Bli min jästs Julbakskalender: 3 December -Knäckäpplen
En något sen lucka blir det idag, jag jobbar hela helgen och har idag gjort en tårta. Tårtan är dock inte särskilt julig så den tänkte jag visa när julkalendern är över :)
Men igår gjorde jag de här supergoda knäckäpplena!
Nästan varje sommar när jag var liten var jag på Tivoli i Köpenhamn med min mamma och mormor och morfar.
Där kunde man köpa röda knäckäpplen som jag bara älskade! Tror det är mitt starkaste minne från alla Tivoli-besök där :)
Nu är det jättemånga år sedan jag åt ett sånt äpple så det var väldigt många barndomsminnen som for genom kroppen när jag tog första tuggan av äpplet! Jättehäftigt!!
Knäckäpplen
6-8 små röda äpplen
5 dl strösocker
2.5 dl vatten
2 dl ljus sirap
ca 0.5 dl hackade hasselnötter
grillpinnar eller klubbpinnar
6-8 små röda äpplen
5 dl strösocker
2.5 dl vatten
2 dl ljus sirap
ca 0.5 dl hackade hasselnötter
grillpinnar eller klubbpinnar
Gör så här:
Tvätta äpplena ordentligt och torka dem helt torra. Ta bort stjälken och stick en pinne i äpplet så den sitter ordentligt. Jag använde grillpinnar.
Koka upp socker, vatten och sirap i en liten, tjockbottnad kastrull. Rör om tills allt socker har löst sig.
Låt sockerlagen koka tills den är 154 grader (jag använde stektermometer) eller prova lagen genom att doppa en träpinne i den. Smeten ska genast bli hård och glasartad runt pinnen. Det tar ca 15-30 minuter.
När knäcken är lagom hård, ta av kastrullen från värmen och doppa försiktigt äppelklubborna i den heta smeten. Vrid äpplena i smeten så de täcks helt, låt sedan överflödig smet rinna av. Tänk på att lagen är väldigt varm, det är inget barnen kan hjälpa till med!!!
Doppa äpplena i hackade nötter och ställ dem att stelna på ett bakplåtspapper.
De stelnar ganska snabbt och sen förpackade jag mina äpplen i cellofanpåsar som jag köpt på Panduro.
Satte till sist ett juligt snöre om öppningen så att det skulle se lite fint ut :)
En ganska kul gå bort-present!
Ha en mysig lördag, själv åker jag till jobbet nu och kommer hem sent ikväll...
Vi ses imorgon!!
Kram!
Tvätta äpplena ordentligt och torka dem helt torra. Ta bort stjälken och stick en pinne i äpplet så den sitter ordentligt. Jag använde grillpinnar.
Koka upp socker, vatten och sirap i en liten, tjockbottnad kastrull. Rör om tills allt socker har löst sig.
Låt sockerlagen koka tills den är 154 grader (jag använde stektermometer) eller prova lagen genom att doppa en träpinne i den. Smeten ska genast bli hård och glasartad runt pinnen. Det tar ca 15-30 minuter.
När knäcken är lagom hård, ta av kastrullen från värmen och doppa försiktigt äppelklubborna i den heta smeten. Vrid äpplena i smeten så de täcks helt, låt sedan överflödig smet rinna av. Tänk på att lagen är väldigt varm, det är inget barnen kan hjälpa till med!!!
Doppa äpplena i hackade nötter och ställ dem att stelna på ett bakplåtspapper.
De stelnar ganska snabbt och sen förpackade jag mina äpplen i cellofanpåsar som jag köpt på Panduro.
Satte till sist ett juligt snöre om öppningen så att det skulle se lite fint ut :)
En ganska kul gå bort-present!
Ha en mysig lördag, själv åker jag till jobbet nu och kommer hem sent ikväll...
Vi ses imorgon!!
Kram!
Receptet är taget från boken "Julgodis" av Johanna Westman. En underbar bok, kommer baka mycket julgodis därifrån :)
När får man veta vem som vinner på tävlingarna? :)