Lemon meringue pie
De har flyttat till ett radhus så det ska bli spännande att se hur de bor!
Sofia hade inte tid att fixa något till fikat så då erbjöd jag mig att baka något.
Perfekt att få ett tillfälle att testa ett nytt recept :)
Eftersom Willys hade superbilliga citroner förra veckan, som jag köpte utan att veta vad jag skulle göra med dem (brukar ni också göra så att ni köper billiga saker med teorin "man kan alltid baka något med det"?) så bestämde jag mig för att prova en citronpaj!
Har tyckt länge att det låter så gott men aldrig provat, SKANDAL!
Jag hittade några olika recept på nätet och gjorde nästan som ett av dem. Jag hittade det här.
LEMON MERINGUE PIE
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör el margarin
3 msk vatten
Citronfyllning:
1½ dl socker (kan minskas)
150 g smör el margarin
3 små citroner (skal och saft)
2 äggulor
2 ägg
Marängtäcke:
3 äggvitor
3 msk socker
Gör så här:
Lägg mjöl och matfett, skuret i mindre bitar, i en matberedare eller bunke. Hacka samman det till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen snabbt. Platta ut den något och svep in den i plastfolie. Låt den vila kallt ca 1 timme.
Kavla ut degen till en platta och klä botten och kanter på en pajform, ca 25 cm i diameter.
Picka botten med en gaffel och vik aluminiumfolie över kanten.
Ställ formen svalt 10 min (gjorde inte jag).
Grädda pajskalet i 200°C, ca 15 min. Ta bort folieremsan efter 10 min. Ta ut pajskalet och låt det svalna.
Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen i en kastrull.
Låt den sakta sjuda upp under vispning tills krämen är tjock och luftig. Kyl den snabbt under vispning (i kallt vatten i diskhon).
Häll den kall i pajskalet.
Sätt ner ugnsvärmen till 150 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning. Det ska gå att vända upp och ner på smeten utan att det rinner ut något.
Bred marängmassan "toppigt" över pajen och grädda på nedersta falsen i ugnen 10-15 min eller tills marängen fått lite brun, vacker skiftning.
Klicka först ut....
...bred sedan ut försiktigt och bilda små toppar.
Färdigt!
Jag har ju inte provat den än så det är lite vågat av mig att skriva receptet här kanske, men jag känner på mig att den är dögod!! ;)
Dessutom har jag ingen aning om hur man ska förvara den, men det kändes som att jag måste ha den i kylskåpet över natten. Blir spännande att se hur den är imorgon! :-D
Och vad ska man ha till, ingenting? Glass? Vaniljsås?
Tips emottages tacksamt :)
Hoppas nu att tjejerna gillar den!
Update 7/4: Vi älskade den, gud så god den var!! Vi åt den som den var, dvs ingenting till, och det gick utmärkt!
Den här kommer jag göra fler gånger :)
ser jätte gott ut!