Oreofyllda chocolate chip cookies

 
 
 
 
Jag är mitt uppe i min fem veckor långa semester. Det är så skönt med semester, att bara kunna umgås med familjen och inte har några speciella måsten på schemat.
 
Jag är varken särskilt mycket i köket eller vid datorn på semestern och därför har det varit ganska tyst här.
Jag uppskattar att ni ändå är många som fortfarande går in då och då och kollar recept och lämnar en liten kommentar, även om det inte kommer så mycket nytt :)
 
 
För ett tag sedan provade jag att baka oreofyllda kakor. Idén fick jag från Pinterest, där många jag följer i USA verkar ha provat de här kakorna.
Brukar ni vara inne på Pinterest? Man kan få så himla mycket inspiration därifrån, och det finns bilder på fantastiska tårtor och bakverk! Om ni vill följa mig där så finns jag under mitt namn, Pernilla Lyck.
 
 
De här kakorna är inte särskilt svåra att göra och det som är bra är att man kan använda sitt favoritrecept på chocolate chip cookies och baka dem.
Jag orkade inte översätta amerikanska recept så jag provade med mitt favoritrecept på chocolate chip cookies.
Jag tror att det kan vara bra med ett recept där kakorna inte flyter ut så mycket, vilket mina gör, och då ser de mer ut som tefat. Vilket ju egentligen inte gör så mycket, de blev goda ändå :)
 
En rolig sak tyckte jag var att jag hade så bråttom att baka dem att jag inte kunde låta smeten svalna innan jag hade i min hackade choklad. Det är alltså en ljus kaksmet, men då den fortfarande var ljummen när jag tillsatte chokladen så smälte chokladen och det blev en mörk smet. Så kan det gå när man inte orkar vänta :)
 
Så här gjorde jag.
 
 
 
 
 
Oreofyllda chocolate chip cookies
 
 
Kaksmet:
 
150 g smör
3 ½ dl socker
2 msk sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4 ½ dl vetemjöl
Lite drygt ½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
150-200 g hackad choklad/chokladknappar
 
 
Ett paket Oreokakor
 
 
 
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175 grader (150 grader hade jag i min varmluftsugn men det varierar ju mellan ugnar).
 
Smält smöret.
Blanda i socker, sirap och vaniljsocker.
Tillsätt även ägget och äggulan och rör/vispa ihop smeten. Det behöver inte vara länge.
Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt i en separat skål och häll sedan ner blandningen i smörblandningen.
Rör ihop tills det är blandat, rör inte för länge.
 
Vänd ner den hackade chokladen eller chokladknapparna.
Min choklad smälte alltså, och smeten blev mörk :)
 
 
 
 
 
 Öppna Oreopaketet.
 
 
 
Använd en glasskopa om du har. Ta en skopa med kaksmet.
Annars går det bra med en vanlig sked.
 
 
 
Lägg en skopa på en Oreokaka, vänd sedan på allt så du har smeten underst. Ta en skopa till och lägg ovanpå Oreon.
 
 
 
Det blir som en hamburgare :)
 
 
 
Platta till smeten och dra ut den försiktigt mot kanterna. Till slut ska hela smeten täcka Oreon. Jämna till kanterna så det är inte är några sprickor.
 
 
 
Så här blev mina (stora!) kakor.
Lägg dem på en plåt med ganska mycket mellanrum då de flyter ut.
 
 
 
 
Grädda mitt i ugnen i ca 10-14 minuter, det kan ta ännu längre tid.
Det tog längre tid än det vanliga kakreceptet då de blev mycket större. Det viktiga är att ni kollar dem efter 10 minuter, de ska precis ha börjat stelna och fått lite ljusbrun färg i kanterna. Då är de klara!
 
Då de blev så himla stora gjorde jag den andra plåten med lite mindre kakor. Då tog jag bara mindre skopor med smet, och gräddade lite kortare tid.
Gör man stora kakor kan man alltid dela med någon :)
 
 
 
 
 
Så sjuuuuukt gott! Gillar ni Oreos så kommer ni ÄLSKA de här!!! De var allra godast när de var lite ljumna, då var det vita i Oreon lite lösare och det bara smälte i munnen! :D
 
 
Hoppas ni gillar dem!
KRAM på er!
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg