Nutella cheesecake

 
 
 
Det är ingen nyhet att jag älskar Nutella. När jag ser ett recept som innehåller Nutella blir jag lite extra uppmärksam, för inget blir äckligt med Nutella. 
När jag ramlade över en video på youtube där de gör den här Nutella cheesecaken blev jag lyrisk!
Den såg helt fantastisk ut och jag var bara tvungen att prova att göra den.
 
Jag har översatt receptet till svenska mått, här har ni det! Hoppas ni gillar den lika mycket som jag gjorde, den blev verkligen fantastisk! :)
 
 
 
 
 
Nutella cheesecake
 
ca 15 bitar
 
Botten:
250 g Oreos (nästan 2 paket), ta bort den vita krämen
80 g smör
 
Cheesecake:
1 kg färskost
ca 1,8 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljextrakt
4 ägg
 
Till nutellasmeten:
1,6-2 dl Nutella
2 msk vispgrädde
 
Topping:
0,8 dl grädde
1,6 dl Nutella
 
Ev en halv dubbel-Daim att hacka som dekoration.
Funkar bra med hackade nötter också.
 
 
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
 
Dela på Oreokexen och skrapa på bort den vita fyllningen med en kniv.
 
 
Min dotter Leia hjälper mig gärna att baka. Hon vägde upp Oreokexen väldigt försiktigt :)
 

 
 
Mixa de bruna kakorna i en mixer så att det blir smulor.
 
 
 
Smält smöret och tillsätt det till smulorna. Mixa ihop.
 
 
Häll i smulorna i en springform som är ca 26 cm i diameter. Bred ut smulorna med en sked så att de blir kompakta och bildar en tät deg i botten.
 
 
Sätt in i ugnen, 180 grader, i ca 13-15 minuter.

Ta ut och låt svalna.
Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.
 
Häll upp 1 kg färskost i en stor skål. Jag använde ett billigt märke på färskost som jag hittade i 300 g förpackningar. Jag använde 3 såna paket så det blev lite mindre än ett kilo, och det gick bra.
Det är bra om färskosten är rumstempererad.
 
Häll i grädden och vispa ihop
Häll sedan på sockret och majsstärkelsen. Vispa ihop till en fin smet.
Tillsätt vaniljextraktet och äggen, ett i taget under vispning.
Vispa ihop till en slät smet.
 
Häll av ungefär en tredjedel av smeten i en annan skål.
 

 
Tillsätt ca 1,6-2 dl Nutella och 2 msk vispgrädde. Vispa ihop så att smeten blir brun.
 
 
Häll i den vita smeten i springformen med oreobotten.
Använd en spatel eller slickepott för att jämna ut ytan så den blir fin.
 
 
Häll försiktigt på nutellasmeten ovanpå den vita smeten, den bruna ska inte blandas med den vita smeten.
 
 
Använd en spatel/slickepott igen för att jämna ut ytan, men var försiktig och nudda bara ytan, så att smeterna inte blandas.
 
 
Sätt in i ugnen, 150 grader, i ca 45-55 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå inne i ytterligare en timme.
Jag hade min inne i ca 60 minuter då den såg så rinnig ut efter 50 minuter, men det hade nog gått bra med kortare tid då den ändå stelnade efter tiden i den avstängda ugnen. Så det är inte konstigt om den fortfarande är lös när det gått 55 minuter.
 
Ta ut kakan och låt den svalna helt.
Min kaka fick en kant vilket jag inte var så glad över.
 
 
 
Jag löste det genom att försiktigt skära bort den när kakan svalnat helt.
 
 
Värm lite mindre än 1 dl grädde (0.8 dl) tills precis innan den börjar koka.
Häll upp Nutellan i en liten skål och häll på den värmda grädden.
 
 
Blanda med en liten sked eller slickepott tills det blir en glansig fin kräm.
 
 
Häll på nutellakrämen på cheesecaken och smeta ut den över hela toppen.
 
 
Strö över lite finhackad Daim eller nötter på kanten.
 
 
Ställ in i kylen över natten.
 
 
 
 
 
 
Den blev SÅÅÅÅ god!
 
 
 
Semestern fortsätter. Just nu är jag i Gamleby hos min mamma men om några dagar åker jag till Rom!
Ska bli så härligt :)
 
Hoppas ni har en skön sommar!
 
KRAM!
Visa fler inlägg