Wienerbröd på två sätt
Idag firar vi lite här hemma. Min man har jobbat sin sista dag för sommaren, nu ska han "bara" läsa sommarkurser och söka jobb! Han har precis tagit examen från sin utbildning, duktiga han :)
Han har tjatat ganska länge om att han vill att jag ska göra wienerbröd med "chokolaaaade i midden", ni vet såna som de åt i Solstollarna med Ulla-Bella för herrans massa år sen?!
Idag tycker jag att han var värd det (det är han alltid men kanske lite extra idag då) :D
Egentligen vill jag göra allt från grunden, dvs göra egen smördeg och kavla och kavla och kavla och kavla, det verkar ganska komplicerat att göra det, men det kändes inte som jag hade tid med det idag med en kinkig och prickig dotter..
Därför fick det bli en supersnabb och VÄLDIGT ENKEL variant.
Här är ett tips till er som vill göra något gott fikabröd som ska gå snabbt och lätt!
Sånt gillar vi, eller hur?! :)
Men även om jag fuskade och använde färdig smördeg så blev wienerbröden sjukt goda!!! Dessutom spred sig en gudomlig doft i hela lägenheten av nybakat, blir helt salig!
Nu ska jag sluta babbla och berätta hur jag gjorde!!
Färdiga smördegsplattor (de finns i frysdisken i affären)
Vaniljkräm på påse
Florsocker till glasyren
Färska jordgubbar el andra färska bär
Choklad att smälta
Lägg ut plattor av färdig smördeg på en plåt klädd med bakplåtspapper. En platta blir ett wienerbröd.
Jag använde mig av de här
Låt plattorna tina i rumstemp, det går ganska fort, ca 15 minuter.
Under tiden kan du göra vaniljkrämen. Sätt ugnen på 200 grader först!
Jag gjorde det som sagt enkelt för mig och vispade bara ihop lite vaniljpulver med mjölk, sån som finns i kartong och heter vaniljsås. Tar man mindre mjölk än som står på paketet blir det vaniljkräm.
Sen gjorde jag glasyren som också är sjukt enkel! Jag hällde lite florsocker i en skål, hällde i några droppar kallt vatten och någon droppe citron och rörde om. Om det är för tjockt tar man mer vatten, för lös mer florsocker. Det ska vara rinnande men inte för tunnt ändå.
När plattorna tinat penslade jag dem med vanligt vatten så de blev lite fuktiga och kladdiga.
Sen nöp jag in hörnen mot mitten och tryckte till lite lätt så de låg kvar. Jag glömde så klart att ta kort på det här, men ni förstår väl?
Klicka i lite vaniljkräm i mitten och sätt sedan in plåten i ugnen i cirka 8-15 minuter. De ska vara gyllenbruna när de är klara. Nu är själva grunden klar!
Jag gjorde två varianter av wienerbröd.
Nummer 1: Wienerbröd med vaniljkräm och färska jordgubbar.
När wienerbröden svalnat något klickade jag i lite vaniljkräm till i mitten, det är ju gott med vaniljkräm :)
Sedan ringlade jag över glasyr över hela wienerbrödet, mest i mitten så att det nästan täckte vaniljkrämen. Sedan lade jag på lite delade jordgubbar och avslutade med att ringla lite glasyr över jordgubbarna.
Färdigt! :)
Nummer 2: Wienerbröd med choklad i mitten.
Under tiden som wienerbröden svalnade smälte jag lite ljus choklad i en skål i micron. (20 sekunder i taget, rör om mellan och kolla chokladen så den inte bränner vid!)
Sedan ringlade jag över chokladen över hela wienerbrödet.
Färdigt!! :D
Ni märker väl hur lätt det verkar, och det är verkligen jättegott!! Wienerbröden är sååå frasiga och spröda och när de är lite ljumna i mitten... sjukt gott!
Planen är att jag ska baka från grunden också någon gång, vill ju se hur stor skillnaden är. Det får bli ett litet experiment helt enkelt :)
Jag gillade det med jordgubbar bäst!!
Imorgon är det dags att göra midsommartårtan, det ser jag fram emot :)
Ha det bra tills vi ses igen!
Gud va gott det ser ut, och så lätt, att till och med jag ska våga mig på att prova nån dag. Tack för igår, det var trevligt! Och citronpajen var god idag med :)