Twixkakor

 
 
 
 
Twix är en av mina favoritgodisar och den här kakversionen av Twix är verkligen fantastisk. Spröd botten, len och söt kola toppad med mjölkchoklad.
 
Min son blev som galen idag när vi provade dem, han kunde inte sluta äta. Inte jag heller. Ingen i familjen kunde sluta äta! Helt sjukt faktiskt, så imorgon får de följa med mig eller min man till jobbet. Vi kan inte äta ihjäl oss på Twixkakor, det går ju faktiskt inte.
 
Det här är en perfekt kaka att bjuda på när ni har kalas eller till en god fika när ni har fikagäster.
Enkel att förbereda och att ha i kylen eller frysen tills de ska ätas!
 
 
 
 
 
 
 
 
Twixkakor
 
ca 25 stycken
 
 
Mördegsbotten:
 
125 gram smör (rumsvarmt)
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
 
Kola:
175 gram smör
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
2 dl socker
 
Topping:
200 gram mjölkchoklad
 
 
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Klipp ett bakplåtspapper i mitten och lägg det i en avlång form som är ca 20x30 cm. Det går så klart bra att ha andra storlekar och formar på formen, tänk bara på att större form ger tunnare kaka och tvärtom.
 
Gör först botten genom att blanda alla ingredienser till en smulig deg. Smöret ska vara rumsvarmt och inte smältas. Min deg gjorde jag i min Kitchen Aid och då blev den väldigt smulig, dvs inte som en fast deg.
Häll över degen i formen med bakplåtspappret och tryck ut den så att den blir platt och fast och väldigt kompakt.
 
Grädda i ugnen, 175 grader, i ca 20 minuter. Den ska bli lite ljusbrun i kanterna men inte få så mycket färg.
 
 
 

Ställ åt sidan och låt svalna.

Nu är det dags att göra kola. Lägg alla ingredienser till kolan i en stor kastrull, ju vidare botten desto snabbare blir kolan färdig.

Låt koka upp under omrörning och sänk sedan temperaturen på plattan till 3-4 (av 6, jag hade på 5:an på min spis och jag har 9 steg). Det ska fortfarande småbubbla, rör om då och då och känn så att det inte bränns i botten.

 

 

Det här tar ca 40-60 minuter, min tog 45 minuter.

 

Man märker när det närmar sig att vara färdigt, då tjocknar kolan i kastrullen. Du kan även göra kulprovet, dvs hälla ner en tsk kola i ett glas med kallt vatten.Kolan ska hålla ihop men vara mjuk och lite seg, dock inte för fast för då blir kolan i kakan väldigt seg och hård.

När kolan är färdig häller du den över mördegsbotten i formen och brer ut den så att det blir ett jämnt lager.

 

 

Låt stå svalt så att kolan stelnar.

 

 

Smält mjölkchokladen över ett vattenbad och bred sedan ut den över den stelnade kolan i formen.

Låt chokladen stelna. Det går bra att ställa formen i kylen. När det är dags att skära bitar är det bra om formen har stått i rumstemperatur ett tag, då mjuknar kolan och det blir lättare att skära.

Kakan går bra att frysa, låt den då tina i rumstemperatur en stund innan den ska ätas. Det gäller även när den stått i kylen, kakan är godare om den är rumstempererad för då är kolan härligt mjuk och seg.

 

 

 

Hoppas ni gillar den!

 

KRAM!

 
#1 - - Bintu Malm Fraser:

Men jag dör så göttigt det ser ut! Det här receptet sparar jag så att jag kan baka detta när mitt sockerfria januari är över :-)

Svar: Ja det tycker jag du gör rätt i :) lycka till med det sockerfria!
Pernilla Lyck

#2 - - Sandra Claesson:

Hej. Hur stora skär du bitarna? . Låter otroligt gott.

Svar: 2-3 cm på båda håll ungefär. Det tyckte jag kändes lagom, men det där får man ju bestämma själv :)
Pernilla Lyck

#3 - - natalie:

åh, vad gott det såg ut! detta måste jag testa!

Svar: ja det tycker jag :)
Pernilla Lyck

#4 - - Elinor:

Men åh vad gott, det där måste testas!!! :)

#5 - - Johan:

Låter riktigt gott.

#6 - - Marie Z:

Men åh så gott! <3

#7 - - A L I C E L A R S D O T T E R:

Vilka underbara kakor!

Svar: ja de är underbara!! :)
Pernilla Lyck

#8 - - Anonym:

Önskar att jag kunde baka, då hade jag gjort dessa!
Läs gärna min blogg!

Svar: De här är inte svåra att baka, det klarar du! :)
Pernilla Lyck

#9 - - Daniela:

Åh så goda de ser ut :)

#10 - - Marie Bergman:

Åh vad goda de ser ut =)

#11 - - Ina:

gaaaaah så gott det låter :-)))))

#12 - - Chamilla:

Dessa ska jag absolut prova att göra! :D
Jag har två brödrar som har gluten och både mamma och jag har nötallargi. Men här behöver jag bara byta mjölet till pojkarnas och det finns inga spår av nötter som det alltid står. Kanon ju!! :D

Svar: Ja det låter perfekt! Hoppas ni gillar dem :)
Pernilla Lyck

#13 - - Lova:

De ser SÅ goda ut :D

#14 - - Homomuslim:

omg va gott det ser ut. Ska fan göra sådanna ikväll & äta de själv

Svar: Det tycker jag du gör rätt i :)
Pernilla Lyck

#15 - - Sara:

Skulle det vara okej om jag delade detta recept på min blogg? Med länk till din blogg såklart. :)

Svar: Självklart! Det är bara roligt och så klart bra för mig att synas :D
Pernilla Lyck

#16 - - myawesomedays.blogg.se:

Haha, suktas lagom nu precis efter nyår och man vill hitta tillbaka sin form igen. :P haha

Svar: ha ha ja det är det som är problemet med den här bloggen... :) Jag vill själv äta nyttigare men det är svårt när jag bakar så mycket gott :D
Pernilla Lyck

#17 - - Emelie:

Oj ser gott ut :D Måste jag testa!

#18 - - I. :

Tack för att du förgyllde min kalla måndag med detta recept! :D Nu vet jag precis vad jag ska sysselsätta mig med :)

Svar: Varsågod :)
Pernilla Lyck

#19 - - Joanna-Livet med Asperger syndrom och kronisk smärta:

åh va gott de ser ut

#20 - - chokladfreaks:

Åh detta såg sjukt gott ut och jag älskar twix! Tror du man kan använda kondenserad mjölk istället för att göra kolasås?

Svar: Ja det kan man säkert! Då blir ju kolan lite lösare än i mina kakor, men det är säkert gott det med:)
Pernilla Lyck

#21 - - helena:

Oj vad goda dem såg ut :-) Det vankas barnkalas här snart så kanske vore nåt;-) Kul blogg förresten . Kram Helena

Svar: Ja mina barn älskade dem så det funkar säkert bra! Lycka till :) Och tack så mycket!
Pernilla Lyck

#22 - - Jeanette Karlsson:

Det där måste jag prova!!!Men inte än eftersom jag förätit mig på godis i jul....men suget kommer säkert tillbaka;-))

Svar: ha ha ja det brukar ju göra det :) du får spara receptet till senare då!
Pernilla Lyck

#23 - - Jane:

Amen håll där vad gott det såg ut!!!! :-)

#24 - - Anna [foto]:

Åh vad gott det ser ut :D

#25 - - Emyzi:

gott

#26 - - Malin:

gud så göttit.

#27 - - Anonym:

Oj vad gott!

#28 - - Elin:

Mums!! Ser ju jättegott ut!!

#29 - - Hedda:

Tycker om din blogg :D Älskar bilderna!!!

Svar: Tack snälla du :)
Pernilla Lyck

#30 - - Kimsan:

Ser verkligen goda ut! Vet du möjligen vilken temperatur det är på kolan när du tycker den är perfekt?
Kram

Svar: Nej tyvärr inte, jag kollade aldrig tempen. Jag ska försöka komma ihåg att kolla nästa gång, då lovar jag att uppdatera i receptet! Men det viktigaste är väl att den inte ska bli för tjock och seg i kastrullen, för då blir den ju hårdare när den svalnar och inte lika god i kakan. Hellre lite lös kola än hård!
Pernilla Lyck

#31 - - Elina:

Jag är glutenintolerant och kan alltså inte äta twixkakor längre, vilket var något av det svåraste att bli gluten, haha... Så detta var ju perfeeekt, bugar & bockar och hoppas det funkar!

Svar: Håller tummarna för dig!
Pernilla Lyck

#32 - - Chips&Choklad:

Hej! Vi tänkte länka ditt recept som tips från vår blogg då det ser så smarrigt ut. Är det okej om vi lägger med en printscreen på din blogg och twixkakorna?

Svar: Det är absolut ok, bara kul med lite uppmärksamhet :)
Pernilla Lyck

#33 - - ɑ n n i k ɑ:

Mumsigt! :)

#34 - - JUNITJEJ:

De ser goda ut!

#35 - - Jenny:

Åh, men mums!

Detta kommer jag verkligen spara! Är inte bäst på att baka, men det ska nog gå vägen ;)

Fin blogg i övrigt!

Svar: Ja det här receptet är inte så svårt så det ska du säkert klara :) Tack snälla!
Pernilla Lyck

#36 - - Kimsan:

Tack snälla! :)

#37 - - Robex Lundgren:

mum

#38 - - Andreas Montoya:

Känns lite farligt.
som om man äter en så vill man bara ta fler :)

Svar: absolut, så är det :)
Pernilla Lyck

#39 - - Elin:

Detta bara måste jag testa och bjuda min godisgalne man :D

Svar: Ja det tycker jag du ska :) hoppas han gillar dem!
Pernilla Lyck

#40 - - Hanna:

Bara så att du vet så såg jag det här inlägget ungefär kl 8 imorse, kunde inte sluta tänka på det, tentapluggade i ca 5 timmar innan jag inte kunde motstå begäret och bokstavligt talat SPRANG till affären och köpte ingredienser. Nu står hela härligheten i kylen och väntar på att chokladen ska stelna, sen ska här ätas. Vet redan med säkerhet att det kommer vara gott eftersom jag har ätit mig igenom bakningen. Tack för bra recept!

Svar: Ha ha vad roligt!!! Nu hoppas jag du älskar dem!! Ha en härlig kväll!
Pernilla Lyck

#41 - - Emmy's Life:

De ser himmelskt goda ut! :)

#42 - - Fani:

Shit så goda de såg ut och lät :)

#43 - - Ajsa:

Hej ser så gott ut så jag undrar am jag får låna din bild till mitt inlägg kra

Svar: Ja det går bra, men då vill jag att du skriver att bilden är från mig och gärna länkar till min blogg. :)
Pernilla Lyck

#44 - - Kajsa-Stina:

Mums vad gott! Twix är verkligen en favoritgodis hos mig och att kunna göra detta själv är ju rena rama drömmen! Måste testa att göra detta själv hemma då jag verkligen älskar det! Mums! Tack för tipset :)

Svar: kul, hoppas du gillar dem då! :)
Pernilla Lyck

#45 - - Fia:

Åh, vilket perfekt recept just nu när jag planerar vad jag ska baka till min födelsedag på söndag! Det verkar vara beroendeframkallande gott!

Svar: Ja det är det verkligen! Hoppas du gillar dem och att du får en bra födelsedag :)
Pernilla Lyck

#46 - - Musiclover:

Ser väldigt gott ut!

#47 - - Ella:

Men ÅHH vad de ser gott ut!!

#48 - - Anonym:

Gjorde dessa för ett par dagarsen, samma dag som jag såg receptet. Är nog den godaste kakan/godiset jag nånsin har gjort, och då bakar jag rätt mycket! Fick till kolan så den blev perfekt hård också :D

Svar: Härligt att höra!! Jag håller med, de är verkligen bland det godaste jag ätit :)
Pernilla Lyck

#49 - - Emma:

Alltså stämmer det med 175 g smör i kolan? Jag fick inte till det utan den liksom skar sig? Hjälp?

Svar: Ja det ska stämma! Kokade du den för länge kanske? Det kan gå att rädda den om du har i lite grädde och värmer den på svag värme samtidigt som du rör om. Hoppas det!
Pernilla Lyck

#50 - - Ellinor:

Världens godaste twixkakor helt klart, uppskattades av mina vänner! Men fråga- hur länge håller sig kakorna om de endast står svalt?

Svar: Jag vet inte faktist, de räckte inte så länge hos oss att vi kunde ta reda på det :) men jag tror de håller sig ganska länge, säkert minst en vecka i alla fall! Och annars kan man ju frysa dem :)
Kul att ni gillade dem!
Pernilla Lyck

#51 - - Carin :

Hej!
Bakade dessa kakor och bountybrowniesen till fredagsfikat, gissa om det gick hem! Tack för dina superduper beskrivningar! Trevlig helg!

Svar: Åh vad roligt att höra!!! Tack snälla :)
Pernilla Lyck