Wienerbröd på två sätt



Idag firar vi lite här hemma. Min man har jobbat sin sista dag för sommaren, nu ska han "bara" läsa sommarkurser och söka jobb! Han har precis tagit examen från sin utbildning, duktiga han :)

Han har tjatat ganska länge om att han vill att jag ska göra wienerbröd med "chokolaaaade i midden", ni vet såna som de åt i Solstollarna med Ulla-Bella för herrans massa år sen?!
Idag tycker jag att han var värd det (det är han alltid men kanske lite extra idag då) :D

Egentligen vill jag göra allt från grunden, dvs göra egen smördeg och kavla och kavla och kavla och kavla, det verkar ganska komplicerat att göra det, men det kändes inte som jag hade tid med det idag med en kinkig och prickig dotter..
Därför fick det bli en supersnabb och VÄLDIGT ENKEL variant.

Här är ett tips till er som vill göra något gott fikabröd som ska gå snabbt och lätt!
Sånt gillar vi, eller hur?! :)

Men även om jag fuskade och använde färdig smördeg så blev wienerbröden sjukt goda!!! Dessutom spred sig en gudomlig doft i hela lägenheten av nybakat, blir helt salig!

Nu ska jag sluta babbla och berätta hur jag gjorde!!


Wienerbröd

Färdiga smördegsplattor (de finns i frysdisken i affären)
Vaniljkräm på påse

Florsocker till glasyren
Färska jordgubbar el andra färska bär
Choklad att smälta


Gör så här:

Lägg ut plattor av färdig smördeg på en plåt klädd med bakplåtspapper. En platta blir ett wienerbröd.
Jag använde mig av de här


Låt plattorna tina i rumstemp, det går ganska fort, ca 15 minuter.
Under tiden kan du göra vaniljkrämen. Sätt ugnen på 200 grader först!

Jag gjorde det som sagt enkelt för mig och vispade bara ihop lite vaniljpulver med mjölk, sån som finns i kartong och heter vaniljsås. Tar man mindre mjölk än som står på paketet blir det vaniljkräm.

Sen gjorde jag glasyren som också är sjukt enkel! Jag hällde lite florsocker i en skål, hällde i några droppar kallt vatten och någon droppe citron och rörde om. Om det är för tjockt tar man mer vatten, för lös mer florsocker. Det ska vara rinnande men inte för tunnt ändå.

När plattorna tinat penslade jag dem med vanligt vatten så de blev lite fuktiga och kladdiga.
Sen nöp jag in hörnen mot mitten och tryckte till lite lätt så de låg kvar. Jag glömde så klart att ta kort på det här, men ni förstår väl?

Klicka i lite vaniljkräm i mitten och sätt sedan in plåten i ugnen i cirka 8-15 minuter. De ska vara gyllenbruna när de är klara.  Nu är själva grunden klar!



Jag gjorde två varianter av wienerbröd.

Nummer 1: Wienerbröd med vaniljkräm och färska jordgubbar.



När wienerbröden svalnat något klickade jag i lite vaniljkräm till i mitten, det är ju gott med vaniljkräm :)
Sedan ringlade jag över glasyr över hela wienerbrödet, mest i mitten så att det nästan täckte vaniljkrämen. Sedan lade jag på lite delade jordgubbar och avslutade med att ringla lite glasyr över jordgubbarna.
Färdigt! :)


Nummer 2: Wienerbröd med choklad i mitten.


Under tiden som wienerbröden svalnade smälte jag lite ljus choklad i en skål i micron. (20 sekunder i taget, rör om mellan och kolla chokladen så den inte bränner vid!)
Sedan ringlade jag över chokladen över hela wienerbrödet.
Färdigt!! :D


Ni märker väl hur lätt det verkar, och det är verkligen jättegott!! Wienerbröden är sååå frasiga och spröda och när de är lite ljumna i mitten... sjukt gott!

Planen är att jag ska baka från grunden också någon gång, vill ju se hur stor skillnaden är. Det får bli ett litet experiment helt enkelt :)

 

 

 

Jag gillade det med jordgubbar bäst!!

 

Imorgon är det dags att göra midsommartårtan, det ser jag fram emot :)

Ha det bra tills vi ses igen!

 

 

 

 

#1 - - AnnaC:

Gud va gott det ser ut, och så lätt, att till och med jag ska våga mig på att prova nån dag. Tack för igår, det var trevligt! Och citronpajen var god idag med :)

#2 - - Josefina:

Nu tänker jag vara lite jobbig, men jag fattade inte hur du menade när man skulle "vika in kanterna" och det. Skulle du kunna förklara bättre? Jag ska absolut testa mig på den där med choklad! Ser ju supergod ut!

#3 - - Anna:

Ser supersmarrigt ut! En liten undran bar. Du la ut plattorna i rumstemp för att tina. Sedan skrev du att när plattorna svalnat penslade du dem med vatten osv. Vad menar du med svalnat där? Inte så haj på det här med bakning men det verkade så enkelt och gott i övrigt.

#4 - - Emelie - PT och kostrådgivare:

Men åh vad gott. Det här bara måste jag testa!!!

#5 - - Anonym:

åh gud så gott.. måste verkligen testa! Allt bra med dig annars?

#6 - - maria:

Vad fränt, måste verkligen testa! Ligger smördegen i frysen eller vart hittar man dem...i affären alltså? :-D

#7 - - Sanna:

Åh ser riktigt gott ut! :D

#8 - - Josefine:

ÅÅÅH! Har aldrig sett godare wiener-bröd i mitt liv tidigare! :D Jag verkligen älskar din blogg ^^

Keep going!

#9 - - Anonym:

Det där såg ju inte lite gott ut ;D

#10 - - Linnea:

Vad gott! Har aldrig bakat wienerbröd förut, men jag vill faktiskt prova det någon gång ;)

#11 - - inga:

wienerbröd är sååå gott, har nog aldrig testat på att göra själv :D den med jordgubbar såg godast ut! ;)

#12 - - Sara Smith:

Bakade kakor igår, men detta måste jag prova innan våra gäster kommer imogron! Undrar om det blir för mycket att testa en wienerbröd med allt på? Jag är en sucker för choklad och allt annat du toppade med :-)

#13 - - Carro:

men yuuuuummie!=)

#14 - - Everlasting:

Eftersom jag är konstig och inte tycker om vaniljsås så röstar jag på chokladversionen. Mums!

#15 - - Rebecca:

Men guuud vad gott!

#16 - - Moa - BEBIS I MAGEN ♥:

ååh va gott och dom där brickorna är så fina :)

#17 - - Amanda:

ÅH vad gott det såg ut!!!

#18 - - Viccan:

Gud jag som älskar wienerbröd! Tack för tipsen! ;))

#19 - - Anonym:

Hej raring! Jag skulle bli oerhört glad om du ville rösta 5 stjärnor på min klänning. :)



http://nelly.com/se/designyourdress/?obj=MkkzHFQDPo9os8Wi9jFJraDWyEP6bPCnxlb3or73V3gCz3ixao5H#Gallery



Funkar det inte att klicka på länken? Sök då på "Tereze". :)



Om du stör dig på kommentarer likt denna

så ber jag så hemskt mycket om ursäkt. Ha en fin dag!



Mvh Tereze, http://holykirch.se

#20 - - ERIKA:

MUMS!! Så sugen jag blir nu:)

#21 - - Milli:

åÅH vad goda de såg ut =) Speciellt de med jordgubbar :) Har också tänkt göra winerbröd någon gång men alltid trott de varit så avanccerat men de lät ju superenkelt på ditt sätt =) Tack för tipset!

#22 - - elsa nyström:

detdär med plattorna, menar du då att göra de som en fyrkantig låda utan lock? ;)

#23 - - Elin:

Åh, vad gott! :D

#24 - - Amanda Beaudry:

Hej där! Rösta gärna på min klänning! =)

http://nelly.com/se/designyourdress/?obj=6QROxVtzIyyHUGKwOZuo6WW2gsFXlONhdevQ1cD7OzCh7MRIjBue#Gallery



Ber om ursäkt ifall du inte vill ha reklam.

#25 - - Lindsay:

Shit va gott det ser ut:-) nu måste jag till affären och handla ngt gott bara för det ! Hehe

#26 - - yasmine modell mamma och fru:

ser super gott ut mums smaskigt

#27 - - Tigerhonan - Gravid ♥:

Mums vad gott det ser ut :D

#28 - - zahra:

hej kan ni rösta på min kläning



http://nelly.com/se/designyourdress/?obj=MkkzHFQDPo9os8Wi9jFJraDWyEP6bPCnxlb3or73V3gCz3ixao5H#Gallery

#29 - - Ida:

Men guuud så smarrigt!

#30 - - Junitjej:

Så gott det är med wienerbröd!!

#31 - - Sandra:

Hej! Jag hittade precis din blogg - som förövrigt är underbar. jag lade till dig på min bloglovin direkt!



Ha en trevlig Midsommar! :)

#32 - - FowZie ♥ ~ pojkfixerad Eskilstunabo:

blir det dans runt nån stång imorgon då ? nu behöver det ju nödvändigtvis inte vara midsommarstång bara rent allmänt :D

#33 - - emelie:

oh dra mig bakåt vad mumsigt! : )

#34 - - Anonym:

gott älskar brickan har också den!



Gör mig glad genom att rösta på mig här :) Det tar ungefär en sekund!



Man kan rösta en gång om dagen i fototävlingen :)



RÖSTADE DU IGÅR? RÖSTA GÄRNA IDAG IGEN SÅ ÄR JAG DIG EVIGT TACKSAM <3



http://www.husmanhagbergtavling.se/index.php?page=gallery&obj=171



Rösta gärna på min klänning också! Perfekt till alla partyt i höst och till nästa års student!



http://www.nelly.com/se/designyourdress/?obj=lRbt7ff4ZoKjdd9yojDz7X3CbxTOQq5z8Ti5wBvLq4sHWq60P9yK#Gallery



Tack!

#35 - - Malin:

ah ser helt underbart gott ut! maste testa nagon dag!

#36 - - Ellen:

åh himmel vad goda dom med jordgubbar såg ut!:D

glad midsommar förresten!

#37 - - karolina:

åh guuuud va gott det ser ut!:)

#38 - - siri skywalker:

Glad midsommar :)

#39 - - Cecilia:

Hej! Jag har bakat "riktiga" wienerbröd, där man viker och kavlar. Det är inte mycket svårare. Det är inte mycket jobbigare, det tar bara lite tid men det blir mycket frasigare kan jag lova! MVH cecilia

#40 - - Shiko:

Hej!

Hjälp mig att bli Nellys nästa klänningdesigner, rösta 5 stjärnigt på min klänning.



http://nelly.com/se/designyourdress/?obj=1JReXo92UCLofpPsLUkcEGwhIkKN3hhqryKCbG4vICZlrmT254T8



Skulle bli sjukt glad om du tog lite av din tid för att rösta.

#41 - - Anna:

Det där ser jättegott ut! Måste prova det själv, tror jag :)

#42 - - Adara Magazine - din bloggtidning på nätet!:

MEn shit vad gott det såg ut! :D

#43 - - Nadja:

jösses vad gott

#44 - - chokladfreaks:

Åh det är så gott med wienerbröd, jag provade på att göra äppelknyten med exakt samma smördegsplattor och det gick suveränt. Man kan i princip fylla de med vad som helst och föra in i ugnen. Superlätt och gott!

#45 - - E.K - Mamma till Alicia & lillen i magen:

Det såg gott ut, ska nog testa någon dag :)

#46 - - Tess:

Åh, vad gott det ser ut! :) Kram

#47 - - magasinprojektet:

ser underbart gott ut!



/emmy

#48 - - Hanna:

det ser för gott ut! :D

#49 - - ronja:

sjukt gott :o

#50 - - Eleonore:

Mums så gott, ska prova att göra egna wienerbröd med färdig smördeg! Aldrig tänk på tidigare :D

#51 - - FowZie ♥ ~ pojkfixerad Eskilstunabo:

Veckan är nu igångkickad, önskar dig en trevlig sådan! :)

#52 - - jawna:

Ååååh, så GOTT!



Ber om ursäkt för att jag lämnar en sån här kommentar. Men hade du velat vara en riktig pärla och lämna en röst på min klänning på Nelly.com's designertävling? Det hade varit guld värt :)



http://nelly.com/se/designyourdress/?obj=XwOmCWfkZmT6qSQJL2Mi2ocVMa7VYNJv8XV0s1jHb4AFJOMUGY46&third=yes#Gallery

#53 - - [FOTOBLOGG] med Författar intresse:

Vad gott det ser ut !! :D



Kika gärna in i min blogg & titta på mina fotografier :D

eller varför inte beställa en Gratis Design eller Header ? :D

#54 - - Becca:

Provade på att göra dom här idag! Så underbart goda! Råkade bränna chokladen, så jag gjorde bara med jordgubbar ^^ Men så goda! En Riktigt farlig sommardelikatess! Tack så jättemkt för tipset!! Underbar blogg också måste jag tillägga :)

#55 - - Cornelia:

Ser grymt goda ut! Dethär måste jag testa.

Gå gärna in på min blogg också! ;)

#56 - - sandra:

vad duktig du är :D

#57 - - Nicole:

Tänkte göra det idag, efter en hel dag med massa grillning då kan man avsluta det med en härlig fikabröd:) tusen tack

#58 - - Superkokken:

genial oppskrift :) takk for tipset!!

#59 - - Therese:

Gud! De ser verkligen underbart goda ut!

De måste jag bara testa!

Du får det verkligen att låta så enkelt, så det får bli nästa projekt att se om det stämmer;) Kram

#60 - - freja:

gud så gott



kram

#61 - - Marlene:

Det ser riktigt smaskigt ut!
Jag tror jag ska prova dem ikväll. Vaniljkrämen du blandade, kan man använda Marsán snabb vaniljsås?


Svar: Ja du kan använda vilket pulver du vill, tänk bara på att inte använda lika mycket mjölk som till sås, det ska bli en tjockare kräm. Lycka till! :)
Pernie

#62 - - anna söderlund:

Vart i ugnen ska dom sitta. Mina blir super bleka och jätte torra. Satte dom i mitten. Ska jag höja temperaruren?

Svar: Konstigt! Men det är klart att det varierar från ugn till ugn. Hur länge hade du dem inne? Antingen provar du höja temperaturen lite, eller så har du dem inne lite längre. Jag gissar att jag hade dem i mitten på ugnen, det brukar jag ha, så det borde inte vara det som är problemet. Prova att höja till 225 grader tycker jag, och så håller du koll på dem när de är i ugnen! Berätta gärna hur det blev om du provade :)
Pernilla Lyck

#63 - - caroline:

Wow! Såg ju huur gott ut som helst. Måste prövas! :D

Svar: Ja det tycker jag! :)
Pernilla Lyck

#64 - - Anonym:

kan man frysa dem?

Svar: Skulle inte rekommendera det, då blir de inte så spröda.
Pernilla Lyck