Lemon meringue pie

Imorgon är jag bjuden hem till Sofia, en av tjejerna i min mammagrupp.
De har flyttat till ett radhus så det ska bli spännande att se hur de bor!
Sofia hade inte tid att fixa något till fikat så då erbjöd jag mig att baka något.

Perfekt att få ett tillfälle att testa ett nytt recept :)

Eftersom Willys hade superbilliga citroner förra veckan, som jag köpte utan att veta vad jag skulle göra med dem (brukar ni också göra så att ni köper billiga saker med teorin "man kan alltid baka något med det"?) så bestämde jag mig för att prova en citronpaj!
Har tyckt länge att det låter så gott men aldrig provat, SKANDAL!

Jag hittade några olika recept på nätet och gjorde nästan som ett av dem. Jag hittade det här.


 

LEMON MERINGUE PIE


Pajdeg:

3 dl vetemjöl

100 g smör el margarin

3 msk vatten

 

Citronfyllning:

1½ dl socker (kan minskas)

150 g smör el margarin

3 små citroner (skal och saft)

2 äggulor

2 ägg

 

Marängtäcke:

3 äggvitor

3 msk socker

 

 

 

Gör så här:


Lägg mjöl och matfett, skuret i mindre bitar, i en matberedare eller bunke. Hacka samman det till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen snabbt. Platta ut den något och svep in den i plastfolie. Låt den vila kallt ca 1 timme.

 

Kavla ut degen till en platta och klä botten och kanter på en pajform, ca 25 cm i diameter.

Picka botten med en gaffel och vik aluminiumfolie över kanten.

 

 

Ställ formen svalt 10 min (gjorde inte jag).

Grädda pajskalet i 200°C, ca 15 min. Ta bort folieremsan efter 10 min. Ta ut pajskalet och låt det svalna.

 

Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen i en kastrull.

 

 

 

 

Låt den sakta sjuda upp under vispning tills krämen är tjock och luftig. Kyl den snabbt under vispning (i kallt vatten i diskhon).

 

 

Häll den kall i pajskalet.

 

 

 

Sätt ner ugnsvärmen till 150 grader.

 

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning. Det ska gå att vända upp och ner på smeten utan att det rinner ut något.

 

 

Bred marängmassan "toppigt" över pajen och grädda på nedersta falsen i ugnen 10-15 min eller tills marängen fått lite brun, vacker skiftning.

 

Klicka först ut....

 

...bred sedan ut försiktigt och bilda små toppar.

 

Färdigt!

 

 

Jag har ju inte provat den än så det är lite vågat av mig att skriva receptet här kanske, men jag känner på mig att den är dögod!! ;)

Dessutom har jag ingen aning om hur man ska förvara den, men det kändes som att jag måste ha den i kylskåpet över natten. Blir spännande att se hur den är imorgon! :-D

 

Och vad ska man ha till, ingenting? Glass? Vaniljsås?

Tips emottages tacksamt :)

 

Hoppas nu att tjejerna gillar den!

 


 

Update 7/4: Vi älskade den, gud så god den var!! Vi åt den som den var, dvs ingenting till, och det gick utmärkt!

Den här kommer jag göra fler gånger :)

 

 

 

 

#1 - - Sofie:

ser jätte gott ut!

#2 - - Linda:

Åh vad gott! Har faktiskt heller aldrig gjort sån här, men däremot smakat, mums! Vad vi hade till, eller om vi hade något till kan jag tyvärr inte komma ihåg.

#3 - - Linda - Cupcakefluffan:

Citronpaj är bara så gott :-), fast jag vet inte vad man skall ha till, jag hade nog ätit den som den är eller med tex hallon

#4 - - amaanda:

Jag åt citronpaj på en tjejmiddag, då hade vi grädde till :) Det är helt otroligt vad du är duktig på att baka! Är du konditor annars, när du inte är mammaledig? :))

#5 - - Erika - Bakglädje:

Vad gott det ser ut. Gott med lite syrligt från citronerna tillsammans med sött.

#6 - - Linn (knyttsak):

Sv: tack för tipset, ska prova det nästa gång =) Jag tycker ibland att karamellfärg ger en liten bismak, i synnerhet den gröna.



Åh, jag blir alltid så otroligt baksugen när jag läser din blogg, den är så inspirerande!



#7 - - Sanna -Blivande mamma[Gissningslek på bloggen]:

Det där lät ju alldelse för GOTT! De ska jag ta me fasiken prova :P



Är en big sucker for lemon :) Älskar citron cheesecake :P nam nam!! =)

#8 - - Ellen Thålin:

Hej, jag gjorde dina brownies idag. De var supergoda, men blev jättekladdiga, säkert bara jag som gjorde fel, heheh! :D

Kram

#9 - - Sofia:

Denna paj är underbar! Tack för att du bakade och tog med den Pernilla! Nu ikväll har jag bakat en själv, vi ska ha gäster imorgon och jag ville absolut bjuda på din goda Lemon meringue pie

#10 - - Gabrielle:

Gjorde den här pajen för ett tag sen, syndigt gott! Åt den med en liten klick osockrad grädde för att inte ta bort syrligheten från citronen, mumsigt värre.

#11 - - Jeanette:

Jag brukar göra bananmarängpaj, byt bara ut citronfyllningen mot mosad banan, såååå gott!!

#12 - - elina:

ska smeten stelna innan man lägger på marängen?

kanske är det jag som e dum!

#13 - - Pernilla -Bli min jäst:

Elina: nej den ska inte stelna men den ska vara kall innan du häller på den i pajskalet!

Sen brer du över marängen bara och sätter in i ugnen. Lycka till! :)

#14 - - Alexandra:

Åh så gott det ser ut!! Bara jag hade tålamodet skulle jag baka den!

Visste du att meringue är en dominikansk dans?:)

#15 - - kanske gjorde jag fel:

hej pernilla jag bakade denna paj nyss men jag är lite osäker innan jag ska skära upp den jag undrar när du skulle smaka den första gången rann inte citronsmeten ut eller var den fortfarande på plats

jag vill gärna ha ett svar :)

#16 - - Lina:

Jag blev så sugen att prova denna när jag såg att du gjort den. Min blev dock totalt misslyckad. Jag kylde fyllningen innan jag hällde över den i pajskalet men den stelnade liksom aldrig till sig så när man skar i pajen rann fyllningen liksom ut. Hur gjorde du för att få den att stelna? Tips uppskattas :)

#17 - - Emma:

Jag förstår inte hur du får ut all maräng, det bara glider omkring i citronkrämen för mig!

Svar: Ja det är lite pilligt, man får inte ta i för mycket utan stryka lätt på ytan bara, så att inte marängen blandas med citronkrämen.
Pernilla Lyck