Munkar

Äntligen är det vardag igen så man kan få komma in i lite rutiner igen!
Tycker det var ganska skönt att få lämna min 3-åring på dagis idag, i alla fall tyckte han det efter ett långt jullov.
Jag tog det så lugnt idag på förmiddagen när jag bara hade min 8-månaders att gosa med och det var superskönt!
Ändå kände jag ett sug efter att få baka lite, som vanligt...

Så ikväll fick jag för mig att jag skulle göra munkar! Jag såg så himla fina bilder på en av mina favoritbloggar Passion 4 baking och tänkte jag skulle prova receptet hon gjorde.

Min man blev eld och lågor eftersom han älskar munkar!
Dock har jag nu satt igång något som jag inte hade tänkt från början...

De här munkarna blir inte som traditionella munkar, ni vet de man köper från en sliten husvagn på marknader, typ 10 för 60:- och så får man dem i en vit papperspåse?
De blir lite mer som bullar liksom.
Och det är ju jättegott! Men om det inte är det man har tänkt sig så är det ju tråkigt.
Och det var ju inte det han hade tänkt sig, min kära man.

Så nu har jag lovat honom att det här bara var del 1 i munkbakandet, någon dag snart ska jag testa att göra mer traditionella munkar, dvs friterade.
Det blir (nog) spännande :)

Hur som helst, här kommer lite bilder och receptet på dagens munkar!

(Jäkla vinter som gör att alla bilder blir så trista, jag vill ha sommar eller en fotostudio NU!)


 

Munkar

 

3,2 dl mjölk

50 gram jäst

30 gram smör

150 gram socker

1 matsked vaniljextrakt

½ tsk kanel

1/8 tsk salt

2 ägg

625 gram mjöl

 

 

Gör så här:

Värm smör och mjölk i micron i ca 1 minut, det ska bli fingervarmt.

Häll mjölkblandningen i en stor skål och smula i jästen. Rör om så att jästen blandas ut i mjölket och smöret.

När jästen är upplöst tillsätter man socker, ägg, kanel, vanilj och salt. Rör ihop med en slev.

 

Blanda sedan ner mjölet och rör ihop ordentligt. Sedan kan man använda en köksmaskin med degkrokar om man har turen att ha tillgång till en sådan. Det har inte jag, så jag tog degkrokarna på elvisen och blandade med.

Sluta när degen släpper från kanterna på skålen.

Lägg degen på mjölat bakbord och knåda den till en boll.

 

Lägg bollen i en skål som är smörad. Lägg över en handduk och låt den vila i cirka en timme, tills degen har jäst till det dubbla.

 

Kavla ut degen till ca 1,2 cm i tjocklek. Tryck ut runda former med hjälp av kakform eller som jag; ett glas.

Lägg de runda bullarna på en plåt med bakplåtspapper och skär sedan ut mitten med hjälp av något litet runt.

Jag använde kakform till det.

 

Lägg över en kökshandduk och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.

När de är färdigjästa är det dags att grädda i ugnen, 190 grader i cirka 7-8 minuter.

 

 

Det går bra att äta dem naturella eller doppa i strösocker, men jag ville så klart göra glasyr som Manuela gjorde på sin blogg.  :)

 

Jag blandade florsocker med några droppar mjölk till en trögflytande konsistens och så färgade jag i två färger med gelefärg; lila och rosa.

 

Jag smälte även vit och mörk choklad i ett vattenbad.

 

Sedan var det bara att doppa munkarna i glasyren eller chokladen!

 

Jag är inte så nöjd med den lila färgen, den syntes knappt när den kom på munkarna!

Men det blev väldigt gott :)

 

 

 

 

 

 

Fortsättning följer... ! :)


#1 - - Therese:

Ojoj, ser supersmarrigt ut. Har själv provat fritera fyllda munkar, det blir så smarrigt :) Lycka till med nästa munkförsök :)

#2 - - Erika - Bakglädje:

Jag älskar vanliga munkar och har också tittat på det receptet. Vad fint du dekorerat dem med olika färger och strössel.