Påsktårta: Citron -och lakritstårta med saftig chokladbotten
Snart är det ju påsk. Jag tänkte att det vore kul att göra en tårta inför påsken.
Och när det är påsk ska det ju vara gult. Det fick mig att tänka på citron. Och att jag länge velat göra en tårta med citron och lakrits. På den vägen är det. Här är min påsktårta med citron, lakrits och choklad :)
Den här tårtan fick ganska vuxna smaker, och väldigt starka smaker. Mina barn spottade ut den, mycket för att ingen av dem gillar lakrits, så om ni inte är förtjusta i citron eller lakrits är den här tårtan inget för er gissar jag.
Guldkulorna som tårtan är dekorerad med kommer från Lakrids by Johan Bülow.
De är från förra årets juledition och heter "Christmas". De är otroligt goda med sin lyxiga chokladöverdragna lakrits.
Saftig chokladbotten
75 g smör
4 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl kakao
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
3 3/4 dl strösocker
2 medelstora ägg
2 1/4 dl mjölk
1 ½ dl starkt hett kaffe
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och bröa två bakformar som är 15 cm i diameter. Om du inte har två formar går det bra att bröa en form med löstagbar kant som är 15 cm i diameter, det gjorde jag.
Smält smöret och låt det svalna.
Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet. Fördela smeten jämnt i formarna.
Grädda bottnarna i 30-35 minuter.
Låt bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler.
Citronfrosting:
Lemon curd
1 ½ dl strösocker
2 stora ägg
saft och skal från 2 citroner (ca 1 dl saft)
50 g rumsvarmt smör
Till frostingen:
ca 100 g smör
Gör så här:
Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, då blir det äggröra istället! Curden ska bli tjock.
Då min curd inte blev tillräckligt tjock bestämde jag mig för att göra en slags frosting av den.
Vispa smöret länge med elvisp, ca 10 minuter. Tillsätt sedan lemon curd, lite i taget, och vispa ihop allt.
Hur mycket lemon curd man har i beror på hur stark smak man vill ha, så smaka av då och då.
Frostingen är sedan klar.
Chokladmousse med lakritssmak
2 dl vispgrädde
2 äggulor
100 g mörk choklad
1 msk florsocker
2 tsk lakritspulver
Gör så här:
Smält chokladen i en skål i vattenbad.
Vispa grädden (ej för hårt).
Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen.
När man haft ner den första äggulan blir chokladen jättetjock, nästan som en klump.
Det ordnade dock till sig när man hade i den andra äggulan och rörde om snabbt och ordentligt.
Tillsätt florsockret och lakritspulvret.
Vänd ner chokladsmeten i den vispade grädden.
Choklad- och lakritssmörkräm
150 g mjukt smör
1 dl florsocker
nästan 1 dl kakao
1 msk starkt kaffe
1 äggula
3 msk lakritssyrup
4-5 msk lakritspulver
Gör så här:
Vispa smöret i en maskin/elvisp ganska länge, ca 10 minuter. Det blir lite vitaktigt i färgen efter vispning.
Tillsätt florsockret och kakaon och vispa ihop ordentligt.
Blanda till sist i kaffe, äggula och lakritssyrup samt lakritspulvret. Det går bra med endast lakritspulver, ta då lite mer av lakritspulvret.
Vispa samman till en slät och fin smörkräm.
Montering av tårtan:
Skär upp bottnarna i fyra delar, eller varje botten i två delar om du haft två formar.
Lägg understa botten i springformen med lite plastfolie. Klicka på citronfrostingen, ca hälften.
Bred ut med en spatel så att lagret blir jämnt och fint.
Lägg sedan på nästa botten och klicka på choklad och lakrtismoussen. Bred ut med spatel.
Lägg på nästa botten, tillsätt resten av citronfrostingen och bred även ut den med spatel så lagret blir jämnt.
Avsluta med att lägga på det översta lagret av bottnarna. Tryck till lite lätt.
Ställ in i kylen, gärna över natten, så att bottnarna hinner sätta sig med fyllningarna, då får du en stabilare tårta.
När det är dags att göra färdigt tårtan kan man göra choklad och lakritssmörkrämen.
Ta ut tårtan från kylen och ta loss den från springformen. Stjälp upp den på ett tårtfat eller något liknande.
Spackla sedan ett tunnt lager på hela tårtan så jämnt du kan.
Sätt in i kylen ca 20-30 minuter. Ta ut tårtan och spackla på ett lite tjockare lager av samma smörkräm.
Gör mönster i smörkrämen med en spatel eller liknande, eller låt bli och satsa på en slät tårta. :)
Dekorera med guldkulor från Lakrids by Johan Bülow, eller något annat som passar bra nu till påsk.
Mina fick jag i små söta påsar med en guldkula i varje :)
Jag provade även att göra en marschmallowblomma. Det var väldigt enkelt! Går säkertligen att göra finare, men jag sprayade min med ätbar guldfärg för att det skulle matcha tårtan. Kan ta några foton och lägga upp här på bloggen hur jag gjorde blomman i fall någon vill prova :)
Jag gillade tårtan jättemycket och är väldigt nöjd med den.
Hoppas ni också gör det!
Recepten på saftiga chokladbottnarna och lemon curden kommer från Linda Lomelinos fantastiska bok "Lomelinos tårtor"!
Vi hörs snart igen, men om inte hoppas jag ni får en skön påskhelg!!!
KRAM!