Knäckig rabarber och jordgubbspaj
Hade ni en bra midsommar?
För min egen del var det första året som vi inte åkte till min mans familjs lantställe i Öregrund.
Kan medge att det kändes lite konstigt men ändå lite skönt, i alla fall när jag vaknade upp hemma dagen efter :)
Vi hade en mysig midsommar hemma hos mina barns farfar där det finns en härlig trädgård med trädäck och ljummen pool. Väldigt mysigt och lyxigt!
Den här veckan jobbar jag igen, har en liten paus på semestern och det känns helt ok.
Ser fram emot mer semester nästa vecka igen :)
Igår grillade vi med en vän och hennes dotter och då tyckte jag att vi skulle ha någon god efterrätt också.
Vi hade rabarber i trädgården och jordgubbar i kylen så då passade jag på att prova en paj som min mamma tipsat om. Det är en knäckig variant som hon hittat hos Linda Skugge och hon var helt lyrisk efter att hon bakat den.
"Du bara M.Å.S.T.E prova den."
Måste man så måste man, jag är ju inte svårövertalad när det gäller bakning :)
Och jag håller med mamma, det var en väldigt god paj. Knäckig är verkligen rätt ord.
Linda Skugges recept innehåller bara rabarber, jag hade både rabarber och jordgubbar. Det där gör man som vill, huvudsaken är att det är ungefär så mycket frukt som står i receptet. Jag hade lite mindre mängd men det gick bra ändå :)
Knäckig rabarber och jordgubbspaj
500 g rabarber/jordgubbar
150 g smör
0,5 dl sirap
150 g smör
0,5 dl sirap
1 dl grädde
2 dl mjöl
2,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl socker
2 dl mjöl
2,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär rabarber och jordgubbar i småbitar, lägg dem i en smord ungsform. Strö på lite socker.
Smält smöret och häll sedan på sirap och grädde. Vispa ihop snabbt och dra av kastrullen från plattan direkt efter.
Smält smöret och häll sedan på sirap och grädde. Vispa ihop snabbt och dra av kastrullen från plattan direkt efter.
Häll blandningen i kastrullen och rör ihop med smörblandningen. Kastrullen ska inte stå på plattan.
Bred geggan över rabarberna och jordgubbarna och grädda i 25-30 min tills ytan är lite knäckig.
Bred geggan över rabarberna och jordgubbarna och grädda i 25-30 min tills ytan är lite knäckig.
Servera ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.
Receptet är hämtat från lindaskugge.se.