Hembakade ballerinakakor

 
Vi köper inte så ofta kakor, dels för att jag bakar så mycket och för att det både är dyrt och massa onödiga ämnen i de köpta kakorna.
 
Tyckte det lät så himla gott med hembakade Ballerinakakor när jag såg det här receptet, för det är ju väldigt gott med Ballerinakex och ännu bättre om man kan göra dem själv! :)
 
De här kakorna blir inte jättelikt riktiga Ballerinakex som man köper, men ändå vääääldigt goda. Och de påminner lite om schackrutor och liknande mördegskakor, vilket ju är väldigt gott!
 
 
 
 
 
 
Hembakade ballerinakakor
 
-ca 20 stycken
 
200 g smör
½ dl strösocker
1 äggula
4 dl vetemjöl
1 ½ msk kakao
 
Fyllning:
100 g nougat
100 g mörk choklad
 
 
 
Gör så här:
 
Blanda smör och socker, smöret ska vara rumsvarmt så att det går att röra ihop lätt.
Tillsätt äggulan och mjölet och blanda ihop till en fin deg. Det ska inte knådas för länge, då blir inte kakorna lika möra.
Dela degen på mitten och tillsätt kakaon i den ena halvan, blanda ihop så att du har en jämnt brun deg.
Lägg båda degarna i kylen i ca 30 minuter, det gör dem lättare att kavla.
Sätt ugnen på 180 grader.
 
 
 
 
Kavla ut den ljusa degen på mjölad bänk. Det går åt ganska mycket mjöl både på bänken och kaveln, degen fastnar lätt. Kavla ca 2-3 mm tjockt.
 
Stansa ut rundlar med ett runt mått eller ett glas, det ska vara ca 6-7 cm i diameter.
Lägg de runda kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
Gör sedan ett hål i kakorna i mitten, jag använde en äppelkärnare.
 
 
 
 
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter, det varierar beroende på ugn så kolla kakorna redan efter 9 minuter och håll sedan koll på dem tills de är klara.
Låt dem svalna på bänken på bakplåtspappret eller på galler.
 
 
Gör samma med den mörka degen men gör ej hål i mitten på dem.
Grädda även dem i ugnen ca 10-12 minuter och låt svalna när de är klara.
 
 
Smält nougaten och chokladen i ett vattenbad och låt svalna lite.
 
 
 
 
Den får dock inte bli helt kall för då stelnar den.
Bred nougaten på en mörk kaka och lägg ihop med en ljus kaka. Tryck till lite lätt så att nougaten kommer upp lite i hålet.
Låt nougaten stelna, förvara sedan kakorna i en burk med lock i rumstemperatur.
 
 
 

 Receptet hittade jag i tidningen Hembakat.

#1 - - Annster:

Ser goda ut :)

#2 - - Camilla:

Så gott, synd att jag brjat med lchf haha

Svar: ja det var synd ;) du får testa dem en annan gång! :)
Pernilla Lyck