Rabarber- och jordgubbssmulpaj
Idag är det Nationaldagen och solen skiner!
Jag och barnen är kvar i Gamleby och vi ska göra vårt bästa för att fira Sveriges egna dag :)
Igår smygstartade vi firandet med att baka en härlig smulpaj.
Jag har gjort den förut men den här gången hade vi rabarber i landet utanför och färska jordgubbar hemma.
Det finns väl knappast någor mer svenskt och somrigt än just rabarber och jordgubbar?!
Det här är en smulpaj som är enkel att slänga ihop, man har oftast ingredienserna hemma och den blir supergod!!
Receptet har jag fått från min mans släkt och de har det uppskrivet som Stinas pajdeg :)
Rabarber- och jordgubbssmulpaj
Stinas pajdeg:
175 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 krm salt
½ tsk bakpulver
Rabarber och jordgubbar
(Jag använde cirka 10 stjälkar som var smala och ca 10-12 jordgubbar)
Potatismjöl
Ev. sirap och socker
Gör så här:
Smält smöret, häll sedan i resten (allt utom rabarber och jordgubbar) och rör om.
Hacka rabarber och dela jordgubbarna i mindre bitar.
Smöra en form och lägg rabarber och jordgubbar i botten.
Eftersom både rabarber och jordgubbar innehåller mycket vätska är ett bra knep att pudra över potatismjöl. Potatismjölet suger upp vätskan.
Det lärde min mamma mig, hon kan många bra knep hon :)
Jag sockrade lite också, så det inte skulle bli så surt, men det är ju valfritt :)
Smula sedan över degen så att det täcker rabarber och jordgubbar.
Avsluta med att ringla över lite ljus sirap så blir det lite knäckigt, men det är också valfritt :)
Sätt in i ugnen på 200 grader i cirka 10-15 minuter, degen ska ha fått lite färg.
Servera med vaniljsås eller glass.
Jag tog många bilder på barnen och mammas hund när vi var ute och plockade rarbarbern, tänkte bjuda på några :)
Den här pajen tycker jag absolut att ni ska prova!
Ha nu en härlig Nationaldag så hörs vi en annan gång :)
KRAM!
Den pajen ser väldigt godut. Hoppas nitat en fin dag, ser så ut iaf/ Emma