Recept: Vaniljkladdkaka med kokosgrädde, mörk chokladsås och färska jordgubbar
Här kommer äntligen receptet på mitt bidrag i tävlingen som Vaniljimporten anordnar.
Utgångsläget var att hitta på ett recept där färsk vaniljstång ingår, och efter mycket funderande kom jag på det här! Vaniljkladdkaka är supergott, jag älskar vanilj så jag blev väldigt glad att receptet funkar så bra :)
Vaniljkladdkaka
150 g smör
3 dl socker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1-2 st Madagaskar vaniljstång
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Häll över smöret i en stor skål och rör sedan ner socker och vaniljstänger (en eller två stänger får vara efter smaksak, jag hade i två för jag ville ha stark vaniljsmak) samt vaniljsocker.
Rör ner ett ägg i taget och avsluta med mjölet.
Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter, helst med löstagbar kant, och häll sedan i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Kakan är ganska lös när man tar ut den men när den får stå till sig blir den perfekt ändå!
Den blir ännu bättre om den får stå ett tag i kylen.
Kokosgrädde
1 burk kokosmjölk (ej light)
Vaniljsocker
Gör så här:
Ställ in en burk kokosmjölk i kylen, minst 4 tímmar men helst över natten.
När den stått i kylen lägger sig vätskan längst ner och det tjocka i toppen.
Öppna burken och ta försiktigt ut det tjocka och lägg det i en skål.
Lämna vätskan i botten, den kan användas i drinkar eller smoothies :)
Vispa det tjocka med en elvisp eller köksmaskin. Efter ett litet tag blir det som vispgrädde i konsistensen, tjockt och fluffigt :)
Skrapa ur en Madagaskar vaniljstång och lägg i under vispningen, samt ha i några teskedar vaniljsocker. Man får smaka av för att se hur mycket man vill ha.
Till slut ser kokosmjölken ut så här; kokosgrädde!
Ett jättegott alternativ till grädde och perfekt för de som inte tål laktos!! Dessutom smalare än vanlig grädde :)
Mörk chokladsås
Ca 2 dl grädde (eller vatten om man vill ha laktosfritt)
ca 100 gram mörk choklad (70%-ig) (kakao om man använder vatten)
En klick sirap
Ev lite vaniljsocker
Gör så här:
Värm grädden och lägg i chokladen i små rutor.
Rör hela tiden tills chokladen smälter, vilket den ska göra på svag värme.
Häll i lite sirap eller socker och ev lite vaniljsocker.
Smaka av. Utan sirap/socker blir chokladsåsen för mörk enligt min smak, man behöver bryta av med lite sött men inte för mycket. Det ska fortfarande smaka mest choklad!
Om man använder sig av vatten för ett laktosfritt alternativ kan man värma vatten med kakao och socker, lika delar, och röra om hela tiden tills allt blandats. Också supergott!
Vid servering:
Lägg en bit kladdkaka på en tallrik och klicka över en liten klick kokosgrädde. Ringla över chokladsås och servera med färska bär, t ex jordgubbar!
En enkelt dessert som känns lyxig och är supersmarrig!!
Nästa vecka kommer ni som nominerat Bli min jäst i tävlingen få ett mail med instruktioner för hur ni kan rösta. Hoppas att ni orkar rösta på mig en gång till då :)
Även de som får Vaniljimportens nyhetsbrev kommer kunna rösta, så ni som vill rösta kan ju signa upp er för det *blink blink*
Tusen tack för alla fina kommentarer och alla röster jag redan fått!! Utan er vore den här bloggen ingenting!!! ♥ ♥ ♥
Kram!
Men åh, nu blev jag ju bara ännu mer sugen på den där!