Marshmallowfondant- MMF

Det var ett tag sedan jag gjorde MMF, dvs marshmallowfondant.

När jag gjorde den till Fars dag-tårtan (min första tårta)  tror jag att jag kavlade den för tjockt för då var vi inte jätteexalterade, men jag bestämde mig för att prova igen till Indiana Jonestårtan eftersom det var mycket enklare att göra MMF än sugarpaste.
Och den här gången blev det mycket bättre!

Tycker att det påminner väldigt mycket om sugarpaste (SP) men smakar mer marshmallow, SP smakar mer florsocker.

Vill ni täcka er tårta med något annan än marsipan kan jag rekommendera att prova det här, det är ganska enkelt att göra och det innehåller ingredienser som man lätt kan få tag på i affären.


Marshmallowfondant -MMF

5 dl marshmallows, hårt packade (ca 300 g)
2 msk vatten
1 msk matolja
7 - 9 dl florsocker
Gör så här:

Mät upp 5 dl marshmallows, packa dem ganska hårt i decilitermåttet. Det behöver inte vara något fint märke på marshmallowsen, jag använder de man kan köpa på Willys, Eldorado?

 

Lägg dem i en skål och häll på vattnet och oljan.

 

 

Smält i micron i en minut och ta sedan ut dem för att kolla. Här är de inte klara, och om inte allt är smält sätter man in dem i micron igen, fast i 10 sekundersintervaller. De bränns lätt i micron så var försiktig!

 

 

10 sekunder till....

 

 

...och nu är det klart! Inga klumpar utan en fin vit och tjock massa.

 

 

Häll upp allt florsocker, börja med 7-8 dl, på en torr bänk eller bord. Forma en grop i mitten och häll ut marshmallowsen i gropen.

 

 

Ta hjälp av en slickepott eller stekspade el liknande och arbeta in florsockret i degen.

Det här är väldigt kletigt och om du känner att du vill ta hjälp av händerna kan det vara bra att olja in dem med matolja/rapsolja innan, då fastnar inte degen lika lätt!

Degen ska vara som ett kletigt tuggummi när den är klar, dvs den ska inte kännas mjuk och härlig.

Oroa dig inte för att den känns för kletig för den ligger till sig och då är det bättre att den är för kletig så den inte blir för torr sen!

 

 

Färdig!

 

 

Plasta in den ordentligt, jag brukar köra två varv av plastfolie och sen en fryspåse runt, lägg sedan i en tät burk med lock och ställ in i skafferiet över natten. Den ska ej stå i kyl!

 

 

 

Om den skulle kännas för kletig dagen efter kan man ha i mer florsocker! Skulle den däremot kännas torr och hård kan man mjuka upp den några få sekunder i micron.

 

När det är dags att kavla ut den eller använda den till dekorationer kan det vara bra att använda Maizena eller potatismjöl på bänken eller bordet för att den inte ska fastna. Den kletar och fastnar väldigt lätt.

Kavla ut den tunnt men inte för tunnt för då spricker den lätt, men inte heller för tjockt som jag gjorde första gången. 2-4 mm är lagom.

 

Lycka till!

(receptet har jag tagit från Bagerskans blogg)

#1 - - Jen:

de lät ju gott! (:

#2 - - sara:

låter mycket lättare att göra denna än SP.

måste man använda den direkt dagen efter eller vet du hur länge den håller? :)

#3 - - Marina:

Du har en jättefin och inspirerande blogg!

/Marina

#4 - - Emm:

Oj va olika man kan göra MMF :) Jag gör helt annorlunda=) hehe...

#5 - - Therese:

Åh jag älskar din blogg så mkt, detta ska jag göra nästa gång jag ska baka en tårta! Tack för alla dina tips! Ska länka dig strax :D

#6 - - Sandra:

Om jag vill färga MMF:n tex rosa ska jag hälla i karamell färgen samtidigt då jag häller i oljan o vattnet? och ungefär hur många droppar skulle du rekommendera :D??

#7 - - Pernilla -Bli min jäst:

Sandra: jag har inte provat att färga den under tiden som jag gör den, jag brukar alltid färga den efteråt. Vet inte hur karamellfärg reagerar i micron, kanske säkrare att färga när marshmallowsen smält, innan du blandar i florsocker? Det skulle jag provat :)

Ta i 2-3 droppar, rör om och se hur färgen blir, vill du ha starkare tar du i 1-2 droppar till.

Om du har möjlighet tycker jag du ska försöka att få tag på pastafärg, det är bättre än karamellfärg!

Finns på http://kakburken.se/, http://www.bskafferi.se/sv/ och http://www.strosselannat.se/farger/pastafarger/?XBLG=26f26edc2de7bbd890c1e0d2030994a4

Lycka till!

#8 - - jessi:

o nu skriver jag igen;) MMF verkar jag intresserad av;) hur mycket räcker denna omgången till? =) försöker räkna ut hur mkt jag kan behöva till mina långpannesaker;)

#9 - - Hanna Mikolas:

Nu har jag provat MMF och jag älskar den. Det är super lätt och gott. tack.

#10 - - jenný:

Hej! jag undrar vad du använder vattnet till i MMFen, det står nämligen inte med i receptet vad det används till. :)

#11 - - Pernilla -Bli min jäst:

Jenny: menar du NÄR man ska ha i vattnet eller? för det står i receptet, man har i olja och vatten innan man smälter marshmallowsen. Om du undrar vad man har i vatten för så har jag ingen aning, det är väl för att det ska bli lite bättre konsistens :)

#12 - - Dessi - Home and desire:

Hur länge kan man förvara MMF? Kan man frysa in det? Eller ha det stående i skafferiet en vecka eller så?

#13 - - Rebecca - Minaguldkorn:

Tack tack tack så sjukt mycket för detta! Precis vad jag behöver veta, för just nu är jag lite smått trött på att bara köra med grädde på tårtorna..hm.. vill ha lite "utmaning", eller vad man nu ska kalla det.Så jag tackar och bugar så himla mycket. Och sen att det va step-by-step gör jag två varma tummar upp på :)Ska provbaka detta till helgen för att ha lite fingerfärdighet till sambons födelsedag :)

#14 - - Sam:

Hej! Hur långt innan kan man förberede mmf? Jag ska ha tårtor tills på lördag, kan man börja göra den redan 2 dagar innan eller blir den konstig då?

#15 - - Pernilla -Bli min jäst:

Sam: Du kan förbereda flera veckor innan, det håller sig jättebra! bara du plastar in det ordentligt och lägger den i en lufttät burk med lock och förvarar den i ett skåp eller liknande, EJ kylskåp!

Jag har använt MMF som jag bakat flera månader innan! :)

#16 - - Helena:

Hej! Kan jag färga MMF:en efteråt?? Om jag t.ex vill färga locket på tårtan rosa men ha andra dekorationer i en annan färg? För som jag förstod det så räcker denna sats till mer än ett lock..

Svar: Ja det kan du absolut göra! MMF funkar likadant som SP och marsipan. Smartast är ju att göra den vit och sen färga så mycket som man vill i en viss färg efter. Den här satsen räcker till ett lock och lite till.
Lycka till :)
Pernie

#17 - - Jessie:

Jag har provat att göra mmf efter detta recept, det blev verkligen toppenbra, tusen tack!

Svar: Vad kul!! Tack :)
Pernilla Lyck

#18 - - Josefine:

Hej! Detta recept ska jag prova men undrar om man kan förvara den i en sval? Är ju inte riktigt lika kallt som ett kylskåp.

Svar: Oj,bra fråga. Jag skulle inte riskerat något, utan lägg den bara mörkt och i ett skafferi, eller i en burk på bänken. Det viktigaste är att den är väl inplastad.
Pernilla Lyck