Eländig vecka
Först igår började jag känna mig som människa igen, som tur var hjälpte penicillinet ganska snabbt.
Blev dock ingen direkt festlig nyårsafton även om den räddades lite av att min mamma och man kom hit och hjälpte oss lite.
Det här gjorde ju att det jag hade tänkt baka inför nyår inte blev av.
Jag gjorde en klenätdeg på tisdagen som skulle få vila över natten, den låg alltså kvar i kylskåpet igår.
Och eftersom jag hade lite energi då (äntligen) provade jag att baka ut den. Hade ingen aning om det skulle funka när den legat i kylen i fyra dagar..
Men det funkade!
Klenäter är mina favorit-julkakor, och även en av min mammas favoritkakor, så vi blev båda glada :)
Klenäter
50 gram margarin eller smör
1 ägg
1 äggula
½ dl florsocker
1 msk konjak
rivet skal av ½ citron
2½ dl vetemjöl
Fritering:
Kokosfett eller olja
Garnering:
Strösocker
Gör så här:
Smält matfettet och låt det svalna. Rör samman ägg, äggula och florsocker ordentligt så att sockret löser sig.
Tillsätt konjak, citronskal och matfettet. Blanda ner mjölet.
Täck över degen och låt den stå i kylskåp över natten.
Kavla ut degen tunnt 2-3 mm. Sporra ut 2-3 cm breda och 10 cm långa bitar. Gör en skåra i mitten på varje bit.
Trä in den ena snibben i skåran så att degbiten blir vriden. Värm fettet till 180 grader (använd termometer eller gör brödprovet, dvs lägg en liten bit vitt bröd i fettet och när brödet fått fin gulbrun färg efter ca 1 min har fettet rätt temperatur.).
Lägg ner några klenäter åt gången och fritera dem tills de är guldbruna eller ca 1 minut på varje sida.
Ta upp och låt dem rinna av väl på hushållspapper. Vänd dem i socker.
(recept från Sju sorters kakor.)
Krya på dig!
Jag har aldrig bakat klenäter. Jag tycker det är lite otäckt med friteringen... det är så varmt. Men det är gott!