Kavring
Jag tycker inte att det känns som ett särskilt kul bröd.
Eller, jag har inte tyckt det fram tills för bara någon månad sen.
Vad som hände då var att vi var bjudna på frukost på min sons dagis en morgon, så både min man och jag gick dit.
Det var jättemysigt att få lämna i lugn och ro och sitta där en stund medans barnen lekte, och samtidigt få tid att prata med fröknarna och andra föräldrar.
Hur som helst, en av fröknarna hade bakat kavring som det bjöds på.
När jag tog första tuggan av det här brödet gick det som ett härligt lyckorus genom munnen och kroppen!
Jag blev så glatt överraskad över hur gott det var, och då var jag ju bara tvungen att fråga efter receptet :)
Men inte nog med att det är gott, det är väldigt enkelt att baka också!
(Personligen tycker jag det är skönt att slippa jäsa och sen hålla på och knåda flera gånger...)
Bara man har lite tid, för det ska stå i ugnen i tre timmar!
Kavring -4 limpor
1,8 kg rågsikt
3 tsk bakpulver
6 tsk bikarbonat
1 flaska mörk sirap
1 ½ liter filmjölk
1 påse (18-20 gram) brödkryddor
Gör så här:
Blanda alltihop till en smet. Lägg i långpanna på bakplåtspapper.
Grädda i 1 timme i 100 grader.
Höj sedan till 150 grader och grädda ytterligare 1 timme.
Stäng därefter av ugnen och låt brödet stå i 1 timme till.
Jag bakade det här brödet på julafton och det var perfekt till all julmat!
Dock halverade jag receptet och klädde två brödformar i bakplåtspapper i stället, det funkade jättebra.
Jag lät det då vara inne i ca 50-60 minuter i 100 grader och sedan bara 40 minuter i 150 grader. Det fick stå på eftervärme i 1 timme, precis som i receptet.
Och när jag ändå tipsar om gott julbröd; jag gjorde supergod julsnaps också! Kolla in den här om du vill!
LYCKA!!!
Jag ÄLSKAR kavring men har aldrig bakat det. Skickade iväg ett mail till mamma och bad henne köpa en pase brödkryddor till mig för att skicka med posten till tyskland :) haha! Det här receptet maste jag prova ASAP :D
Men hur funkar det med fyra limpor egentligen... sa stor ugn har inte jag... tror jag gör som dig, räcker ju med tva.
Tack för perfekt recept!!