Kladdkaka med hasselnötskaramell
Eftersom det är kladdkakans dag på lördag (7/11) blir det lite kladdkaketema på bloggen.
Kladdkaka är bland det bästa jag vet! Det är gott, lätt att baka och det går snabbt att baka :)
Plus att den går att göra i så många olika varianter.
För ett tag sedan gjorde jag den här supergoda kladdkakan med hasselnötskaramell.
Receptet är från en av finalisterna i Kladdkakeracet 2013, Hedvig Isacson. Det var året som jag satt i juryn och fick provsmaka alla finalisters supergoda kladdisar, och det här var en av mina favoriter :)
Hade alltså provsmakat den här kladdkakan innan men inte bakat den själv.
I grundreceptet ska det vara lite mer hasselnötter än vad jag skrivit nedan. Jag har ändrat det eftersom jag tyckte det blev lite för mycket hasselnötter, men gillar man mycket nötter så kan man ha 1 ½ dl nötter istället.
Kladdkaka med hasselnötskaramell
Kladdkakan
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 ½ tsk vaniljsocker
½ tsk salt
Hasselnötskaramell
1 dl strösocker
1 dl hasselnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Börja med hasselnötskaramellen.
Smält sockret på svag värme i en stekpanna tills det är gyllenbrunt.
Rör ner hasselnötterna och rör runt så de blandas väl.
Häll upp dem på ett bakplåtspapper och sära hasselnötterna från varandra med hjälp av två gafflar, låt kallna.
Gör kladdkakan:
Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite. Rör ner resten av ingredienserna.
Tillsätt hasselnötterna.
Häll smeten i en smord bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 min.
Låt svalna. Godast är kladdkakan när den stått i kylen ett tag eller över natten.
Supergott med de karamelliserade nötterna och det kladdigt chokladiga från kakan :)
Kram!
Oj så gott! :'O Detta ska bakas i helgen!