Att fylla en tårta
Jag har visat förut hur jag gör när jag täcker en tårta.
Nu tänkte jag visa hur jag gör när jag fyller en tårta, momentet innan man täcker tårtan alltså.
Man måste inte göra på det här viset, men det är ett väldigt smidigt sätt tycker jag.
Gör en tårtbotten och låt den svalna.
Man kan frysa den och ta fram den en halvtimme innan den ska fyllas, då blir det lättare att dela den och den smular inte så mycket.
Stjälp upp tårtan på ett tårtfat eller liknande, skär bort ev. ojämnheter.
Lägg plastfolie i tårtformen du precis haft tårtbotten i, den behöver inte rengöras.
Du behöver två remsor plastfolie så att folien täcker formen, tänk på att ha mycket över på sidorna så att det räcker för att täcka tårtan.
Dela sedan tårtan i tre delar, jag delar med en brödkniv, tycker det är enklast.
Lägg sedan den översta botten upp och ner i formen, det är den som ska vara uppåt på tårtan sen så den finaste sidan underst.
Jag sprayar alltid mina tårtbottnar för att de ska bli extra saftiga! Jag använder mig av en enkel blomspruta.
Den här gången sprayade jag med vanligt vatten men man kan ha blandsaft eller juice eller liknande om man vill ha lite smak på bottnarna. Det är jättegott med hallonsaft om man har hallonmousse som fyllning t ex :)
Men nu sprayade jag med vatten, då blir bottnarna saftigare. Cirka fem sprut över hela botten.
Lägg sedan på den första fyllningen, i det här fallet dumlefluff.
Bred ut den ordentligt och så platt som möjligt så det blir jämnt.
Lägg sedan på nästa botten och spraya den.
Lägg sedan på nästa fyllning, i det här fallet hallonmousse. Glömde ta kort på det...
Lägg slutligen på locket och spraya även det.
Vik över plastfolien så den täcker tårtan.
Ställ i kylen över natten.
När det är dags att täcka och dekorera tårtan viker man bort plastfolien och lägger en papptårtbricka över tårtan.
Vänd sedan på hela tårtan så att guldbrickan kommer underst.
Ta bort springformen.
Lyft försiktigt bort plastfolien, tårtan är klar för att spacklas och täckas!
Det var väl inte så svårt?
Gör ni andra så här också eller hur gör ni?
Jag gör likadant, det är ju ett jättesmidigt sätt att få tårtan rak och fin! Jag spritsar dock även ut ett tunt lager av den smörkräm jag ska spackla tårtan med, längst ut utanför fluffet så att det hålls inne ordentligt, tycker det blir lättare att spackla tårtan då :)