Enkel chokladmousse

 
Imorgon ska vi alltså fira att det ska bli nytt år.
Redan nu känner jag mig lite småstressad eftersom vi inte hunnit handla det sista. Undrar om många väntat in i det sista som vi så det är mycket folk i affärerna även imorgon?
 
 
Hur som helst så har jag äntligen bestämt mig för nyårsdessert!
Har väldigt länge velat göra en Schwarzwaldtårta eftersom det är en av minafavorittårtor.
Vilken tur att jag kom ihåg det då, för nu tänkte jag passa på att prova!
 
Dock kanske det inte var världens bästa ide med tanke på vädret som var här i Tullinge idag, regn och rusk.
Man ska ju INTE göra maräng i fuktigt väder, men ändå skulle jag försöka...
 
Bottnarna blev konstiga, lite mjuka men med färg i kanterna. Skit också!
Imorgon får jag hoppas på mindre fuktighet i luften och så får jag göra ett nytt försök.
Hur svårt ska det vara? :D
 
 
Nu var det ju inte om det det här inlägget skulle handla om....
Jag tänkte ju visa er ett skitenkelt recept på chokladmousse med lite topping.
 
Efter att vi ätit middag med min mamma och hennes man någon av de senaste juldagarna sa min mamma att hon var sugen på efterrätt.
Sånt där är ju inget som jag inte snappar upp, min hjärna gick direkt på högvarv.. vad kunde jag göra som inte tog för lång tid? :)
 
Chokladmousse! Det är enkelt och går relativt snabbt.
Och jag har inte gjort det så ofta. Undrar varför.
 
 
Hittade ett recept som verkade bra på Arla.se som jag provade.
Det var skitenkelt och det blev jättegott!
 
Det här kan bli en snabb nyårsdessert för er som inte orkar göra en massa avancerade saker!!!
 
 
 
 
 
 
 
Chokladmousse
 
4 portioner
 
2 dl vispgrädde
2  äggulor
100 g mörk choklad
(ev. någon matsked florsocker om man vill ha moussen lite sötare,det beror på vilken choklad man använder).
 
 
 
 
Gör så här:
Smält chokladen i en skål i vattenbad.
Vispa grädden (ej för hårt). Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen.
När man haft ner den första äggulan blir chokladen jättetjock, nästan som en klump.
Det ordnade dock till sig när man hade i den andra äggulan och rörde om snabbt och ordentligt.
 
Vänd ner chokladsmeten i den vispade grädden.
Fördela moussen i 4 portionsskålar. Låt stelna en stund i kylen, ca 30 min-1 timme (om du kan vänta så länge).
 
 
Bränd mandel
 
½ dl mandel (ev flera nötsorter)
3/4 dl socker
 
 
 
 
Gör så här:
Smörj en del av ett bakplåtspapper med olja.
Smält sockret i en liten kastrull.
Rör ner mandeln med en träsked. Jag hade både mandel, cashew och hasselnöt.
 
 
 
 
Man kan även ha i lite finrivet apelsinskal i blandningen om man gillar sånt.
Jag är inget fan av apelsin i mat så jag skippade det.
 
Häll upp blandningen direkt på bakplåtspappret.
 
 
 
 
Låt det stelna cirka 30 minuter.
Hacka det med en stor vass kniv.
Strö den hackade mandeln över moussen.
 
 
 
 
Åh det var så gott med det här lite knapriga och söta mot det riktigt krämiga chokladiga!
 
 
 
 
Receptet hittade jag på Arla.se men de flesta recept på chokladmousse verkar vara liknande.
 
Jag ska prova det i en tårta till helgen tror jag :)
 
 
Nu måste jag sova, har ju massor att göra imorgon!
God natt och kram på er!
 
GOTT NYTT ÅR!!
 
 
 
#1 - - Sofie Ekblom | foto:

Ser jätte gott ut! :)

#2 - - Jenny:

Gottigt värre! Testa att göra med Marabous mjölkchoklad, mumsfilibabba :-)

#3 - - Marja:

Ser ut som en vinnande kombo, mums!

#4 - - Ellenor :

Hejsan!
Har hittat din blogg nyligen och är helt frälst :-)
Såg att du hade många olika smaker på fluff till tårtor. Har du något recept på tobleronefluff? Eller kan man ta nått av dom andra å bara byta ut mot toblerone? :-)

Svar: Hej! Kul att du hittat hit, välkommen :) Precis som du säger kan du byta ut chokladen i de recepten som finns och ha i toblerone istället. Grundregeln för chokladfluff är ca 200 g choklad och 3 dl grädde. Låt chokladen smälta långsamt i grädden men den får inte koka. Låt svalna över natten i kyl och vispa dagen efter upp till tjockt fluff. Funkar med all choklad :) Ska man göra med gelegodis måste man bara ha i mindre godis då det är så mycket gelatin i det, ca 80-90 gram till 3 dl grädde. Hoppas du förstår vad jag menar :) Lycka till och hör av dig om du undrar något mer!
Pernie

#5 - - Ellenor:

Tusen tack för tipset :-)
Då får det bli tobleronefluff i tårtan när sambon fyller år :-)

Svar: Åh det låter gott :)
Pernie

#6 - - Anonym:

Hej tänkte göra den här chokladmoussen till tårta kan jag göra den dagen innan som fluff ?:)

Svar: Ja absolut!
Pernilla Lyck