Chokladkaka till tårtbotten

Jag provade ju att baka en chokladtårtbotten till Indiana Jonestårtan och den blev som sagt supergod!!
Den ljusa botten "lika delar" är luftig och lätt men den här är tvärtom.
Den är maffig och tung och smakar väldigt mycket choklad. Nästan lite brownie-aktig och det finns väl inget negativt med det? :)

Receptet är taget ur boken "Festliga tårtor" (som jag bloggat om här) av Alice Lindberg.
Boken kan jag rekommendera, det finns massor av fina tårtor med beskrivningar på hur man gör dem och även många fyllningar och användbara recept när man ska göra tårta och cupcakes.
Fler såna här böcker tack! :-)



Chokladtårtbotten

150g smör
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
2 ägg
1 1/2 dl hett vatten




Gör så här:
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret och de lätt uppvispade äggen.
Tillsätt det heta vattnet och rör om till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och mjölad form, ca 20 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25-30 minuter, om du har dubblat receptet tar det lite längre tid.


Jag ville göra en större tårta så jag dubblade receptet ovan och använde en form som är 26 cm i diameter.
Det blev superbra!
#1 - - Linda - Cupcakefluffan:

Hennes bok är verkligen kanon, har den med, kanske skulle testa det receptet, behöver en chokladbotten till en av helgens tårtor

#2 - - Malin:

Riktigt bra botten :D Får ja kopiera detta recept till min blogg??

#3 - - Marias Söta Saker:

Det här har blivit mitt nya favoritrecept på tårtbotten!! Tack :-) Det enda är att de är tunga så fyllningen kan inte vara för lös för då pressas den ut, men det kan man ju själv anpassa.

#4 - - Josefin Andersson:

Hej. Vilken fin o bra blogg du har. Vill ha lite råd om en fotbollstårta i form av en plan. Tänker använda en mindre plåt att göra botten i så jag får göra tre st för att få tre bottnar. Har du nga erfarenheter av att göra avlånga bottnar? Ska jag istället göra dubbel sats o skära två bottnar? Tar emot alla tips... Med vänlig hälsning, Josefin.

#5 - - Pernilla -Bli min jäst:

Josefin: Tack snälla!

Jag gjorde en tårta för några veckor sedan som var avlång, kolla in den här:

http://bliminjast.se/2012/january/plants-vs-zombies-tarta.html

Då använde jag en liten plåt som jag bakade tårtbotten i. Dock gjorde jag två bottnar och de delade jag på mitten så jag fick fyra bottnar, använde bara tre av dem. Det blev jättebra!

Gjorde dem efter receptet Lika delar och använde 5-6 ägg.

Tror inte att just det här receptet passar så bra till avlånga bottnar då den här botten går sönder lätt. Tror du behöver en stabilare botten om du ska dela på den.

Är det någor mer du undrar så hör av dig!!

Lycka till :)

#6 - - Hanna:

Den här vill jag prova! Blir det 1 botten eller kan man dela den(hur många isf?) och lägga fyllning mellan?

tack!

#7 - - Pernilla -Bli min jäst:

Hanna: Det blir 1 botten som går att dela i tre delar om man gör den i en 20 cm form. Vill man ha större botten funkar det att dubbla receptet, jag gjorde det till en 26 cm form och det blev bra!

Bottnarna är ganska tunga och går ganska lätt sönder, så man kan nog med fördel göra enkelt recept i en stor form och upprepa det tre gånger så man får tre bottnar som inte behöver delas..

Jag tycker absolut att du ska baka den här! :)

#8 - - Eme:

Hur hög blir denna tårtbotten på ett ungefär om man gör den i en form som är 20 cm? Med vänlig hälsning, Emelie

Svar: Hej Emelie! Jag kommer faktiskt inte ihåg hur hög den blir, men skulle gissa på 5-6 centimeter. Men som sagt, vågar inte säga exakt.
Pernie

#9 - - Eme:

Tack för svar. Tänkte nämligen göra en kit-kat tårta. Tror du att jag klarar mig på en tårtbotten för höjdens skull om jag väljer en 20 cm form? Med vänlig hälsning, Emelie

Svar: Jag tror det blir jättebra med en tårtbotten då. Du har ju fyllningar mellan och de gör ju att tårtan blir högre :) Lycka till!!
Pernie

#10 - - Lina:

Hej!
Fungerar denna som botten i en moussetårta tro?
Mvh

Svar: Ja det tror jag den gör! Du kan ju alltid skära bort lite om den blir för hög :)
Pernie

#11 - - Lina:

Tack för snabbt svar! Har en liten fråga till... om man fryser moussetårtan, är botten så kompakt att den inte hinner tina fullt på 30 min då tro? Tack för en bra sida! :)

Svar: Ja det känns lite osäkert, jag skulle nog försöka låta den tina lite längre än 30 min.
Pernie

#12 - - Emaa:

Håller på med denna nu! :) men verkar inte gå så bra för mig... den blir inte hög :/ panik!!!

Svar: Usch då, hoppas det gick bra i slutändan! :)
Pernie

#13 - - Lova:

Hej! härlig blogg! Står just och ska göra bottnen men kom på ifall om den är frysbar? ska ha den om två dagar. Tänkte eftersom den är lite tyngre än en sockerkaksbotten. Fungerar det lika bra?

Tack! mvh

Svar: Ja det ska inte vara några problem att frysa den! Lycka till :)
Pernilla Lyck

#14 - - Ulrika:

Hej där! Hittade din blogg via google och tips på barntårtor, min son fyller år på söndag och tänkte göra kit kat tårtan men funderar på när du bakar...är det i varmluftsugn? Tänkte på gradantalet nämligen :)

Superfina saker du gör, här kommer jag definitivt kika in igen :)!

Svar: Hej! Kul att du hittat hit :) Just det här receptet bakade jag i vanlig ugn, då hade jag inte lyxen att kunna välja varmluft eller vanligt. Nu kör jag oftast utan varmluftsfunktionen då jag känner ugnen bättre som vanlig, så när det står grader i mina recept är det för vanlig ugn. Jag brukar skriva om jag har kört i varmluftsugn och då kan man sänka ca 25 grader. Hoppas det går bra med kit kat-tårtan, och välkommen tillbaka! :)
Pernilla Lyck