Chokladkaka till tårtbotten
Den ljusa botten "lika delar" är luftig och lätt men den här är tvärtom.
Den är maffig och tung och smakar väldigt mycket choklad. Nästan lite brownie-aktig och det finns väl inget negativt med det? :)
Receptet är taget ur boken "Festliga tårtor" (som jag bloggat om här) av Alice Lindberg.
Boken kan jag rekommendera, det finns massor av fina tårtor med beskrivningar på hur man gör dem och även många fyllningar och användbara recept när man ska göra tårta och cupcakes.
Fler såna här böcker tack! :-)
150g smör
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
2 ägg
1 1/2 dl hett vatten
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret och de lätt uppvispade äggen.
Tillsätt det heta vattnet och rör om till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och mjölad form, ca 20 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25-30 minuter, om du har dubblat receptet tar det lite längre tid.
Jag ville göra en större tårta så jag dubblade receptet ovan och använde en form som är 26 cm i diameter.
Det blev superbra!
Hennes bok är verkligen kanon, har den med, kanske skulle testa det receptet, behöver en chokladbotten till en av helgens tårtor