Jag gillar när tårtorna är riktigt höga, det blir så himla snyggt!
Tyvärr är ju vanliga springformar väldigt låga och om man då vill ha hög tårtbotten rinner det lätt över.
Då finns det ett knep :)
Pensla springformen med flytande margarin eller smör som vanligt.
Klipp sedan ett bakplåtspapper mitt itu och fäst det på sidorna i springformen så att pappret sticker upp.
Om det sticker upp för mycket så att formen inte får plats i ugnen klipper man bara till det lite i efterhand.

Pensla sedan med lite mer margarin på pappret.

Avsluta med att mjöla formen lite så lossnar botten lätt sen.

Här ser ni vad högt det blir, nu kan man göra en riktigt hög tårtbotten :)
Å tack för tipset, ska snart göra en tårta och har alltid gjort marängtårta tidigare, ska prova på en "vanlig" =)
Jag använder mig alltid av en krage i bakplåtspapper för att slippa att det rinner över och blir kladdigt.
Och jag håller verkligen med, en hög tårtbotten och minst en mousse som går att bygga på så det blir ännu göra så tycker jag det blir jättefint vare sig man täcker den som vanlig gräddtårta och spritsar lite fint (gärna med lite gelatin eller marsanpulver i grädden för mer stabilitet) eller om man täcker med några tunna lager smörkräm sen kanske detaljer i SP eller FP eller om man helt enkelt täcker hela tårtan i SP vilket iaf jag tycker är fint på höga tårtor.
Hur mycket mer läggs till om jag gör en sats lika delar för t ex en form med 22 cm i diameter?
Dottern vill ha tre lager i sin tårta och då passar det ju bra att göra en högre tårtbotten.
Ledsen att jag inte var så tydlig i min fråga.
Om du använder en form på 22 cm när du vill göra en hög tårta, hur många fler ägg använder du i jämförelse med om du bakar en normalhög tårta?
Jag testade med sex ägg men hade inne den för kort tid = stort hål i mitten. Det fick bli ombak med två formar med normal mängd istället. Blev bra resultat.
Tack, för en inspirerande blogg. Börjar alltid med att titta på den när det är dags att baka tårta.
Ledsen att jag inte var så tydlig i min fråga.
Om du använder en form på 22 cm när du vill göra en hög tårta, hur många fler ägg använder du i jämförelse med om du bakar en normalhög tårta?
Jag testade med sex ägg men hade inne den för kort tid = stort hål i mitten. Det fick bli ombak med två formar med normal mängd istället. Blev bra resultat.
Tack, för en inspirerande blogg. Börjar alltid med att titta på den när det är dags att baka tårta.

6