Äppelbrödet som blev äppelkaka

Jag hade en massa äpplen i fruktskålen som började bli lite skrynkliga i skalet.
Inte så gott att äta men bra att baka med :)

Kollade lite i The complete Magnolia bakery cookbook som jag lånat av min vän Sofia och tänkte att jag nog skulle kunna hitta något bra recept med äpplen där.
Jag är faktiskt inte så förtjust i äppelpaj och liknande, jag tror att det beror på att jag har lite svårt för varma äpplen. Men kalla älskar jag. (konstigt.)

Men så hittade jag det här receptet som ligger under kategorin "Breakfast buns and quick breads".
Tyckte det lät så gott med ett matbröd som det är äpple i!
(Det ska vara pecannötter i också men jag struntade i dem och det gick bra ändå).

När jag gjort färdigt smeten och satt in den i ugnen började jag fundera; kändes inte det där lite som att göra en sockerkaka?...
Jooo faktiskt.

Något matbröd är det då inte, inte enligt mina mått mätt i alla fall, utan jag bjöd på den här äppelkakan till fikat när min kompis Vajb kom. Vi mumsade på den och kollade på fem avsnitt Desperate housewives i rad :D
Så det gjorde inte så mycket att det inte var ett matbröd... det blev en jättegod äppelkaka!!
(Och jag hade inga som helst problem med att det var äpplen i, hurra!)


 

 

Apple pecan quick bread

 

1 3/4 cups all-purpose flour (vetemjöl)

3/4 cups sugar

1 tablespoon baking powder

½ teaspoon salt

2/3 cup orange juice

1/3 cup (5½ tablespoons) unsalted butter, melted and cooled slightly

2 large eggs, lightly beaten

1½ cups coarsely chopped apples

½ cup coarsely chopped pecans (som jag uteslöt)

 

 

Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader. Smöra och mjöla en avlång brödform.

 

I en stor skål, blanda mjöl, socker, bakpulver och salt. Rör i de blöta ingredienserna försiktigt tills allt är precis blandat. Rör till sist i äpplena och ev. nötterna.

 

Häll i smeten i den smorda formen och sätt in i ugnen. Ca 45-60 minuter i 180 grader.

 

Känn med en sticka efter 45 minuter, stickan ska vara torr.

Stjälp upp kakan på galler eller tallrik och låt svalna.

 

 

Jag har inte översatt de amerikanska måtten den här gången, jag gjorde det enkelt för mig och använde mig av mina söta små cups-mått som jag fick i julklapp :)

 

Vet inte var mina kommer ifrån men du hittar liknande bland annat här.

 

Här hittar ni en bra sida som omvandlar mått. :)

 

 

#1 - - Eva:

Oj vilken härlig blogg du har!

Roliga recept och fina bilder :-)

#2 - - M A T B L O G G E N:



Ser ut som en riktigt god äppelkaka :-)



/ Jenny



http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg

#3 - - Matilda:

ooh vilken underbar blogg jag verkar ha sprungit på här !!! :):):) här ska jag minsann stanna!

#4 - - stina gunnarsson:

Jag kan absolut ändra saker, det är bara att mejla mig eller skriva en kommentar så ska jag se vad jag kan göra. Bifoga gärna bilder du vill ha om du skulle vilja ändra någon bild !:)

#5 - - sara:

men åååå vad din blogg är underbar! Dina cupcakes med glass i smeten låter ju helt fantastiskt, det måste jag prova! =) Jag bara sitter och funderar på hur du kom på den idén??!! ;)

#6 - - Erika - Bakglädje:

Ser otroligt gott ut.

Jag är inte heller så förtjust i varma äpplen. Äppelkaka tycker jag däremot om, det brukar ju vara mer kaka än äpple i dem. :-)