Scones


När brödet är slut och man inte orkar ge sig ut för att köpa nytt på morgonen innan frukosten, då är de här perfekta att slänga ihop. Det går fort och är jättegott!
Det här receptet har jag använt mig av i över 15 år och det blir alltid fina och goda scones av det.

De här gjorde jag i lördags när vi var jättesugna på stor frukost och hela familjen älskade dem!

Jag halverade receptet nedan och det räckte gott och väl till två vuxna och två barn.


 

Scones

4 stora bitar (varje bit skär man i fyra bitar)

 

8 dl vetemjöl

½ tsk salt

1 tsk socker

4 tsk bakpulver

100 g margarin el smör

4 dl mjölk el filmjölk

 

 

 

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Finfördela matfettet med fingertopparna eller en bordskniv i mjölblandingen till en grynig massa.

Tillsätta mjölken eller filmjölken (jag använde filmjölk) och blanda snabbt ihop degen. Arbetar man den för mycket blir brödet segt.

Dela degen i 4 delar. Klappa eller platta ut varje del till en rund kaka, ca 15 cm i diameter.

 

Lägg kakorna på bakplåtspapper på en plåt. Skåra varje kaka med mjölad bordskniv i fyra delar.

Nagga dem eventuellt med gaffel.

Grädda bröden i mitten av ugnen i 250 grader i ca 12 minuter. Bryt isär bröden när de svalnat något.

 

Ät dem gärna med ost och marmelad, det är underbart gott!!

 

 

 

Receptet är taget från Rutiga kokboken.

 

 

#1 - - Alexandra - kärlek på tallrik:

mmm, scones är ju fantastiskt <3 Vad goda dina ser ut!

#2 - - Linn (knyttsak):

Scones är helt klart underskattat.

#3 - - B.:

ett tips. ha marmeladen under osten för då kan du hålla mackan bättre och inte riskera att hela ostskivan följer med i tuggan :p

#4 - - emelie:

oh, scones är mysigt att äta (A)

#5 - - Maria:

Så där fina blir aldrig mina, tror det är dags att prova nytt sconesrecept i helgen....

#6 - - Johanna:

få saker är så gott en söndagsmorgon som nybakta scones :)