Jappkladdkaka

 
 
 
Den här jappkladdkakan gjorde jag till mina barns kalas förra helgen.
Jag gjorde kakan större än vad jag brukar och använde en av mina största springformar. Ska du prova den här rekommenderar jag att du använder en form som är minst 24 cm i diameter.
 
Då kakan alltså blir högre än en "vanlig" kladdkaka kan man skära smalare bitar, och jag skulle tro att kakan räcker till 12-15 bitar/personer.
 

Jag är inte så förtjust i när kladdkakor blir kletiga, jag tycker bättre om när de blir som på bilden; mjuka och sega. Det där är ju en smaksak, vill man ha kletigare så tar man bara ut den lite tidigare ur ugnen :)
 
 
Jappkladdkaka
 
Stor  12-15 normalstora bitar
 
 
200 g smör
4 st dubbeljapp (240 g)
4 ägg
4 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 dl mjöl
1,2 dl kakao
4 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
 
 
 
Gör så här:
Smält smöret med Japp som du hackat (behöver inte vara jättesmå bitar) i en kastrull.
Rör ägg och båda sorterna socker. Jag rörde för hand med en vanlig sked.

Rör ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt.

Häll i Japp och smörblandningen.

Häll smeten i en smord och bröad rund form, minst 24 cm i diameter, med löstagbar kant.
Jag bröade min med smör och ströbröd.

Grädda i 175 grader i ca 25-30 min. Kakan ska ha fått en "skorpa" på ytan men är fortfarande lös när man tar ut den. Rekommenderar kortare tid om man gillar smetig kladdkaka, lite längre om man gillar fastare och segare.

Om kladdkakan blir för smetig kan man låta den svalna i kylen ordentligt, då brukar den sega till sig lite.
 
 
 
 
 
Ät och njut :)
KRAM!
 
 
 
 
#1 - - ettheltnyttliv - småbarnliv & renovering:

Denna måste jag testa! Blir den väldigt söt?

Svar: Jo den blir söt, det är ju godis och kladdkaka, men du kan alltid minska på sockret om du vill. Typ 2 dl socker istället :)
Pernilla Lyck

#2 - - Sanida:

Smakar den japp eller blir den bara mer chokladig? :)

Svar: Den smakar lite japp/koka och blir lite seg :)
Pernilla Lyck

#3 - - SophieHK:

SMASK

#4 - - Veronica:

Måste testas =)

#5 - - Marlene:

Å, kladdigt och gottit. Ju mer misslyckat och ogräddat desto mer i min smak :-)

#6 - - Gammtanten:

Hej! Hittade din blogg häromdagen tack vare instagram, sökte på nån söt baktagg typ och jag är jätteglad att jag hittade hit!

Din blogg är helt fantastisk på alla sätt och vis, den lyser upp min gråa vardag och jag har läst så långt bak i arkivet som man sällan brukar göra vid förstagångsbesök. TACK för att du är en sån glädjespridare med dina goda recept, fina bilder och inspirerande sätt att vara. När jag nått mitt nästa delmål med vikten (går på strikt matschema nu) ska jag fira med ett av dina recept härifrån. Helt klart.

Ville bara säga det :)

Svar: TACK!!! :) Vilken otroligt fin kommentar :)
Pernilla Lyck

#7 - - lillgarden.blogg.se:

Det där lät farligt gott!