Citronpaj med hallonmaräng



Idag var jag och mina barn bjudna hem till min jobbarkompis Anna.
Hennes dotter och bonusdotter har haft vattenkoppor så jag blev jätteglad att få komma hemifrån en stund och träffa lite trevligt folk, har ju inte kunnat göra så mycket de senaste två veckorna eftersom vattenkopporna kommit på besök i vår familj :)

Självklart ville jag baka något att ta med men jag kunde verkligen inte bestämma mig för VAD jag skulle baka. Har en hel lista med saker jag vill göra...
Därför gjorde jag det lätt för mig! Jag skickade ett sms till Anna och lät henne välja mellan tre bakverk!
Visst är jag hur smart som helst? :D Ha ha ha!

Anna valde citronpaj så innan jag åkte dit idag bakade jag en sådan.
Har gjort en lemon meringue pie förut men har varit sugen på att prova med hallonmaräng på istället, som Leila har gjort.
Det blev alltså en blandning av den lemon meringue pie jag gjort förut och Leilas citronpaj med hallonmaräng!

Här kommer receptet :)




Citronpaj med hallonmaräng

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

100 g smör el margarin

3 msk vatten

 

Citronfyllning:

1½ dl socker (kan minskas)

150 g smör el margarin

3 små citroner (skal och saft)

2 äggulor

2 ägg

 

Hallonmaräng:

3 ekologiska äggvitor
½ citron, saften
3 ½ dl strösocker
200 g färska hallon

 

Gör så här:

Lägg mjöl och matfett, skuret i mindre bitar, i en matberedare eller bunke. Hacka samman det till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen snabbt. Platta ut den något och svep in den i plastfolie.

Låt den vila kallt ca 1 timme.

 

Kavla ut degen till en platta och klä botten och kanter på en pajform, ca 25 cm i diameter.

Picka botten med en gaffel och vik aluminiumfolie över kanten.

 

Ställ formen svalt 10 min (gjorde inte jag).

Grädda pajskalet i 200°C, ca 15 min. Ta bort folieremsan efter 10 min. Ta ut pajskalet och låt det svalna.

 

Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen i en kastrull.

 

Låt den sakta sjuda upp under vispning tills krämen är tjock och luftig.

Kyl den snabbt under vispning (i kallt vatten i diskhon).

 

Häll den kall i pajskalet.

 

Höj ugnstemperaturen till 250 grader övervvärme/grill (om inte marängen ska brännas av med gasbrännare).

 

Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum.

Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum.

Rör sönder hallonen med resterande strösocker och rör ned i marängen i omgångar.

Vispa till ett fast skum.


Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen gyllene i mitten av ugnen, cirka 5 minuter alternativ bränn marängen med en gasbrännare.

 


 

 

Jag kan erkänna att jag inte gjorde exakt som det stod i receptet.


För det första så använde jag mig av fyra citroner eftersom det var det jag hade hemma och de var ganska små. Det blev lite för mycket citron, så håll er till receptet som säger tre citroner. Om ni inte gillar jättesurt.


För det andra använde jag mig av frysta hallon som jag tinade, och de blev ganska vattniga. Det gjorde nog att marängsmeten aldrig blev så fast som den ska vara, dvs så att man kan vända på den och hålla den över huvudet utan att det rinner ut. Så använd färska hallon!


För det tredje så tyckte jag att lagret med hallonmaräng var så tjockt att jag tänkte att det kanske var bättre att sänka temperaturen som jag gjorde i receptet på lemon meringue pie, och ha inne pajen lite längre. Så det gjorde jag, och den stod i ugnen ca 20 minuter.

Eftersom marängsmeten inte blev så fast som den skulle vara så räckte det ändå inte att ha den inne så länge, När vi skar i pajen rann marängen ut. Det var fortfarande gott men inte riktigt som det ska vara.

Så här såg det ut

 



Jag lägger ändå ut receptet för jag är övertygad om att den blir hur bra som helst om man följer receptet lite bättre än jag gjorde. För smaken var det inget fel på, jag tycker hallonmaräng var väääldigt gott :)



Man lär så länge man lever :D

Ville dela med mig av mina misstag så att ni inte behöver göra samma misstag!

 

Imorgon är en ny dag och den innehåller nya saker som ska bakas, vi ses då! :D


#1 - - Linda - Cupcakefluffan:

Så himla mumsigt det ser ut :-)

#2 - - Kikan:

Åh vad mycket gott du bakar och vilken underbar blogg. Love it! Kram Kikan

#3 - - Sabina:

Den ser fantastiskt god ut trots den lite för lösa marängen, MUMS! :)

#4 - - C:

Ser supergott ut!

Jag tänkte baka ett gott bröd med lite nötter i till midsommar, utan socker också.. har du nå bra tips? :)

#5 - - Linda:

Denna har jag varit sugen på att testa så länge. Ser så fin ut, och verkar vara väldigt god!!

#6 - - zahra:

hej va duktig du är snälla perlina kan du rösta på min kläning



http://nelly.com/se/designyourdress/?obj=1Yzl1o08FgFrJryw6qjDiA4p1LxzbhHS684tl2roVuVeZHOVywWU#Gallery

#7 - - Anna:

Vilken härlig blogg du har! Jättemycket smarrigt! Härligt med ärliga bilder, så allt inte jämt är så tillrättalagt, skönt att se att även andra misslyckas med vissa saker, fast jag tycker det ser himla gott ut ;) Trevlig midsommar! /Anna

#8 - - Linda:

Den var säkert jättegod.. vacker var den definitivt iaf! :o)

#9 - - Lovisa:

Jag har också gjort pajen, exakt som det stod i receptet. Men min blev också helt konstig, marängen blev lös och sög upp all lemon curd och pajdeg. Inte värd att prova.