Bli min jäst
Nationaldagsbakelse

Igår var det ju nationaldagen och det firade vi genom att stanna hemma.
Vi upptäckte prickar på vår son och konstaterade att han har fått vattenkoppor :(
Så det blir en trist vecka eftersom vi inte kommer kunna gå ut i det fina vädret.

Vi kände att vi ville lyxa till det lite så vi grillade en massa gott och så gjorde jag en egen variant av Nationaldagsbakelsen!
Har aldrig smakat den men kände att den behövde lite grädde och så hade jag en annan likör än den som ska vara i receptet (apelsinlikör ska det vara egentligen).

Det blev en söt och väldigt god liten bakelse!


Receptet ger ca 10 stycken bakelser så jag gjorde bara en tredjedel av allt, det blev 3 bakelser!


 

Nationaldagsbakelse


Mazarinbotten:
300 g mandelmassa
150 g smör
3 ägg

Lös mandelmassa:
100 g mandelmassa

Likör, jag använde Mozart black (ca 2 msk)

2 dl grädde
1 liter jordgubbar

Svenska flaggor

 

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Riv mandelmassan till bottnen. Fördela smöret i mandelmassan med en gaffel eller i en matberedare till en jämn massa. Eftersom jag inte har någon matberedare tyckte jag att elvispen kunde hjälpa mig, och det funkade också!

Tillsätt lätt vispade ägg och arbeta snabbt ihop smeten.

 

Bred ut smeten i ett jämnt lager, ca 1 cm tjockt, i en ugnsform med bakplåtspapper. Formen kan vara ungefär hälften så stor som ugnens långpanna.

Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt bottnen svalna.

 

Riv mandelmassan, tillsätt likören och rör till en lös kräm.

 

Vispa grädden.

 

 

Ta ut rundlar av mazarinbottnen med hjälp av ett litet glas.

 

 

Bred ett lager av likörkrämen på mazarinbottnen.

 

 

Klicka på ett lager vispad grädde.

 

 

Lägg till sist på jordgubbar. Nu är det klart! Dekorera gärna med en svensk flagga :)

 

 

Nationaldagsbakelse

 

 

Den nya Mozartlikören som har smak av mörk kvalitetschoklad, supergod!

 

 

Min son fick en egen bakelse, utan lagret med likörkrämen, och han älskade den!

 

Lite senare idag drar jag en vinnare i tävlingen om fina bakprodukter! Håll utkik :)

 

Receptet hittade jag här.

 

emelie

Mums! Ser goda ut! Sparar recept.....

Sara

Uch ja vattkoppor.. Först fick min son på 1 år de efter exakt 2 v upptäckte vi på dottern... Blä.. Hoppas han får de lindrigt... Mycket fina bakelse :) Krya på sonen

wikeling

Åhh vilken bakelse! Glutenfria oxå. Perfekt till min sambo som är glutenallergiker men som älskar allt som är sött! Ska hem och testa idag! :)



Krya på lillmannen. Vi har precis genomlidit 4 veckor med koppor. Det är inte roligt när man är mitt uppe i det, men OTROOOLIGT skönt när det är över!

Therese

Tusen tack för att du svarar på mina frågor, jag blir så glad varje gång.



Jag undrar, hur får man vit marsipan? Jag har bara hittat gröna lock och rosa i affärerna. Jag tänkte ha till att täcka en tårta! Måste man färga egen då?



Kram igen :)

Therese

Får jag länka till din blogg från min? Jag älskar din blogg och har lärt mig så mkt! Tack!

Angelica

Tack for en inspirerande blogg, har redan under en veckas tid hunnit lasa igenom den och testat flera recept : ) bla Devil's food cupcakes som var ljuvliga! Igar gjorde jag egen tartbotten fran receptet "lika delar" och idag paborjade jag monteringen av min forsta dekorationstarta.Tyvarr stoter jag pa lite svarigheter da vi har san tropisk varme har i thailand, min tarta vill bara smalta ivag : ( har du nagra tips!



Kram

Ps.Hoppas lilleman kryar pa sig snabbt!

Annica - annicake

Ser jättegott ut!



Hoppas sonen får en lika lindrig variant av vattkoppor som min dotter hade i vintras. Många prickar, men inte mycket kli och febern försvann efter 2 dagar så det märktes inte så mycket på henne.

Ulle

Jag tittar in ibland för lite inspiration, vill bara säga att vattkoppor mår bra av sol, de torkar fortare då. Är han pigg (som mina barn var) så kan han mycket väl vara ute:-)



Linda - Cupcakefluffan

Vilka härliga bakelser, har har vi inte haft vattenkoppor ännu, fast jag önskade nästan det, så att båda barnen fick det nu när jag ändå är mammaledig

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress