Lussebullar

Tänk att det redan är första advent!
Det känns jättemysigt och nu väntar den bästa tiden under vinterhalvåret. Jag älskar julen! :)

Idag har adventsljusstakar och stjärnor åkt fram här hemma och jag har självklart bakat.
Min kompis Angelica skulle komma över på lite adventsfika och då tyckte jag det passade bra att baka lussebullar.

Jag vet att det är konstigt, men jag har faktiskt aldrig bakat lussebullar!
Och det finns en väldigt enkel förklaring till det; jag är inte så förtjust i det.
Men när vi nu kom över så billiga saffran på ÖoB (2 påsar för 25:-) tog jag det som ett tecken på att det var dags för mig att prova :)
Och så tänkte jag att jag kanske kan bli omvänd när jag får äta helt nygjorda hembakade bullar.

Och vet ni? Det blev jag faktiskt!
Jag kan inte säga att det är min nya favorit men jag åt faktiskt hela tre stycken till fikat!
Kul tycker jag :)

Jag har sett många liknande recept på olika bakbloggar men jag blandade ihop dem lite så det passade mig och mitt kylskåp :)

 

Lussebullar

ca 25-30 stycken

 

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella
1 g (2 paket) saffran
ca 1½ liter vetemjöl
russin/pärlsocker

Gör så här:

Häll ner saffran i en deciliter av mjölken och låt stå en stund så att mjölken blir riktigt orange. Det gör bullarna riktigt fina i färgen.

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och låt det bli fingervarmt, ca. 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör om till jästen smält.
Tillsätt socker, salt och kesella och rör ihop det hela.
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig och kladdfri. 
Lägg över en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Var noga med att degen verkligen jäser till dubbel storlek, gå inte lika mycket efter klockan.
När degen jäst klart tas den upp på mjölad bänk och knådas lite. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Dela degen i lagom stora bitar och forma dessa hur du vill. Jag gjorde en lång "orm" och rullade båda ändarna inåt åt motsatt håll, dvs den klassiska varianten. Jag gjorde även hjärtan och mer traditionella bullar.

Lägg sedan bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa till knappt dubbel storlek under bakduk i 30-45 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Vispa upp ett ägg lite lätt och pensla de färdigjästa bullarna med det och stick sedan i russin eller strö på pärlsocker innan de gräddas i ugnen i ca. 4-10 minuter.

******************************************************************

Jag hade mina inne i ca 5 minuter, tycker det var fort!
Några blev på gränsen till degiga då men det var när de fortfarande var lite ljumna, jag tror att de blir jättebra imorgon då :)

De flesta har jag lagt i frysen, jättebra att ha och ta fram att värma om någon kommer på fika!

Efter att jag gjort de här bullarna läste jag på en bakblogg att man inte alls ska ha fingervarm mjölk och smörblandning! Det är tydligen bättre att köra på kall blandning, det enda är att det får jäsa lite längre då.
Det hade jag ingen aaaaning om, det har man ju alltid fått lära sig att jästen trivs bäst i 37 grader.
Häftigt!

Andra tips ni har fått läsa här är sånt som jag läst på andra bloggar, tänk vad mycket man lär sig bara genom att surfa runt!
Är supernöjd med mina lussebullar faktiskt, och jag är helt säker på att de blev så goda pga att jag fått så många bra tips :)

 

Hoppas att ni har haft en mysig advent :)


#1 - - Helena Ljunggren:

Så gott med lussebullar. Hoppas att du hade en fin advent!

#2 - - Erika - Bakglädje:

Jag gillar lussebullar. Om du gillade dina nygräddade så kan jag tipsa om att du tar fram lussebullarna ur frysen precis innan du ska äta dem och tinar snabbt i micron på hög effekt, ca 30-60 minuter (beroende på hur många du tinar). Då smakar de nygräddat igen.

#3 - - Maria:

Ah vad gott det ser ut...blir så avis ;-)

#4 - - Linda - Cupcakefluffan:

Så gott det ser ut, får nog ta och tina upp lite lussekatter, brukar värma dom i ugnen så blir de som nya igen :-)

#5 - - Jennie:

Ser jättegoda ut de där lussebullarna :) Har aldrig testat att ha pärlsocker på mina, men det måste ju bli jättegott! Kram