Bli min jäst
Saffransbutterkaka med vaniljfyllning och mandelmassatäcke
 
Jag gillar inte lussebullar särskilt mycket.
För det första är jag inte så där förtjust i saffran som många är, och för det andra blir det för mycket...bulle.
Torrt och ganska tråkigt.
 
Brukar inte baka lussebullar, har provat några varianter för att försöka hitta ett recept som jag ska älska, men de jag provat har bara blivit...ok.
Jag har ätit dem och det är inte så att jag tycker det är äckligt, men jag njuter liksom inte av det.
 
Tills jag provade det här receptet.
Kanske gillar jag det här så mycket för att det är så mycket annat smarrigt i och ovanpå.
Är riktigt glad för att jag äntligen hittat ett recept på en variant av lussebullar som jag älskar!
 
 
 
 
 
 
Saffransbutterkaka med vaniljfyllning och mandelmassatäcke
 
 
50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
1 g (2 paket) saffran
1 tsk kardemummakärnor
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
12 dl vetemjöl
 
 
Fyllning:
1,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
ev lite vaniljpulver
200 g rumstempererat smör
 
 
Dekoration:
1 uppvispat ägg
Mandelmassa att riva
Pärlsocker
1 ½ dl florsocker
1 ½ msk mjölk
 
 
 
 
Gör så här:
Smula jästen i en bunke eller degblandare.
Smält smöret och häll i mjölken, värm till fingervarmt.
Rör ner saffran och häll vätskan över jästen.
 
Stöt kardemumman i en mortel och tillsätt till degblandningen med salt, socker och ägg.
Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen smidig. Jag lät min Kitchen Aid göra jobbet :)
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
 
Rör ihop ingredienserna till fyllningen. I grundreceptet ska det vara 100 g smör och 1 dl socker men jag tycker det ofta är snålt med fyllningen så jag dubblade allt utom sockret. Tyckte inte det behövdes 2 dl socker, men där kan man göra som man vill så klart :)
 
Vänd upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca ½ cm tjock.
 
 
 
 
Bred ut fyllningen över hela rektangeln och rulla ihop den på längden.
 
 
 
 
Skär degen i 20 bitar.
 
 
 
 
Lägg några av bullarna med snittytan uppåt i en form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter med bakplåtspapper i botten.
 
 
 
 
Jag använde 7 bullar, det ska vara mellanrum mellan alla bullar så att de har utrymme för att både jäsa och gräddas.
Eftersom man då får en massa bullar över kan man lägga dessa på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar.
Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
När de jäst såg det ut så här i formen:
 
 
 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Pensla bullarna med ägg och strö över riven mandelmassa (så att det täcker ovansidan av bullarna) och pärlsocker.
 
 
 
 
I grundreceptet skulle det vara pärlsocker och flagad mandel men jag är inte så förtjust i flagad mandel så jag tog mandelmassa istället.
 
Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
 
Rör under tiden ihop florsocker och mjölk till glasyren.
 
Ta ut bullarna och låt svalna.
Ringla över glasyren och pudra eventuellt över florsocker.
 
 
Grädda övriga bullar (pensla även dem med ägg och strö över pärlsocker)  i cirka 7-10 minuter, kolla mer på färgen än på klockan. De ska bli gyllenbruna/gula och fina.
 
 
 
 
 
 
 
 
Det blev ca 14 bullar också!
 
 
 
 
Ursprungsreceptet hittade jag i tidningen Salt & Peppar, men jag har gjort om det lite.
 
 
Idag ska jag och barnen baka pepparkakor! :)
Hoppas ni har det bra i snöstormar och pulkabackar!
 
KRAM!
 
 
 
 
JsN

Jag bakar alltid ut min saffransdeg som bullar. Fyller med antingen smör och mandelmassa eller ännu godare med smör, hackad vit choklad och hackad mandel

Sandra Bergman

Jag brukar göra en liknande men addera smält vitchoklad.
Min mor gillar den så pass mycket att när hon fyller år i februari brukar önska sig en sådan i födelsedagspresent!
Helt klart värd att testa :)
/ Sandra

Svar: Ja det låter jättegott! Tack för tipset :)
Pernie

Sandra Bergman

Jag igen...
Går just nu på LCHF så lever lite genom att följa din blogg :)
Har du testat att baka med mandelmjöl/fiberhusk eller liknande?
Har du i så fall något bra tips?
Längtar efter att baka :) och ändå ha möjlighet att smaka på det!
Just nu göder jag mina kollegor (iof klagar de inte...)
/Sandra

Svar: Nej tyvärr har jag inte provat att baka lchf-vänligt, men funderat på att prova att baka med stevia någon gång. Får väl prova något efter julhelgen helt enkelt :) God jul!!
Pernie

MH

Din blogg är så himla bra! Toppen att du visar massa bilder, bra för en nybörjare =)! KRAM

Svar: Oj oj, tack snälla du!! Härligt att höra att du tycker det :) God jul!
Pernie

Sara Landin

Hej Pernilla!

Jag tycker också lussekatter blir lite för torra och tråkiga, men har du provat det här receptet:

http://kakklubben.blogg.se/2011/november/lusselangd-med-vit-choklad.html#comment?

Det är så gott så man dör lite! :) God jul på dig!

Svar: Nej det har jag inte provat, men jag kanske borde! Tack för tipset :) GOD JUL!
Pernie

Frida Jansson

Hej! Tänkte bara ifall du sett Leila's saffransgran? Hon från Leila bakar du vet?! :) Hon hade annat i sin.. Tänkte om du ville veta/testa :) God jul! :)

Svar: Ja jag såg den, hur tjusig som helst! Kanske kan prova den nästa år, det får nog räcka med saffransbullar för mig det här året. God jul! :)
Pernie

Kristin @ The Chocolate Box - Tävla och vinn boken Sweet av Roy Fares

Vad saftig och god den ser ut! :D Jag tycker också lussebullar är lite tråkiga, däremot gillar jag saffran massor, så äter mer än gärna annat med saffran i. I alla fall under den här årstiden :)

Simone

åh ser riktigt smarrigt ut

Anna Holm

Wow, detta såg underbart gott ut! :D

Svar: jaaa, den var sån god! Baka den!! :)
Pernie

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress