Chokladbiskvier

Härom dagen var jag sugen på att göra någon slags kaka, en småkaka, och satt och bläddrade i bakböcker och tidningar för inspiration.
Då kom jag på att jag velat testa att göra chokladbiskvier länge, och jo då, jag hade ingredienserna till det hemma.
Hurra!
Lillskruttan sov så jag passade på. Dock vaknade hon mitt i allt och eftersom hon just nu är väldigt mammig blev det lite stressigt på slutet... och jag fick doppa dem i choklad några timmar senare istället.

Jag följde ett recept ur senaste numret av tidningen Hembakat. Det är för övrigt min favorit-baktidning än så länge, är inte alls lika nöjd med Baka. Vilken är er favorit av baktidningarna??
Jag har inte provat Lantliv mat och vin än, men den sägs ju vara bra.

Hur som helst, i det receptet i tidningen heter kakorna Små chokladtryffelbiskvier, men det tänkte ju inte jag på så jag rörde ihop fyllningssmeten och när den var klar insåg jag att den inte alls såg ut som den fyllningen som man brukar få i biskvier på café.
Ni vet, typ brun smörkräm.
Så mitt i allt letade jag upp ett recept på nätet på något som verkade likna en sådan kräm som jag var ute efter.
Och så blev det alltså två olika sorters biskvier!

Kanske ska nämna att jag inte var intresserad av att göra små kakor som i receptet, jag vill ha normalstora.
Och stora blev de, bautastora kan man säga.
Insåg att ingen skulle vilja ha en sån stor biskvi, så jag delade på bottnarna innan jag fyllde dem.
Det blev då halvmånebiskvier :)


 

Chokladbiskvier

Bottnar:

150 g mandelmassa

½ äggvita

 

Tryffelfyllning:

150 g mörk choklad

2 msk smör

4 msk grädde

ev. en skvätt konjak el rom

 

Smörkrämsfyllning:

100 g smör

1 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

1,5 tsk kakao

 

 

Garnering:

150 g mörk choklad

½ msk olja

 

 

 

Gör så här:

Bottnar: Riv mandelmassan och blanda den med äggvitan. Klä en plåt med bakplåtspapper. Rulla små bollar av smeten och platta ut dem till små rundlar på plåten.

Sätt ugnen på 150 grader.

 

Grädda mitt i ugnen i ca 12 min. Lossa dem från plåten medan de är varma. Låt dem kallna med bottensidan upp.

 

Tryffelfyllning: Smält chokladen över vattenbad. Koka upp smör och grädde i en kastrull. Häll detta under kraftig vispning i chokladen. Tillsätt ev. konjak eller rom. Men det går lika bra att utesluta det. (Jag hade i rom).

 

Låt tryffelsmeten stå och svalna så att den blir fast.

 

Bred fyllningen toppigt på bottnarnas undersida. Ställ dem kallt i kylskåp i minst 1 timme.

 

 

Smörkrämsfyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker och kakao till en jämn kräm.

Bred den lite toppigt på undersidan av kakorna.

Låt dem stå i kylskåp minst 1 timme.

 

Garnering: Smält chokladen och oljan över vattenbad. Doppa hastigt de kalla kakorna i chokladen så att tryffeln täcks.

 

 

Detta är med tryffelfyllning

 

Detta är med smörkrämsfyllning

 

 

De blev fantastiskt goda med båda fyllningar men om jag ska göra dem igen (vilket jag lär göra om min man har något att säga till om) så kommer jag göra med smörkrämsfyllning!!

Jag är ju förtjust i den lite barnsliga söta smaken, tryffelfyllningen är lite mer "sofistikerat vuxen" i smaken :P

 

Idag har jag gjort Sverigekaka, mer om det nästa gång :)

#1 - - Sanne:

Mmm, ser riktigt läckra ut. Roligt med en ny form, de brukar ju alltid vara runda!

#2 - - Mikael:

Godaste du bakat!

Hmmm min favorit baktidning, det va svårt... Baka med Fantomen tycker jag nog är bäst, finns den?

#3 - - Sabina:

Jätte söta ! :)

Jag kommer inte ens ihåg sist jag gjorde biskvier, kanske också är dags för mig att sätta fart :)

#4 - - Erika - Bakglädje:

Chokladbiskvier är ju så gott, brukar bara det år svärfar ibland... han älskar dem. :-)

Jag köper alla mat/baktidningar med tycker nog bäst om de som enbart har med bakning att göra typ Hembakat eller Baka

#5 - - Linda - Cupcakefluffan:

chokladbiskvier är så gott men jag har inte testat att göra egna ännu, köper också mycket mat och baktidningar och gillar precis som Erika bäst om de som har med bakning att göra, skall nog ta och köpa tidningen Gourmet som jag aldrig annars köper denna månad, läste att det skulle vara en artikel om macarons i den nämligen

#6 - - Therese:

Jag kör nog också på den barnsliga smaken och väljer helst smörkräm ;)

Ska se om jag får till en biskvivariant i helgen, ett litet smakexperiment, kan ju gå hur som helst =)