Steg för steg: Ananasblommor

 
Hösten är här!
Igår fick jag ta fram barnens mössor och vantar och jag har frusit ordentligt när jag varit på väg hem från jobbet de tidiga morgnarna.
 
Jag är jättesugen på att göra en massa höstiga bakverk. För några dagar sedan gjorde jag höstiga cupcakes och till helgen blir det faktiskt en höstig tårta :) Ska bli skoj!
 
Cupcakesen jag gjorde hade dekorationer av ananasblommor.
 
 
 
 
 
Jag tycker de är så himla vackra och de är faktiskt enkla att göra själv!
Det är härligt med dekorationer som är 100% naturliga och helt ätbara, och som dessutom är vackra :)
 
Jag tog bilder när jag gjorde blommorna, så här gjorde jag!
 
 
Du behöver en ananas och en vass kniv, samt en plåt med bakplåtspapper och en muffinsplåt för stora eller små muffinsar.
 
 
Börja med att sätta på ugnen på 125 grader.
 
 
 
Skär av ändarna på ananasen.
 
 
 
Skär sedan av skalet på sidorna, det är ok att det är "prickar" av skal kvar på ananasen
 
 
 
 
Använd en kniv eller en melonsked och skär bort prickarna. Det SKA bli hål i ananasen
 
 
 
 
Så här såg min ananas ut, med hål lite här och var. Hålen gör att skivorna inte blir perfekta och det ger vackra blommor som inte är helt symmetriska
 
 
 
 
Skär tunna skivor av ananasen. Ju tunnare du skär ju fler blommor får du, och skär du tjockare skivor tar det längre tid för dem att torka. Det är en smaksak. Jag försökte få så tunna skivor som det var möjligt att skära.
 
 
 
 
Lägg alla skivor på ett bakplåtspapper.
 
 
 
Lägg bakplåtspappret på en plåt och sätt in i ugnen. Sätt timern på 45 minuter och kolla sedan till skivorna.
De ska torka helt i ugnen men så klart inte brännas. När de börjar få färg på ovansidan och ser torra ut så vänder man på skivorna och gör på samma sätt på andra sidan.
Det tar längre tid än 45 minuter men jag satte timern på 15 minuter flera gånger och kollade till dem varje kvart.
 
Mina var inne ca 2 timmar totalt men det varierar ju hur tjocka skivor ni har skurit och vilken slags ugn ni har.
 
När de är helt torra tar man ut dem ur ugnen och lägger dem i en stor eller liten muffinsplåt, beroende på hur stora skivorna är. Jag lade dem i en plåt för minimuffins, det såg ut så här:
 
 
 
 
Nu formas de till en vacker form. Låt ligga över natt i rumstemperatur.
Sen är de klara för att användas som dekoration!
 
 
 
Att de blir lite halvbrända i kanterna är bara snyggt!
 
 
 
 
 
 
Hoppas ni provar och gillar dem lika mycket som jag gör :)
 
 
Nu ska jag åka på ett roligt bloggevent på Chokladfabriken och sen jobba min tredje natt.
 
Sköt om er så hörs vi!
KRAM!
 
#1 - - Daniela:

Åh, vilken fin idé! Passar ju perfekt som dekoration nu i höst med de vackra färgerna. :)

Svar: Ja visst gör det?!
Pernie

#2 - - Marianna:

Men detta är ju bara så fantastiskt fint!
Vilken underbar idé! Tack!

Svar: Tack snälla :)
Pernie

#3 - - Elin:

WOW vad smart! Superfint ju :D

Svar: Ja det blir verkligen fint :)
Pernie

#4 - - dianasdrömmar:

Men åh, vad fina :) kram Diana

Svar: Tack snälla Diana, och tack för senast, det var ett sååå roligt event! :) Kram!
Pernie

#5 - - Maria:

Wow va läckert!! Aldrig hört talas om men ska absolut provas!

Svar: Ja det tycker jag du ska :)
Pernie

#6 - - Erica:

Sååå fina.Måste testa!Erica

Svar: Ja det måste du! Hoppas du gillar dem :)
Pernie

#7 - - felicia:

Men åh så kreativt och vilken bra ide! Kom du på det helt själv? Kul att göra så fin dekoration av något annat än sugerpaste och marsipan
kram

Svar: Nej jag har sett det på amerikanska sidor :) Visst är det fint?! Och så enkelt! Kram!
Pernie

#8 - - Marie:

Vilken bra blogg du har! Jag hittade den igår när jag letade recept på cupcakes. Jag provade att göra annanas blommor men jag lyckades inte. Troligen hade jag plåten för högt upp i ugnen för de blev brända.
Har du något bra tips att ge?:)
Har även kollat in din kitkat tårta som jag vill prova framöver:)
Kika gärna in på min blogg om du har tid och lust:)

Svar: Trist att de blev brända. Prova att sänka värmen lite på din ugn och sätt dem längre ner i ugnen, samt kolla dem tidigare än 45 min, kanske redan efter 20-30 minuter. Sen får du hålla koll på dem ofta så du inte bränner dem :)Ska kolla in din blogg! Tack för din kommentar, hoppas du kommer gilla massor annat här på bloggen! :)
Pernie

#9 - - ღ Anni ღ:

Dina Sega kolasnittar med Daim blev succé :)
Nu måste jag testa dessa. Visst är dekorationer av sugarpaste snyggt...men INTE gott! Älskar "naturliga" dekorationer. TACK! :)

Svar: Härligt att höra, tack själv :) Hoppas du gillar dem!
Pernie

#10 - - Erica:

Verkligen supersnygga! :-D

Svar: Tack!! :)
Pernie

#11 - - felicia:

fint :) väldigt smart idé :)

Svar: Tack! :)
Pernie

#12 - - Evelina:

Dom är super fina, provade att göra dom igår men har en fråga. Efter att jag torkade dom över natten är dom inte helt hårda (krispiga) på undersidan, ska dom vara så eller har jag aft dom för lite i ugnen?? Sen hur länge kan man spara dom?? Fantastisk blogg :)

Svar: Mina var inte krispiga utan de var fortfarande lite böjbara och mjuka även om "bladen" fortfarande var formade efter formen. Så det låter rätt. Jag tror att man bara kan spara dem i några dagar, jag använde mina på cupcakes och slängde resten, och det känns som att de inte håller sig så länge. TACK! :)
Pernie

#13 - - Anna:

Kan man lägga dekorationerna i frysen med utrymme så de inte böjs eller skadas?

Svar: Ingen aning, men det är mycket möjligt att det funkar! Frågan är bara hur de blir när de tinar, om de tappar form? Du får gärna berätta om du provar, hur det blev :)
Pernie

#14 - - Em:

Sjukt fina!:O

Svar: Tack snälla! :)
Pernie

#15 - - Rebecka:

Så fantastiskt fina!! Tack för att dela med dig! Det här måste jag testa! :)

Svar: Kul att du gillar dem! :)
Pernilla Lyck