Sockerkaka dränkt i choklad


Hur mår ni? Har ni återhämtat er från allt vilt midsommarfirande?! :)

Min dotter börjar bli frisk nu så jag tar emot värmeböljan som väntas i veckan med öppen famn! :)
Den här veckan har jag två tårtor att göra, de ser jag fram emot jättemycket!!
Men innan dess ska jag väl hinna med lite annat smått och gott :D

Igår provade jag lite nya grejer.
Min mans farbrors fru berättade för mig att hon blivit bjuden på en helt vanlig sockerkaka som var täckt med choklad, och hon tyckte det hade varit supergott!
Jag har faktiskt varit sugen på att baka en hederlig sockerkaka ett tag men nu kände jag att det lät så spännande att täcka den med choklad, så jag kunde inte låta bli att prova.

Det är väl inget nytt kanske men jag har inte testat någon gång, varken att baka eller äta det!
Då bara MÅSTE man ju prova, eller hur?!

Det var hur enkelt som helst att göra och det blev verkligen jättejättegott! Till och med min man som inte brukar gilla sockerkakor blev helt kär i kakan :D

Här kommer receptet!


 

Sockerkaka dränkt i choklad

 

150 g smör el margarin

3 ägg

2½ dl socker

3½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Ev. 1 tsk sponge cake stabilizer

150 g mörk choklad

Ev vit choklad för garnering

 

 

Gör så här:

Smörj och bröa en rund hålform. Jag använde min rosa silikonform som är grymt bra! Älskar att silikonformarna inte blir så varma och att kakorna släpper så lätt från formen när de är gräddade :)

 

 

Tag fram ingredienserna och sätt ugnen på 175 grader.

 

 

Smält matfettet (jag använde smör) och låt det svalna.

 

 

Vispa ägg och socker poröst.

 

 

 

Klicka ev. i en tesked sponge cake stabilizer (det är den lilla vita klumpen på bilden ovan) och vispa ytterligare någon minut.

 

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke och rör sedan ner blandningen i äggsmeten.

Jag hade i en knivspets av äkta vaniljpulver också men det behövs inte :)

 

 

 

Tillsätt matfettet och rör om tills allt är väl blandat.

 

 

 

Häll smeten i formen.

 

 

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 35-50 minuter. Min var färdig efter 36 minuter.

 

Ta ut kakan och låt svalna lite innan den stjälps upp på ett fat för att svalna ordentligt.

Smält sedan mörk choklad i en skål i micron. Jag värmde 30 sekunder, tog ut skålen och rörde om med sked, sedan värmde jag 30 sekunder till och gjorde samma sak. Det går superfort att göra så och är enklare än vattenbad :)

 

Jag använde den här chokladen:

 

 

Jag köper den på Lidl och den är grymt god!! 70%-ig choklad med karamellbitar i, jag älskar den!!

 

Lägg över sockerkakan på ett fat med bakplåtspapper så att du inte får choklad överallt.

Häll sedan chokladen över sockerkakan, lite i taget. Försök att täcka hela kakan.

 

 

 

Låt svalna så att chokladen stelnar. (Om man inte vill att chokladen ska bli helt stel och hård kan man ha i några matskedar grädde i den smälta chokladen.)

 

Om man vill kan man dekorera med exempelvis vit choklad eller strössel eller liknande.

Det gjorde jag, mycket för att jag ville prova min nya dekorationssprits från Lekue som jag fick i födelsedagspresent!

 

 

Jag lade i några bitar vit choklad och satte in den i micron tills den var smält och sen spritsade jag några blommor på kakan och några små prickar :D

 

 

Njut! :)

 

 

Jag fick ju inte bara prova att täcka en sockerkaka med choklad, utan även sponge cake stabilizer (sp).

Har precis köpt det från Strössel & annat eftersom jag var så himla nyfiken på att prova, har sett det på några olika bakbloggar på sistone. Så här står det om sponge cake stabilizer på Strössel & annat:

 

"Sponge cake stabilizer är en kakstabilisator, används främst till att baka sockerkakor eller tårtbottnar. Det ger kakorna en fin struktur. Det hjälper äggen att stiga snabbt och stelt och också förbli stabilt och att se till att äggen inte förlorar sin omfångsrika konsistens. SP producerar en perfekt mjuk kaka som inte är alltför bräcklig, samtidigt som den ger utmärkt smak och färsk hållbarhet."

 

Jag kan säga att jag märkte jättestor skillnad på sockerkakssmeten efter att jag hade haft i lite sp, smeten blev helt len i konsistensen!

Sockerkakan blev ganska kompakt och smulade inte sönder lika lätt som den brukar.

Ska absolut testa att använda sponge cake stabilizer i  muffins också!

 

Jag älskade den här kakan så jag tycker absolut att ni ska prova!! En kul twist på en vanlig sockerkaka :D

 

 

Snart ska jag dra vinnaren i tävlingen "Jakten på Ahlgrens bilar", så håll utkik!

 

 

#1 - - Mikael:

Måste säga att den var grymt god! Det blev mer som en "riktigt" kaka än en vanlig gammal tråkig sockerkaka.

#2 - - Ceca:

Åh. Det där ger mej flashbacks från min barndom!

Min granne gjorde alltid ckokladtäckt sockerkaka i långform, (sån man har till bröd osv) och smaksatte med liiiiiiite bittermanderarom, och färgade smeten grön med hushållsfärg,

det var nåt med den lätta smaken av bittermandel och choklad kombinerat med den något överraskande färgen på själva kakan som föralltid satte sig på minnet!!

Tack för en fantastisk blogg förresten,

första gången jag kommenterar, men har följt dig ett tag!!



Mvh Ceca

#3 - - Mary:

vart köpte du sponge cake stabilizer? Jag älskar din blogg!! Kramis

#4 - - Evelina:

Måste bara säga att din blogg är helt underbar! Jag vill prova allt jag ser! :) Kram

#5 - - Pernilla -Bli min jäst:

Mary: jag köpte sp på strössel &annat, webbutiken :)

#6 - - Liz:

Åhh, ser underbart gott ut! Måste testas här hemma någon dag! =) Gillar din blogg grymt mycket! :D

#7 - - Bill:

Tack för tipset..
Ska köra nåt liknande för första gången..
Den ser mumsig ut :-)