Coca-Colakaka


Igår var jag sugen på att baka en mjuk chokladkaka av något slag att ta med till nattens jobbfika.
Kom på att jag sett ett recept på en amerikansk blogg för länge sedan som jag varit sugen på att prova.
Nar jag såg bilden på den här kakan första gången såg den så himla saftig och god ut, och det lät ju hur spännande som helst att den är gjord på Coca-cola!!

Igår översatte jag receptet och bakade sedan kakan. Den var inte ett dugg svår att göra och mina jobbarkompisar var som tokiga när de smakade. De ville bara ha mer och mer!

Jag tycker personligen inte att det smakar så mycket Coca-cola men läsken gör att kakan blir väldigt saftig och len.
Den påminner om kärleksmums, dock är glasyren väldigt mycket sötare så därför rekommenderar jag att bara göra halv sats glasyr eller 3/4 sats, och att ha i mindre florsocker än i ursprungsreceptet. (jag har redan minskat florsockret i receptet nedan....)

Här är receptet som jag har översatt från amerikanska mått.

 

 

 

 




Cola-Colakaka

4,8 dl mjöl
4,8 dl socker
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk kanel

225 g smör
0,6 dl kakao
2,4 dl Coca-Cola
1,2 dl mjölk med 0,5 tsk citronjuice i

2 ägg
1 tsk vaniljextrakt eller 3 tsk vaniljsocker

Glasyr

113 g smör
0,6 dl kakao
1,2 dl Coca

7-8 dl florsocker (i ursprungsreceptet står att det ska vara 9,6 dl florsocker men det känns ju galet mycket...)

 

 

 



Gör så här:
Blanda de översta ingredienserna (mjöl, socker, salt, bikarbonat och kanel).
Ställ åt sidan.

 

 
 
 



I en kastrull:
Blanda smör, kakao, Coca-cola och citronmjölken.
Rör på mediumvärme tills det smält och kokar upp.

 

 

 
 



Ta av från värmen och häll i skålen med mjölblandningen.
Vispa ihop tills det är blandat.

Tillsätt äggen och vaniljen och rör om.

Smöra en form, ca 32x23 cm (rektangulär) och bröa den med lite kakao/mjöl.
Häll i smeten och grädda i ugn på 175 grader i cirka 30 minuter.

 

 


Känn med en sticka i mitten på kakan, den ska vara torr.

När kakan nästan är klar:
Koka upp smör, kakao och Coca-cola och ta sedan av från värmen. Tillsätt sedan florsockret och rör långsamt om tills glasyren är slät och fin.

När kakan är klar, häll över glasyren över kakan i formen.
Låt stå ett litet tag och skär sedan upp.

 

 

Jag dekorerade med Musse Pigg-strössel, ville ha ett strössel med färgerna röd och vit som Coca-Cola :)



Kan med fördel värmas i micron om den har förvarats i kyl.

 
 
 
 

 

Jag hade söt bakhjälp, eller slickhjälp kanske jag ska säga :)

 

 
 

 

Här hittade jag receptet.

 

 

#1 - - Emelie - Emelies bakverk:

Mmmmmm....lät ju hur gott som helst! :)

Svar: ...och det var det också :)
Pernie

#2 - - Lotta:

Var är alla fina bilder som du brukar ta.

Svar: De kommer! Var tvungen att lägga ut receptet lite snabbt för att hjälpa en läsare som ville baka kakan :) Hade inte hunnit lägga in bilderna i datorn. Men nu så!
Pernie

#3 - - Anna:

Den ser himla god ut!! Får nog testa detta någon dag.

#4 - - Åsa:

Vilken spännande kaka! Till skillnad från många andra så är jag inte så förtjust i choklad, har du tips på någon supergod glasyr utan choklad att ha ovanpå kakan? Tänkte testa bottnen.

Svar: Det var svårt! De flesta innehåller ju kakao... men du kan ju testa att göra den utan kakaon? Då blir det nog mer smak av coca-cola och socker. Annars får du göra en frosting som man brukar ha på cupcakes, det skulle ju säkert funka! T ex en cream cheese frosting. Lycka till!
Pernie

#5 - - Caroline:

Hej!
Ska precis baka denna spännande kaka o kikade in på det amerikanska receptet. I ditt recept ska man blanda i citron i mjölken men det ser jag inte i originalet. Där står buttermilk. Är det en tanke bakom eller bara ett litet misstag?
Caroline

Svar: Caroline: det är inget misstag.Buttermilk finns inte i Sverige men motsvarar filmjölk eller som jag gjorde; mjölk med citron i.
Om du googlar kan du läsa mer om buttermilk.
Lycka till med kakan! :)
Pernie

#6 - - Pernilla -Bli min jäst :

Caroline: det är inget misstag.
Buttermilk finns inte i Sverige men motsvarar filmjölk eller som jag gjorde; mjölk med citron i.
Om du googlar kan du läsa mer om buttermilk.
Lycka till med kakan! :)

#7 - - Madeleine:

Hej!
Jag bakade denna kaka igår och ville bara säga att den var supergod!
Den blev väldigt saftig speciellt tillsammans med glasyren.
Dock så reste inte min kaka sig lika mycket som din men de märktes inte på resultatet annat än at den var lite tunnare. Nästa gång utesluter jag kanelen eftersom jag inte är jätteförtjust i kanel och tycker den inte behövs i denna kaka, kanske man känner lite mer av coca colan då.
Tack för receptet denna kommer jag baka igen! :)

Svar: Vad roligt att du gillade den! Tror säkert att det funkar jättebra att utesluta kanelen. Du får gärna berätta hur det blev om du provar! :)
Pernie

#8 - - Ulrica rygaard:

Hej!

Jag skulle vilja få kontakt med dig men hittar ingen kontakt info. Om du har möjlighet så skriv gärna din mail eller lägg ett mail till mig på ulrica@goodpr.se
Tack!

Svar: Absolut, jag mailar dig :)
Pernie