Täcka en tårta med marsipan eller sugarpaste
Det blir ju ofta veck och ojämnt och det blir ju inte så snyggt.
Det är faktiskt inte så svårt om man vet hur man ska göra!
Det första jag kan rekommendera är att inte köpa de färdigkavlade marsipanlocken i mataffären.
De är alldeles för små och då får man genast problem!
Det är samma princip med marsipan som med sugarpaste och marschmallowfondant.
Antingen köper man färdig eller gör själv, hur man gör egen sugarpaste kan du se här.
Börja med att lägga tårtbottnarna. Det kan med fördel göras någon dag i förväg.
Spackla sedan tårtan med smörkräm. Smörkrämen gör att marsipanen eller sugarpasten håller sig och inte svettas. Jag använder mig av Toves recept som är kanon!
Smörkräm
115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten
1 tsk vaniljessens
Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och vaniljessens under omvispning.
Kavla sedan ut din marsipan eller sugarpaste. Det ska vara bra mycket större än vad tårtan är, om man vill kan man mäta tårtan och sen lägga på en decimeter på båda sidorna.
Kavla inte för tunnt för då spricker det lättare.
Sedan är det dags att lägga på locket på tårtan. Lyft försiktigt det utkavlade locket och lägg det över armarna, alternativt rulla upp det på kaveln. Sedan är det bara att försöka måtta in var mitten är på tårtan och sugarpasten och lägga ner locket. Det viktigaste är att försöka få det ganska jämt ovanpå.
Här ser ni att det är mycket över på sidorna.
Nu är det dags att försöka platta till sugarpasten på sidorna. Börja på ena sidan och jobba dig runt, jag använder mig av en snurrplatta (finns billigt på IKEA) som underlättar jättemycket!
När det blir veck får man lyfta lite i sugarpasten och försöka jämna till det, och det är därför man måste ha mycket sugarpaste till godo för då är det lättare att jämna ut vecken.
När man kommit hela vägen runt ser det ut så här.
Om det blir luftbubblor i sugarpasten kan man ta en nål och sticka hål i dem och sen försiktigt försöka jämna till med handen.
Man kan här använda sig av en smoother men det går bra med händerna också.
Gå försiktigt längs med tårtan och jämna ut ev ojämnheter.
Skär sedan bort överflödet med en pizzaslicer. Tänk på att skära någon centimeter utanför för sugarpasten drar ihop sig lite.
Färdigt!
Vill man dölja kanten kan man sätta ett band eller en dekorationskant där. Kanten ser ju inte så rolig ut och det blir finare med en dekorationskant tycker jag!
Hoppas ni fick lite hjälp av min snabba beskrivning, har planer på att göra en bättre och mer utförlig snart!
Har jag varit otydlig med något är det bara att fråga :)
Lycka till med tårtmakandet!
Du e så grymt duktig =)