Struvor


Dagarna innan jul gjorde jag en massa julgodis. Min kompis Mia var här och skulle hjälpa till och då provade vi även att göra struvor.
Det känns som att det är en gammaldags kaka som man inte hittar på så många ställen längre, vilket är väldigt synd.
Jag tycker själv att det är sjukt gott med struvor och därför blev jag glad när jag hittade ett struvjärn på en loppis för ett tag sedan.
Det låg i en oöppnad påse och kostade 15:-, ett riktigt fynd!

Har funderat på hur man egentligen gör när man gör struvor, de blir ju så fina och tunna, och det var faktiskt inte alls särskilt svårt. Så länge man har ett struvjärn då vill säga..
Vill man köpa ett såg jag att Mika design har ett här.



 

Struvor

ca 25-30 stycken

 

1 ägg

2 msk socker

2 dl gräddmjölk (jag tog hälften grädde hälften mjölk)

2 dl vetemjöl

 

Kokosfett

 

 

 

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienserna till en jämn smet. Häll smeten i en liten skål som är lite större än själva struvjärnet.

 

Värm kokosfettet till 180 grader. Har man ingen termometer kan man göra brödprovet, dvs slänga i en bit ljust bröd, det ska då bli gyllenbrunt.

 

Under tiden som fettet värms ska man värma struvjärnet i fettet.

Låt det sedan rinna av lite innan det doppas i smeten.

 

 

Doppa sedan struvjärnet direkt i fettet och håll det där cirka en minut, struvan ska bli gyllenbrun.

 

 

 

Ta upp struvan och peta av den från järnet försiktigt med hjälp av en gaffel. Många lossnade i fettet, då får man fiska upp den med en slev som tål hög värme.

 

Lägg struvan på ett fat med strösocker och doppa det ordentligt så att den täcks med socker

Låt svalna på fat.

 

 

Kakorna blir riktigt knapriga och det är svårt att bara ta en...

Visst ser det enkelt ut?! Det enda är att det tar lite tid att fritera dem, men det var väldigt roligt att göra det eftersom det var så enkelt och de blev så fina :)

 

Receptet är en blandning av det i Sju sorters kakor och det som fanns på påsen.

 

 

Se så, prova, det är en underskattad kaka som behöver lite uppmärksamhet! :)

 

 

#1 - - Johanna:

Fina! Ser väldigt pilliga ut att göra dock^^

#2 - - Alva:

Oj så duktig du är! De är ju jättefina - ser ut som min mormors!

#3 - - Liza:

Å så gott med Struvor, gör vi alltid på sommaren i stugan!!

Tips gällande struvjärn är dock att leta på loppis efter äldre modeller (gärna välanvända i gjutjärn, de är bäst!!) Det är helt klart värt besväret att leta lite extra!

Vissa nya, eller halvgamla (i aluminium o liknande) är jättesvåra att få smeten att fastna på eller de färdiga struvorna att lossna från.

Länge leve loppisfynden =)

#4 - - Vardaxlyx:

Ser väldigt smarrigt och effektfullt ut =)

Kramkram

#5 - - Emma - Husmor Emma:

Har alltid ögonen öppna efter struvjärn på loppisar, men än har inte turen infunnits sig! Får kanske höra med farmor, för nu blev jag sugen på struvor :)

#6 - - Lisa:

Stuvor verkar ha blivit väldigt populära, till och med jobbet har börjat sälja dem i caféet! Har aldrig smakat detta, måste se till att göra det :))

#7 - - Caroline:

Älskar älskar älskar all inspiration man får av dig. Struvor! Hade aldrig hört talas om. Nu vill jag göra jämt!!!

#8 - - Cattis:

Vilken fantastisk blogg! Och var du är duktig! Kram Cattis

#9 - - Erica AKA Tomtens Dotter:

Struvor är SJUKT gott.

Nu blev jag sugen :-)



God fortsättning på dig, det är ju tur att karlar aldrig kan fråga efter vägen, så att vi får en extra långhelg :-)

#10 - - Caroline på Tegelbacken:

Enligt mig är struvor en av vinterns vackraste kakor! Jag bakade dem också i julas men jag har börjat fritera dem i matolja istället för kokosfett, tycker smaken blir ännu godare. Testa gärna! :-)



Jättefin blogg!

#11 - - Matilda:

oooh vad gott :D

#12 - - Helena / Bara en kaka till:

Respect på att göra egna struvor! Verkar jättehäftigt, det har jag aldrig provat! Men visst är det gott!

#13 - - Karin:

Hejhej, du har en jättefin matblogg, så jag måste verkligen tipsa dig om världens grej: MeatTheWorld!

Kvalitetskött från världens alla hörn hemskickat direkt till din dörr fraktfritt!

Något att prova när man tröttnat på mataffärernas trista och dåliga utbud?

Kram!

#14 - - Frida:

Åh, vad kul, det skulle jag vilja pröva. :)

#15 - - Tove:

Min farmor bakade alltid struvor till jul så jag har ätit det en hel del under min barndom. Nu är hon död sedan ett par år och förra julen gjorde jag dem istället. Jag blev riktigt glad när jag skulle äta julbord på en restaurang strax före jul nu senast och det fanns ett helt fat av dem på efterrättsbordet! :) Bra att du peppar för dem, så goda och samtidigt så väldigt vackra! :)

#16 - - Maria:

Gjorde också struvor för första gången före jul. Var förvånad över hur lätt det var att göra dem, med tanke på hur fina och goda de är.

#17 - - Fröken Dill:

Minns att vi tyckte det var väldigt spännande när mamma gjorde struvor när vi var barn! Antar att hon använde mormors gamla struvjärn...