White chocolate chip cookies med skumtomtar
Det här är mina favoritkakor och jag har lagt ut receptet här på bloggen tidigare.
Den här gången fick jag för mig att ha i skumtomtar för att göra dem lite juliga, samt att strössla dem med krossade polkagriskäppar.
I helgen var några av mina nära vänner här hemma på Luciafika och då bjöd jag bland annat på de här kakorna.
Det verkade som att alla som smakade dem älskade dem för jag hörde bara positiva reaktioner.
Kakorna är väldigt lika Subways sega och undergräddade kakor vilket är underbart då jag älskar de kakorna!
Jag tycker nog att de här kakorna är de godaste jag gjort, skumtomtarna passade perfekt i de här kakorna!
White chocolate chip cookies med skumtomtar och krossad polkagris
ca 25-30 kakor
150 g smör
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4 ½ dl vetemjöl
Lite drygt ½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
Skumtomtar (drygt en halv normalstor påse)
150-200 g hackad vit choklad/chokladknappar
2 polkagriskäppar (valfritt)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader (150 grader hade jag i min varmluftsugn men det varierar ju mellan ugnar).
Smält smöret.
Blanda i socker, sirap och vaniljsocker.
Tillsätt även ägget och äggulan och rör/vispa ihop smeten. Det behöver inte vara länge.
Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt i en separat skål och häll sedan ner blandningen i smörblandningen.
Rör ihop tills det är blandat, rör inte för länge.
Tillsätt de vita chokladknapparna och klipp sönder skumtomtarna i mindre bitar innan även de hälls i smeten.
Rör ihop så att allt blandas.
Rulla bollar av smeten och lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck till med handen så de blir ganska platta. Se till att det är avstånd mellan kakorna på plåten då de flyter ut en del.
Om du vill ha mint på så kan du nu krossa några käppar (såna man brukar hänga i granen) och strö över kakorna på plåten.
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 9-12 minuter. Jag hade mina inne i cirka 10 minuter, någon plåt blev lite mindre kakor på så då blev det kortare gräddningstid. Det viktiga är att de inte blir övergräddade utan ta hellre ut dem för tidigt. De ska knappt ha fått någon färg, bara i kanterna.
Principen är, stora kakor -längre gräddningstid, små kakor -kortare gräddningstid. Man får hålla koll på dem i ugnen helt enkelt.
Låt dem svalna på galler eller på bakplåtspappret på bänken. Jag har kall betongbänk i köket vilket var perfekt för dem att svalna på :)
De här kakorna bara MÅSTE ni prova!!
KRAM!
Vilken typ av farinsocker är det du använder ?