Struvor
Dagarna innan jul gjorde jag en massa julgodis. Min kompis Mia var här och skulle hjälpa till och då provade vi även att göra struvor.
Det känns som att det är en gammaldags kaka som man inte hittar på så många ställen längre, vilket är väldigt synd.
Jag tycker själv att det är sjukt gott med struvor och därför blev jag glad när jag hittade ett struvjärn på en loppis för ett tag sedan.
Det låg i en oöppnad påse och kostade 15:-, ett riktigt fynd!
Har funderat på hur man egentligen gör när man gör struvor, de blir ju så fina och tunna, och det var faktiskt inte alls särskilt svårt. Så länge man har ett struvjärn då vill säga..
Vill man köpa ett såg jag att Mika design har ett här.
Struvor
ca 25-30 stycken
1 ägg
2 msk socker
2 dl gräddmjölk (jag tog hälften grädde hälften mjölk)
2 dl vetemjöl
Kokosfett
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna till en jämn smet. Häll smeten i en liten skål som är lite större än själva struvjärnet.
Värm kokosfettet till 180 grader. Har man ingen termometer kan man göra brödprovet, dvs slänga i en bit ljust bröd, det ska då bli gyllenbrunt.
Under tiden som fettet värms ska man värma struvjärnet i fettet.
Låt det sedan rinna av lite innan det doppas i smeten.
Doppa sedan struvjärnet direkt i fettet och håll det där cirka en minut, struvan ska bli gyllenbrun.
Ta upp struvan och peta av den från järnet försiktigt med hjälp av en gaffel. Många lossnade i fettet, då får man fiska upp den med en slev som tål hög värme.
Lägg struvan på ett fat med strösocker och doppa det ordentligt så att den täcks med socker
Låt svalna på fat.
Kakorna blir riktigt knapriga och det är svårt att bara ta en...
Visst ser det enkelt ut?! Det enda är att det tar lite tid att fritera dem, men det var väldigt roligt att göra det eftersom det var så enkelt och de blev så fina :)
Receptet är en blandning av det i Sju sorters kakor och det som fanns på påsen.
Se så, prova, det är en underskattad kaka som behöver lite uppmärksamhet! :)
Fina! Ser väldigt pilliga ut att göra dock^^