Twixkakor
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
175 gram smör
2 dl socker
200 gram mjölkchoklad
Ställ åt sidan och låt svalna.
Nu är det dags att göra kola. Lägg alla ingredienser till kolan i en stor kastrull, ju vidare botten desto snabbare blir kolan färdig.
Låt koka upp under omrörning och sänk sedan temperaturen på plattan till 3-4 (av 6, jag hade på 5:an på min spis och jag har 9 steg). Det ska fortfarande småbubbla, rör om då och då och känn så att det inte bränns i botten.
Det här tar ca 40-60 minuter, min tog 45 minuter.
Man märker när det närmar sig att vara färdigt, då tjocknar kolan i kastrullen. Du kan även göra kulprovet, dvs hälla ner en tsk kola i ett glas med kallt vatten.Kolan ska hålla ihop men vara mjuk och lite seg, dock inte för fast för då blir kolan i kakan väldigt seg och hård.
När kolan är färdig häller du den över mördegsbotten i formen och brer ut den så att det blir ett jämnt lager.
Låt stå svalt så att kolan stelnar.
Smält mjölkchokladen över ett vattenbad och bred sedan ut den över den stelnade kolan i formen.
Låt chokladen stelna. Det går bra att ställa formen i kylen. När det är dags att skära bitar är det bra om formen har stått i rumstemperatur ett tag, då mjuknar kolan och det blir lättare att skära.
Kakan går bra att frysa, låt den då tina i rumstemperatur en stund innan den ska ätas. Det gäller även när den stått i kylen, kakan är godare om den är rumstempererad för då är kolan härligt mjuk och seg.
Hoppas ni gillar den!
KRAM!
Men jag dör så göttigt det ser ut! Det här receptet sparar jag så att jag kan baka detta när mitt sockerfria januari är över :-)