Munkar -igen!

Tro det eller ej men jag har legat däckad för andra gången i halsfluss några dagar!
Helt otroligt, jag känner mig drabbad och det har varit otroligt jobbigt att ha halsfluss två gånger inom två veckor...
Det blir inte lättare av att min son dessutom har fått svinkoppor och att vi har en 8-månaders att ta hand om samtidigt.

Idag kände jag mig dock lite bättre, det är väl antibiotikans förtjänst, så i sällskap av min man gav vi oss på att göra munkar igen!
Så här i efterhand känner jag att det kanske var dumt, för jag blev helt SLUT efteråt!
Men kul var det :)

Vi testade ett recept på recept.nu, dock inte Leilas recept eftersom det skulle vara ingredienser i som vi inte hade hemma.
Ni kanske kommer ihåg att min man var lite missnöjd med munkarna vi gjorde tidigare i veckan eftersom de inte smakade som "vanliga" munkar?
Idag var han nöjd :) 
Det här blir väldigt likt de munkar man kan köpa i affärer och på marknader.

Konstigt att det ska behövas lite mer onyttigt för att det ska bli gott.... ;)



Munkar ca 25-30 stycken

1.5 dl mjölk, ljummen
1.5 1.5 dl strösocker
0.5 0.5 pkt jäst (à 50 g)
2 2 st ägg
9 9 dl mjöl
0.5 0.5 tsk salt
100 100 g smör, rumstempererat

10,5- 1 l neutral rapsolja
2 2 dl strösocker


Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).

Blanda mjölk, 1 msk socker och jäst i en bunke.

Låt stå 15 minuter tills små bubblor syns.

 

Blanda jästblandningen med resten av sockret, mjöl, ägg och smör i en hushållsassistent.

Arbeta degen ca 10 minuter i en hushållsassistent eller 15 minuter för hand.

Täck med bakduk och jäs ca 1 timme till dubbel storlek.

 

Kavla ut degen ca 1-2 cm tjock.

Ta ut runda ringar med en utstickare.

Jäs ytterligare 30 minuter.

 

Värm oljan till 180 grader och fritera munkarna ca 1 minut på varje sida.

Tag upp och låt rinna av på hushållspapper.

Rulla i strösocker och servera.

 


 

 

Vi rullade några stycken i strösocker men ville ju prova både choklad och glasyr också.

Glasyr gjorde jag ungefär som förra gången jag gjorde munkar, fast med vatten i stället för mjölk.

(Dvs 2 dl florsocker, 0,5 msk vatten och några droppar geléfärg.)

Chokladen är ljus choklad smält över vattenbad. Vi har bara doppat munkarna i den smälta chokladen.

Vi dekorerade med kolaströssel, riven choklad och olikfärgade pärlor. :)

 

 

Åh vad gott det blev!

Hoppas att min mans skolgrupp blir glada imorgon som får smaka även på dessa munkar, de fick prova de förra munkarna också. Blir spännande att se vilka de gillar bäst!

 

 

 

#1 - - Angelica:

Looooking goooood :)

#2 - - Linda Englund:

Vad duktig du/ni är =)

#3 - - Johanna:

Wow så fina de är, ser precis ut som sådana man köper!

Ang frågan med den lilla 1-års tårtan, så är det samma som i den stora. Jag gör alltid mina bakverk odyl sockermedvetna (eller vad man ska kalla det) och bara på "riktiga" ingr. Jag tycker att de blir godast så och så mår man så mycket bättre :)

#4 - - Linda - Cupcakefluffan:

Svinkoppor och halsfluss låter inte alls kul, ni får ta och krya på er, munkarna ser så goda ut, har ännu inte gjort några själv, får ta och testa det, har ju en frityrmaskin, får bara köpa lite ny olja så att munkarna inte smakar pommes frites :-)

#5 - - Camilla:

Dom var jättegoda ! :D smakade inte dom förra, men dom här var riktigt mumsiga.



#6 - - Linda:

Det ser ju farligt gott ut :-) Krya på er båda två, hoppas du slipper halsflussen framöver!

#7 - - MATBLOGGEN:



Men guud såå gott med munkar!!

OCh vad fina de blev :-)



#8 - - Linda:

Men Jösses vad mycket gott!! Tack för att Du kikade in hos mig, så att jag hittade till dig ;-) Jättesmarriga grejjer som jag absolut vill testa. Vågar jag testa munkar det är frågan ;-)



Duktiga Ni är!!!!



Kram

#9 - - Sandra:

Oj s¨å gott :) ska de vara röd jäst :)?

Måste jag testa ngn dag _ =)