Rice krispies treat


Ett av mina favoritprogram på TV är Cake Boss.
Där har jag sett att de använder sig mycket av något som heter Rice krispies treat när de modellerar.

När man vill ha större figurer på tårtan är det svårt att använda sig av SP, det blir alldeles för tungt och kan göra att tårtan inte kan hålla uppe figuren. Då är det bättre att använda sig av Rice krispies treat (RKT).

Jag provade det för första gången när jag gjorde bikupan på Bee movie-tårtan.
Det var jättelätt att jobba med RKT och figuren blev mycket lättare än vad den skulle blivit med SP.



Rice krispies treat

3 msk smör
300 g marshmallows
1,5 liter rice krispies
(smaksättning: 1 dl hackad choklad, hackade jordnötter eller torkad frukt)





Gör så här:
Smält smöret i en kastrull på låg värme. Häll i marshmallowsen och låt dem smälta med smöret under omrörning, var försiktig så att det inte bränns fast i kastrullen!


 

När allt är smält tar man av kastrullen från plattan och häller ner Rice krispies.

Rör om så att allt blandas ordentligt.

Nu är det klart för att formas till figurer! Det blir bäst om man gör dem direkt när det fortfarande är varmt.

Det är ganska klibbigt så det är lättast att blöta händerna innan, då fastnar det inte överallt på fingrarna och är lätt att forma.

 

Så här såg bikupan ut när jag formade den.

 

 

Om man ska täcka den med SP kan man göra det direkt när det är lite klibbigt så fastnar den lätt.

 

Jag var orolig för att det skulle bli "knögligt" när jag täckte den med SP så jag spacklade den med smörkräm för att jämna ut ytan lite.

Det blev ändå lite ojämnt så när jag gjorde RKT till helikoptern använde jag mig av lite tjockare SP, det blev bättre och jämnare.

 

Här ser ni hur bikupan ser ut bakifrån.

 

 

Om man vill kan man göra RKT som snacks också, då gör man på samma sätt men när det fortfarande är varmt trycker man ner det (med blöta händer) i en smörad form och låter kallna. Sedan skär man upp det i valfritt stora stänger.

 

Om man ska äta som snacks kan det vara bra att ha i lite smaksättning, se receptet ovan, men om man bara ska forma figurer tycker jag man ska utesluta smaksättningen.

 

RKT håller sig inte så länge, så om man vill kunna äta figurerna ska man göra dem högst tre dagar i förväg.

Men det är ju inte alltid man vill äta dem och då kan man förbereda längre tid innan, vilket ju kan vara smidigt! :)

 

 

Jag hittade det svenska receptet och beskrivningen på bloggen Bakglädje som för övrigt är en jättefin blogg!

Erika som har bloggen är jätteduktig på att modellera och göra vackra tårtor :)

 

 

Så där, nu tycker jag ni ska prova RKT! :)

 

Själv ska jag gå och sova eftersom jag ska jobba i natt...

Men snart är det 1-årskalas för bloggen och då blir det en 1-årstårta och lite roliga tävlingar, så håll utkik! :D

 

 

#1 - - Hanna - mamma till Yasmine:

Jag har slaviskt följt din blogg i en lång tid nu, älskar dina recept och dina bakverk, så fina!! Nu undrar jag om du kan hjälpa mig lite. Min dotter fyller 2 år 15 november och jag vet inte hurudan tårta jag ska baka. Kan du snälla tipsa om någon fin, lätt och god tårta? :)

Kram