Chokladbiskvier
Då kom jag på att jag velat testa att göra chokladbiskvier länge, och jo då, jag hade ingredienserna till det hemma.
Hurra!
Lillskruttan sov så jag passade på. Dock vaknade hon mitt i allt och eftersom hon just nu är väldigt mammig blev det lite stressigt på slutet... och jag fick doppa dem i choklad några timmar senare istället.
Jag följde ett recept ur senaste numret av tidningen Hembakat. Det är för övrigt min favorit-baktidning än så länge, är inte alls lika nöjd med Baka. Vilken är er favorit av baktidningarna??
Jag har inte provat Lantliv mat och vin än, men den sägs ju vara bra.
Hur som helst, i det receptet i tidningen heter kakorna Små chokladtryffelbiskvier, men det tänkte ju inte jag på så jag rörde ihop fyllningssmeten och när den var klar insåg jag att den inte alls såg ut som den fyllningen som man brukar få i biskvier på café.
Ni vet, typ brun smörkräm.
Så mitt i allt letade jag upp ett recept på nätet på något som verkade likna en sådan kräm som jag var ute efter.
Och så blev det alltså två olika sorters biskvier!
Kanske ska nämna att jag inte var intresserad av att göra små kakor som i receptet, jag vill ha normalstora.
Och stora blev de, bautastora kan man säga.
Insåg att ingen skulle vilja ha en sån stor biskvi, så jag delade på bottnarna innan jag fyllde dem.
Det blev då halvmånebiskvier :)
Chokladbiskvier
Bottnar:
150 g mandelmassa
½ äggvita
Tryffelfyllning:
150 g mörk choklad
2 msk smör
4 msk grädde
ev. en skvätt konjak el rom
Smörkrämsfyllning:
100 g smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kakao
Garnering:
150 g mörk choklad
½ msk olja
Gör så här:
Bottnar: Riv mandelmassan och blanda den med äggvitan. Klä en plåt med bakplåtspapper. Rulla små bollar av smeten och platta ut dem till små rundlar på plåten.
Sätt ugnen på 150 grader.
Grädda mitt i ugnen i ca 12 min. Lossa dem från plåten medan de är varma. Låt dem kallna med bottensidan upp.
Tryffelfyllning: Smält chokladen över vattenbad. Koka upp smör och grädde i en kastrull. Häll detta under kraftig vispning i chokladen. Tillsätt ev. konjak eller rom. Men det går lika bra att utesluta det. (Jag hade i rom).
Låt tryffelsmeten stå och svalna så att den blir fast.
Bred fyllningen toppigt på bottnarnas undersida. Ställ dem kallt i kylskåp i minst 1 timme.
Smörkrämsfyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker och kakao till en jämn kräm.
Bred den lite toppigt på undersidan av kakorna.
Låt dem stå i kylskåp minst 1 timme.
Garnering: Smält chokladen och oljan över vattenbad. Doppa hastigt de kalla kakorna i chokladen så att tryffeln täcks.
Detta är med tryffelfyllning
Detta är med smörkrämsfyllning
De blev fantastiskt goda med båda fyllningar men om jag ska göra dem igen (vilket jag lär göra om min man har något att säga till om) så kommer jag göra med smörkrämsfyllning!!
Jag är ju förtjust i den lite barnsliga söta smaken, tryffelfyllningen är lite mer "sofistikerat vuxen" i smaken :P
Idag har jag gjort Sverigekaka, mer om det nästa gång :)
Mmm, ser riktigt läckra ut. Roligt med en ny form, de brukar ju alltid vara runda!