Päronmacarons


Den här veckan får jag verkligen känna på hur det är att jobba som en "vanlig Svensson".
Jag jobbar dagtid hela veckan och det hör verkligen inte till vanligheterna i min vardag.
Men det är ganska roligt :)

När jag satt på jobbet idag slog mig tanken; "när ska jag hinna baka?"
Svaret blev -ikväll!
Håller på att baka lite kakor som ska följa med till jobbet imorgon, men nu var det inte det vi skulle prata om här.

Jag tänkte visa er vad jag bakade härom dagen.
Har gått och längtat efter att baka macarons igen eftersom det var så länge sen!
Har köpt päronessens och den var jag riktigt sugen på att prova, jag älskar päronsmak!!
Det känns så vårigt och fräscht men jag använder det alldeles för sällan i bakverk.

Jag vet att det receptet med sockerlag (som är krångligast) ger finast macarons men jag orkade inte!
Så jag gjorde enligt det enklare receptet som går mycket fortare och inte alls tar så lång tid som jag kom ihåg.
De blir kanske inte lika släta och fina men väldigt goda :)


 


Päronmacarons

Kakor
110 g sötmandel (mald)
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
1 tsk päronessens
Grön pastafärg


Päronsmörkräm
100 g mjukt smör
2 äggulor
2 dl florsocker
3 tsk päronessens
Grön pastafärg




Gör så här:

Börja med kakorna. (kolla här om du vill se bilder på hur jag gjorde en annan gång, fast då med kakao).

 

Antingen använder man färdigt mandelmjöl, det gjorde jag, eller så köper man mandel på påse och mal mandeln själv. Det är samma sak men färdigt mandelmjöl besparar dig en massa tid :)

 

Om du köper mandel, gör så här:

Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå ett par minuter. Häll av vattnet och skala mandlarna genom att klämma på dem tills skalet lossnar.

Lägg mandlarna på lite hushållspapper och låt dem torka i cirka 1 timme.

 

Mal mandlarna i en mandelkvarn, blanda med florsockret och sikta genom en sil. Har du ingen mandelkvarn kan du mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare. Tillsätt florsockret och mixa lite till.

 

Om du använder färdigt mandelmjöl är det bara att mäta upp det och florsockret i en skål.

Sikta det gärna genom en sil så att det inte blir några klumpar, det gör kakorna slätare.

Jag siktar innan jag väger det så att det blir rätt vikt utan klumpar direkt.

 

Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.

 


Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med pastafärgen .

Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.

 


Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar. Om det blir toppar efter spritsen kan du knacka plåten några gånger mot bänken så jämnas kakorna ut.

 

Låt kakorna vila på plåten i cirka 1 timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare.

Jag märkte hur viktigt det är att låta dem vila eftersom jag var ivrig att bli klar med kakorna och satte in första plåten innan det gått en timme. Ungefär hälten av kakorna på den plåten sprack.. Den andra plåten fick vila längre eftersom den väntade medans den första gräddades och på den sprack ingen kaka!

 

 

Sätt ugnen på 125°C. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter.

 

Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund.

 

 

Gör smörkrämen. Vispa alla ingredienser fluffigt och spritsa sedan på hälften av kakorna.

Jag provade att använda min Lekué, det var väldigt smidigt :)

 

 

 

 

Sätt ihop kakorna två och två.

 

 

Kakorna förvaras bäst i kylen och är väldigt mycket godare dagen efter de är bakade!

 

 

Jag provade för första gången att ha i äggulor i smörkräm. Hade för mig att jag sett någon sådan variant på nätet för länge sedan och jag hade ju äggulor kvar efter att bara ha använt vitorna i kakorna, så jag slängde i gulorna.

Blev väldigt nöjd, det känns som att äggen gör smörkrämen mindra smörig och mycket krämigare. Supergott!

 

Jag kanske sagt det förut men jag undrar om inte det här var de godaste macarons jag ätit!

I och för sig var det väldans gott med chokladmacarons och vaniljmacarons också... och hallonmacarons.

Och kokosmacarons.

 

Men päronsmak! Det var finemang det :)

 

 

 

 

Nu ska jag provsmaka en kaka och sen måste jag nog sova om jag ska orka jobba imorgon också.

 

Godnatt och kram på er!

 

 

 



#1 - - Sessan:

De där ser verkligen goda ut! Måste provas, får nog bli ett litet bak i helgen :D

#2 - - Sabina tårtgalen:

Tack för tipset ska provas!!!

#3 - - Anette:

Mums, ser supersmarriga ut!

#4 - - Emma:

De där ser jättegoda ut. Så härlig grön färg också!

#5 - - Martina:

Vad roligt :) Jag har suttit och tänkt på att göra Päron macarons i 2 veckor nu :P Får ta och göra de snart, synd bara att min sambo inte tycker om macarons.

#6 - - Tove:

Väldigt vackra! Låter goda också! :)

#7 - - Anneli:

Jättefina!

Tänkte prova på dom här i veckan! :) fast hallon-varianten. Om man använder mandelmjöl istället för mandeln, ska man då ändå ta 110 g mandelmjöl? :)

#8 - - Simone:

a ja med gjorde päron för ett bra tag sen,o ja älskar oxå päron men favon är ändå caramel,ååh blir svag bara ja tänker på den,hehhehe

#9 - - Dessi at [Home and desire]:

Tycker de ser fina ut, fast jag gillar inte riktigt Mia Öhrns recept. Jag bakar på det som Call me cupcake har i sin blogg! Blir mycket slätare och finare och det är utan sockerlag!

#10 - - Anna-Carin:

Väldigt fina! Prova och gör vaniljsmörkräm i mitten. Blev härlig piggelin eller päron splitt på dem.

#11 - - Martina:

Har du märkt skillnad på om de spricker beroende på vilket bakplåtspapper du använder?

Första gången jag gjorde hade jag en lite glansigare variant och då blev dom hur fina som helst, men de två senaste gångens har varenda en spruckigt och då har jag haft ett matt bakplåtspapper...

#12 - - Hilda:

Vad snygga de blev!!
Jag provade att göra hallonmacrons häromdagen och det var riktigt uppskattat! Nu vill jag göra päronsorten, men jag hittar ingen päronessens någonstans. Jag har kollat Hemköp, maxi, panduro och en lokal tårtaffär, men ingen päron finns! Beställer ni från internet kanske?
Tack för fina recept!
Hilda

Svar: Hej Hilda, och tack!Jag har köpt päronessens på essensfabriken, de har butik i Stockholm. Men det kanske är långt för dig?
Annars finns massor av essenser på strössel & annat på nätet :)
Pernie