Rabarber- och jordgubbssmulpaj


Idag är det Nationaldagen och solen skiner!
Jag och barnen är kvar i Gamleby och vi ska göra vårt bästa för att fira Sveriges egna dag :)

Igår smygstartade vi firandet med att baka en härlig smulpaj.
Jag har gjort den förut men den här gången hade vi rabarber i landet utanför och färska jordgubbar hemma.
Det finns väl knappast någor mer svenskt och somrigt än just rabarber och jordgubbar?!

Det här är en smulpaj som är enkel att slänga ihop, man har oftast ingredienserna hemma och den blir supergod!!
Receptet har jag fått från min mans släkt och de har det uppskrivet som Stinas pajdeg :)



 

 

Rabarber- och jordgubbssmulpaj

 

Stinas pajdeg:

175 g smör

3 dl vetemjöl

1 dl socker

1 krm salt

½ tsk bakpulver

 

Rabarber och jordgubbar

(Jag använde cirka 10 stjälkar som var smala och ca 10-12 jordgubbar)

Potatismjöl

Ev. sirap och socker

 

 

 

Gör så här:

Smält smöret, häll sedan i resten (allt utom rabarber och jordgubbar) och rör om.

 

 

Hacka rabarber och dela jordgubbarna i mindre bitar.

 

 

Smöra en form och lägg rabarber och jordgubbar i botten.

 

 

 

Eftersom både rabarber och jordgubbar innehåller mycket vätska är ett bra knep att pudra över potatismjöl. Potatismjölet suger upp vätskan.

Det lärde min mamma mig, hon kan många bra knep hon :)

 

 

Jag sockrade lite också, så det inte skulle bli så surt, men det är ju valfritt :)

 

Smula sedan över degen så att det täcker rabarber och jordgubbar.

 

 

Avsluta med att ringla över lite ljus sirap så blir det lite knäckigt, men det är också valfritt :)

 

Sätt in i ugnen på 200 grader i cirka 10-15 minuter, degen ska ha fått lite färg.

 

 

Servera med vaniljsås eller glass.

 



Jag tog många bilder på barnen och mammas hund när vi var ute och plockade rarbarbern, tänkte bjuda på några :)


 

 

 

 





 

Den här pajen tycker jag absolut att ni ska prova!

 

Ha nu en härlig Nationaldag så hörs vi en annan gång :)

 

KRAM!

 

 

#1 - - Emma:

Den pajen ser väldigt godut. Hoppas nitat en fin dag, ser så ut iaf/ Emma

#2 - - Rimfrost's Photos:

Nu blir jag rikigt sugen på en mumsig paj.

#4 - - FotoFia:

Åh verkar supergod!

#5 - - Debbie:

Intressant blogg. Kika gärna in min om du har lust ♥

#6 - - Tess:

Hej!!

Upptäckte själv för lite sen hur gott det var att blanda i jordgubbar i smulpaj för lite sen...men då inte med rabarber...har du provat med lite banan tillsammans med dessa någon gång?

Jag har aldrig gjort det själv men ätit det och tro det eller ej, det jätte gott... (vilket inte vi skulle kunna erbjuda vår kära vän Linda...)hehe

Kram Therése

Så i morgon blir det jag å dottern som slänger ihop en paj efter detta recept!