Death by chocolate -the cupcake edition

 
Jag har varit galet sugen på choklad senaste veckan och särskilt tänkt på att jag ville göra en death by chocolate-kaka. Har gjort den flera gånger och det är verkligen en av mina favoritkakor!
 
Nu ville jag prova en annan version än den vanliga kakan och därför provade jag att göra muffins av samma smet.
De här cupcakesen är riktigt chokladiga och inte alls lika söta som vanliga chokladmuffins. Det blir en mustigare och kraftigare chokladsmak som jag verkligen älskar, och det söta i toppingen passar perfekt till.
 
 
 
 
 
 
Death by chocolate

150g smör
200g choklad med 70 % kakaohalt
2½ dl strösocker
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl Creme fraiche


Glasyr
100 gram choklad
1 dl vispgrädde
ev. kokos och/eller strössel
 
 
 
 
 
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och ta sedan av den från plattan. Bryt chokladen i bitar och lägg den i smöret, rör sedan om tills chokladen smält.

Vispa ägg och socker och ha sedan i chokladsmöret och övriga ingredienser. Jag blandade allt i min Kitchenaid men det går bra att göra för hand också.



 

När det blivit en slät smet är det dags att klicka smeten i muffinsformar. Fyll formarna till drygt hälften, smeten reser sig ganska mycket i ugnen. Jag använder en glasskopa för att klicka smeten i formarna, då slipper man rinnande och kladdande.

 

 

Grädda i ugn, 175 grader i cirka 20-25 minuter. Känn av med en sticka efter 20 minuter, stickan ska vara torr även om muffinsen ska vara nästan kladdiga, men inget ska fastna på stickan.

Ta ut ur ugnen och låt svalna.

 

Gör glasyren:

Låt grädden koka upp i en kastrull och ta sedan genast av den från plattan.

Lägg i den finhackade chokladen och rör om tills chokladen smält.

Låt glasyren svalna och bred den sedan över de svala muffinsen. Avsluta ev. med att strö kokosflingor eller strössel över.

Klart för att njutas av! :)

 

 
 
 
#1 - - Pia:

Åh dem är supergoda. Jag har gjort muffins av det receptet sedan du först skrev om det :-) Så chokladigaa och fluffiga !
Må gott Pia

#2 - - Linnéa:

Om man gör en death by chocolate-kaka i springform, tror du den går att använda som tårtbotten eller är den för saftig/mjuk? :)

Svar: Jag tror att den är för mjuk egentligen. Har själv tänkt tanken men inte vågat provat :)
Pernie

#3 - - Anna Stegaru:

Tack för en jättefin blogg som är mycket inspirerande! Så mycket gott och fina foton.
Kan du ge tips på en bra bakmaskin? Har funderat på att köpa en. Gillar att baka!
Tack på förhand!
Mvh Anna Stegaru

Svar: Tack snälla för din fina kommentar!! :) jag har själv en kitchen aid som jag är jättenöjd med, använder den jätteofta. Annars har jag hört att Electrolux är bra. Lycka till!
Pernie

#4 - - Anne-Lee:

Ser farligt goda ut :) Detta får nog bli min kvällssyssla. Tack för tipset!

Svar: Det var så lite så, hoppas du gillade dem! :)
Pernie

#5 - - Diana:

Har du något tips på vad man kan använda istället för crème fraîche? Sonen har nämligen mjölkprotein allergi. Tacksam för hjälp.

Svar: Oj då, är inte så bra på vad som funkar utan mjölk i tyvärr. Men finns det ingen slags mjölkfri creme fraiche eller gräddfil? Eller filmjölk??
Pernilla Lyck

#6 - - Angelina:

Åh så fint! Varifrån kommer de underbara formarna ifrån?

Svar: Oj, det kommer jag tyvärr inte ihåg! Fick dem för att prova av något företag. Men de finns att köpa här: http://klaraform.se/muffinsformar/stabila-cupcakeformar/
Pernilla Lyck

#7 - - Annie:

Muffinen blev sjukt god och fluffig :-) Personligen tyckte jag den var godare utan glasyr för det blev lite sött för min smak.

Svar: Ok men då är det ju bra att man kan strunta i glasyren :) Ja jag älskar death by chocolate, det är bästa chokladkakan/muffinsen! Kul att du gillade dem!
Pernilla Lyck