Så lyckas du med kladdkakan

 
 
Ett av mina absoluta favoritbakverk är utan tvekan kladdkakan.
 
 
 
 
 
Den är lätt att baka, går snabbt att baka, är alltid uppskattad av de som bjuds på den, den går att variera i oändlighet och den är chokladigt KLADDIG. :)
 
 
Om det nu skulle vara så att du som läser aldrig har smakat på en kladdkaka så ska jag försöka förklara för dig vad det är.
En kladdkaka är en ganska platt chokladkaka som är lite kladdig i mitten. Den serveras ofta tillsammans med vispad grädde och bär, eller glass.
Skillnaden på en kladdkaka och en vanlig sockerkaka/chokladkaka är att kladdkakan inte innehåller något bakpulver, vilket gör att den inte blir fluffig och reser sig i ugnen utan håller sig platt och kladdig.
 
 
 
Jag har gjort otaliga kladdkakor i mina dagar och jag har delat med mig av många olika varianter här på bloggen.
Jag tänkte nu skriva ner några tips för att lyckas med den perfekta kladdkakan!
 
 
 
 
 
 
-En kladdkaka ska inte vispas, den ska RÖRAS ihop.
Snabbt och lätt. Man vill undvika luftbubblor i smeten, luft gör att kakan blir fluffigare och det vill vi ju INTE.
 
 
-Gräddningstiden är avgörande.
Om det står 15-20 minuter i receptet föreslår jag att du känner på kakan (med en sticka) redan efter 15 minuter. Den ska fortfarande vara kladdig i mitten, det viktigaste är att ytan har fått en liten skorpa och att kakans kanter är fastare. Det ska inte se ut som smet i formen, för då är det förmodligen det, men tänk på att kakan stelnar när den svalnar.
Låter du den vara inne för länge så blir den inte kladdig utan torrare, särskilt i kanterna. Jag har oftast min kladdkaka i ugnen i 18 minuter, men då bakar jag oftast i samma form och har lärt känna min ugn.
 
 
-Tänk på att det också spelar roll hur stor form du använder.
Ibland står det i receptet hur stor form i diameter som använts, men oftast inte. Generellt är det bättre att använda en större form, ca 24-26 cm i diameter.
Hellre en plattare kaka än en hög. Ju högre kakan är, desto svårare är att veta om den stelnat tillräckligt eller bara är smet i mitten.
 
 
-Tryck ner några chokladbitar i smeten precis innan du ska grädda kakan. Chokladen ger en extra twist i kakan och överraskar med annan konsistens när kladdkakan äts.
 
 
-Smält din favoritchoklad, t ex Dumle eller Geisha och smaksätt smeten med det. Då får du en godis-kladdkaka.
 
 
-Smörj och bröa formen innan du häller i kladdkakesmeten, och variera det du bröar med.
Förr använde jag alltid ströbröd, och det funkar bra men blir lite trist i längden. Jag tar oftast lite kakao blandat med mjöl och bröar formen med, men man kan även ta kokos eller finhackade nötter. Det ger också en lite annorlunda twist på kakan.
 
 
-Servera något till kladdkakan som bryter av det chokladigt söta, t ex en lättvispad grädde och gärna färska bär. Jordgubbar och hallon är mina favoriter. Glass och minimaränger är också gott men tänk på att det kan bli mäktigt med söta tillbehör till en söt kladdkaka. Bär och frukt gör att det blir fräschare.
 
 
 
Det var några av de tips jag har för att lyckas med kladdkakan och jag hoppas ni får användning av dem när ni bakar. 
 
En bra grej med kladdkaka är ju även att det är så lätt att baka så att barnen kan hjälpa till utan att det blir några köks och kak-katastrofer. :)
Min dotter vill jämt hjälpa mig när jag bakar och det funkar inte lika bra när jag bakar macarons som när jag bakar kladdkaka...  
 
 
Vill ni prova ovanstående tips så kan jag rekommendera något av de här recepten:
 
 
 
 
Har ni fler tips på hur man får sin kladdkaka extra god får ni gärna skriva det i en kommentar :)
 
Nu blev jag sugen på kladdkaka, man kanske skulle ta och baka en till ikväll... ?
 
Kram på er!
#1 - - Marianna:

Åhh, nu blev jag inspirerad igen!! ...som alltid när jag kollar på din blogg!
Den är såå trevlig att läsa, inte bara för alla goda tips och recept, utan även för ditt sätt att formulera dig.
Och grattis till "kladdkakeambassadörsskapet", vilken hedersbetygelse!
Allt gott!! =)

Svar: Tusen tack för din kommentar, vilken komplimang!! Tack snälla du!!!
Pernie

#2 - - Jessica:

Jag brukar ha i minimarshmallows i min kladdkaka, tillsammans med valnötter. Blir otroligt gott när man serverar den med jordgubbsgrädde! Pepparkakskryddor är också en hit här hemma, speciellt till jul.

Svar: Ja minimmarshmallows är gott i :) Tack för tipsen!
Pernie

#3 - - Helena:

Kladdkaka är hur goooooott som helst och jag tröttnar aldrig. Färska eller frysta bär tycker jag är ett måste för att bryta mot den söta kakan.

Till jul gjorde jag pepparkakskladdkaka och det var också jättegott:)

Svar: Det låter spännande med pepparkakssmak till jul :)
Pernie

#4 - - Finas mammis:

Hej! Din mamma tipsade om din blogg i en kommentar hos mej. Tack för alla fina tips du ger här. Jag brukar göra en vanlig chokladkladdkaka och rör i frysta hallon direkt i smeten. I receptet skulle man äta hallonen vid sidan av, men jag tog dem i istället, det blev kanongott! Hälsa din mamma! Kram/Finas mammis

Svar: Vilket bra tips, det måste jag prova! Kul att du tittade in, ska hälsa mamma :)
Pernie

#5 - - Camilla:

Hej! Vilken bra blogg du har! Roliga varianter på kladdkaka:)

Svar: Tack snälla, vad kul att du tycker det!!! :)
Pernie

#6 - - Sara på Vardag.nu:

Kladdkaka funkar alltid! Jag brukar byta en del av sockret mot sirap, det ger en lite knäckig smak till kladdkakan som är god. Och så är den ju faktiskt godast dagen efter, när den fått stå till sig över natten. Om man kan låta bli den så länge... :)

Svar: Ja det har jag faktiskt också provat, blir ju jättegott!! Och jag håller med, dagen efter är den som bäst.. :)
Pernie

#7 - - Jess:

Härlig Blogg!!!
Älskar kladdkaka och att experimentera...(alltid glutenfritt)
*Inget socker, men en hel kaka 70%-ig choklad smält ihop med smöret
*Toscatäcke
*Täcke av långkokt kondenserad mjölk
*Kolatäcke med hackade salta mandlar
*Pepparkakskladdis serverad med lingon och fet yoghurt
*Laktriskladdis (gjord på Marabou Lakritschokladkaka
*After Eight- täcke eller i smeten
*Kladdkaka i tre lager (ljus, mörk, vit)
*Smaksätt smeten med arrak/punsch/rom, eller grädden som vispas till med någon av dessa
*Servera hjortron till ibland
*Servera med apelsinfiléer/bitar utan hinnan
*Frys kladdisen, skär i munsbitar, ställ fram tandpetare att plocka med...
Kram!

Svar: Oj vad många tips! Några har jag provat, några inte. Tack snälla du!!! :)
Pernie

#8 - - Annika:

Massa smarriga kladdkakor!! Härligt! Men du skrev att det är bättre att göra en tunn? Håller inte med, en tjock (högre) kladdkaka är MYCKET godare!! Bara man hittar rätt gräddningstid och temp. Så blir det så mycket bättre enligt mig! Jag gör alltid dubbel sats kladdkaka i en 26 cm form, 175 grader, 37 minuter! Gäller som sagt bara att hitta den perfekta tiden för just sin ugn! /kladdkakefantasten

Svar: Jag skrev "hellre en plattare kaka än en hög" när jag syftade på formen man ska använda. Mitt tips är ju för att lyckas med kladdkakan om man inte gjort det tidigare, och jag säger inte att det inte går att få en bra kladdkaka om den är hög, bara att det kan vara svårare i början innan man lärt känna sin ugn och provat formar, recept och så vidare. Om den är tjock är det svårare att se om den är lagom gräddad, enligt mig. Men jag tror säkert att du har helt rätt, dubbel sats kladdkaka kan ju aldrig vara fel :)
Pernie