Coca-Colakaka
Igår var jag sugen på att baka en mjuk chokladkaka av något slag att ta med till nattens jobbfika.
Kom på att jag sett ett recept på en amerikansk blogg för länge sedan som jag varit sugen på att prova.
Nar jag såg bilden på den här kakan första gången såg den så himla saftig och god ut, och det lät ju hur spännande som helst att den är gjord på Coca-cola!!
Igår översatte jag receptet och bakade sedan kakan. Den var inte ett dugg svår att göra och mina jobbarkompisar var som tokiga när de smakade. De ville bara ha mer och mer!
Jag tycker personligen inte att det smakar så mycket Coca-cola men läsken gör att kakan blir väldigt saftig och len.
Den påminner om kärleksmums, dock är glasyren väldigt mycket sötare så därför rekommenderar jag att bara göra halv sats glasyr eller 3/4 sats, och att ha i mindre florsocker än i ursprungsreceptet. (jag har redan minskat florsockret i receptet nedan....)
Här är receptet som jag har översatt från amerikanska mått.

Cola-Colakaka
4,8 dl mjöl
4,8 dl socker
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk kanel
225 g smör
0,6 dl kakao
2,4 dl Coca-Cola
1,2 dl mjölk med 0,5 tsk citronjuice i
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt eller 3 tsk vaniljsocker
Glasyr
113 g smör
0,6 dl kakao
1,2 dl Coca
7-8 dl florsocker (i ursprungsreceptet står att det ska vara 9,6 dl florsocker men det känns ju galet mycket...)
Gör så här:
Blanda de översta ingredienserna (mjöl, socker, salt, bikarbonat och kanel).
Ställ åt sidan.



I en kastrull:
Blanda smör, kakao, Coca-cola och citronmjölken.
Rör på mediumvärme tills det smält och kokar upp.


Ta av från värmen och häll i skålen med mjölblandningen.
Vispa ihop tills det är blandat.
Tillsätt äggen och vaniljen och rör om.
Smöra en form, ca 32x23 cm (rektangulär) och bröa den med lite kakao/mjöl.
Häll i smeten och grädda i ugn på 175 grader i cirka 30 minuter.

Känn med en sticka i mitten på kakan, den ska vara torr.
När kakan nästan är klar:
Koka upp smör, kakao och Coca-cola och ta sedan av från värmen. Tillsätt sedan florsockret och rör långsamt om tills glasyren är slät och fin.
När kakan är klar, häll över glasyren över kakan i formen.
Låt stå ett litet tag och skär sedan upp.

Jag dekorerade med Musse Pigg-strössel, ville ha ett strössel med färgerna röd och vit som Coca-Cola :)
Kan med fördel värmas i micron om den har förvarats i kyl.



Jag hade söt bakhjälp, eller slickhjälp kanske jag ska säga :)


Här hittade jag receptet.
Mmmmmm....lät ju hur gott som helst! :)