Täcka en tårta med marsipan eller sugarpaste

Jag har fått jättemånga frågor på sistone om hur man gör när man lägger på marsipanlocket på tårtan.
Det blir ju ofta veck och ojämnt och det blir ju inte så snyggt.

Det är faktiskt inte så svårt om man vet hur man ska göra!

Det första jag kan rekommendera är att inte köpa de färdigkavlade marsipanlocken i mataffären.
De är alldeles för små och då får man genast problem!

Det är samma princip med marsipan som med sugarpaste och marschmallowfondant.
Antingen köper man färdig eller gör själv, hur man gör egen sugarpaste kan du se här.


Börja med att lägga tårtbottnarna. Det kan med fördel göras någon dag i förväg.

 

Spackla sedan tårtan med smörkräm. Smörkrämen gör att marsipanen eller sugarpasten håller sig och inte svettas. Jag använder mig av Toves recept som är kanon!

 

Smörkräm

115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten

1 tsk vaniljessens

 

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och vaniljessens under omvispning.

 


 

Kavla sedan ut din marsipan eller sugarpaste. Det ska vara bra mycket större än vad tårtan är, om man vill kan man mäta tårtan och sen lägga på en decimeter på båda sidorna.

Kavla inte för tunnt för då spricker det lättare.

 

 

Sedan är det dags att lägga på locket på tårtan. Lyft försiktigt det utkavlade locket och lägg det över armarna, alternativt rulla upp det på kaveln. Sedan är det bara att försöka måtta in var mitten är på tårtan och sugarpasten och lägga ner locket. Det viktigaste är att försöka få det ganska jämt ovanpå.

 

 

Här ser ni att det är mycket över på sidorna.

Nu är det dags att försöka platta till sugarpasten på sidorna. Börja på ena sidan och jobba dig runt, jag använder mig av en snurrplatta (finns billigt på IKEA) som underlättar jättemycket!

När det blir veck får man lyfta lite i sugarpasten och försöka jämna till det, och det är därför man måste ha mycket sugarpaste till godo för då är det lättare att jämna ut vecken.

 

 

När man kommit hela vägen runt ser det ut så här.

Om det blir luftbubblor i sugarpasten kan man ta en nål och sticka hål i dem och sen försiktigt försöka jämna till med handen.

Man kan här använda sig av en smoother men det går bra med händerna också.

Gå försiktigt längs med tårtan och jämna ut ev ojämnheter.

 

 

 

Skär sedan bort överflödet med en pizzaslicer. Tänk på att skära någon centimeter utanför för sugarpasten drar ihop sig lite.

 

 

 

Färdigt!

 

 

Vill man dölja kanten kan man sätta ett band eller en dekorationskant där. Kanten ser ju inte så rolig ut och det blir finare med en dekorationskant tycker jag!

 

Hoppas ni fick lite hjälp av min snabba beskrivning, har planer på att göra en bättre och mer utförlig snart!

 

Har jag varit otydlig med något är det bara att fråga :)

Lycka till med tårtmakandet!

 

#1 - - novalie:

Du e så grymt duktig =)

#2 - - TOVA:

shit vad fint! hade aldrig gjort det så bra :o

#3 - - Lisa:

Kul att du kom på besök, jag har aldrig varit inne på sida förr, jättefin! Har lagt till dig i min blogglista, hit kommer jag gärna igen!

Trevlig helg! Lisa

#4 - - Ida:

Underbar sida har du! Jättetack för det! Men en fråga bara...kan man har grädde på smörkrämen som man spacklar med eller funkar det bara att lägga marsipan eller Sp på?!?!

Hoppas på snabbt svar då jag ska försöka att göra en tårta till min dotter på hennes 1-årsdag!!

Kram

#5 - - Erika - Bakglädje:

Fint beskrivet!

Så gör jag med. Och snurrplattan är superbra, hade haft svårt att klara mig utan den. :-)

#6 - - Pixie:

Toppenbra förklaring tycker jag. Mycket pedagogisk och tydlig. Det där med att kapa kanten med en pizzasliser hade jag inte tänkt på innan. Smart!

#7 - - Evelina:

Så fint det blir, tack för tipsen! Jag undrar hur länge jag förvara sp eller MMF i kylen?

#8 - - Jennie:

Hej igen Pernilla! Så himlans duktig du har blivit på det här med bakandet, din grej helt enkelt :). Drar du igång en egen liten firma så vet du vem du ska ta kontakt med angående bokföringsprogram ;)... Tyvärr blir det nog tufft för oss att hinna ut och hälsa på er, vi kommer upp på fredag kväll & sen åker vi hem vid lunch på söndag. Lite tight med tid om vi ska hinna ha det lugnt och mysigt också. Men nästa gång vi kommer upp så ses jag gärna! Stor kram Jennie

#9 - - Pernilla -Bli min jäst:

Ida: man kan lägga sp:n på smörkrämen direkt!! Lycka till med tårtan nu, hoppas du hann se det här :)

#10 - - Anna:

Kan du göra en påsktårta snälla, jag vill göra en men har inga idéer.

#11 - - Sanna -Blivande Mamma:

Otroligt bra! Nu fattar man ju hur ni gör så snygga tårtor :P hihi kanske man kan prova själv :P

#12 - - Ida - kreativity.blogg.se:

Riktigt proffsigt resultat! :)

#13 - - Marie:

Toppen! Måste göra en tårta snart och försöka få till den sådär snyggt! Jättebra beskrivning!

#14 - - Pernilla -Bli min jäst:

Anna: jag har gjort en påsktårta, den kommer förhoppningsvis på bloggen imorgon! :)

#15 - - Ida:

Hej, råkade komma in på din blogg av en slump och jag måste bara säga WOW! jag beundrar verkligen dina tårtor! De ser helt otroliga ut!

Måste fråga om du har gått någon konditorutbildning, eller kurs el dylikt?

Har du lärt dig laga sådär fina tårtor på egen hand måste jag säga att det är riktigt beundransvärt! :)

#16 - - Vicki:

måste man ha vaniljessens i smörkrämen?? eller funkar de om man skipar den delen bara?? hoppas du kan svara snabbt :)

#17 - - Therese:

Åh tusen tack för kommentaren, det var precis en sånhär guide jag menade! Kram Therese

#18 - - Therese:

Hej igen ha ha! Tusen tack igen för svaret till min blogg! Hoppas du inte tycker dte är jobbigt att jag frågar så mkt men jag vill oxå kunna göra fina tårtor. Nu till min förhoppningsvis sista fråga ha ha, när man ska klä en tårta i marsipan så som du gör ovan, ska man kleta in den i smörkräm först då, och inte grädde? Jag personligen tycker inte om smörkräm men man kanske kan smaksätta det? Ska man inte ha grädde i tårtan alls då? Kram från Therese, igen ;) haha

#19 - - Therese:

Du har nget tips på hur du gör när du färgar marsipanen? Hur du får den så "len och att verka så mjuk" ... när jag har färgat marsipan blir det helt fläckigt och torrt.. då har jag använt karamellfärg!

#20 - - Julia:

Kan man använda smörkräm och sugarpaste på cupcakes , ska nämnligen baka cupcakes till min storasysters konfirmation.

Tacksam för svar fort :)

#21 - - Kinn:

Tack för en toppenblogg!

En liten fråga bara: om man täcker en tårta håller den sig om man gör den dagen innan då?

#22 - - Anna Armenian:

Tack och lycka till i framtiden!

#23 - - Carro:

Toppen med sådana här steg-för-stegbeskrivningar. En fråga - hur fäster du bandet när du gör en sån här tårta? Ser väl snyggast ut om det inte slutar i en knut, kan jag tänka mig.

#24 - - josefine :

Superbra beskrivning! Är ny med tårtbakandet och haft precis det problemet; att kanten blir ojämn/veckig. Ska testa detta! Tack!

Svar: Åh vad roligt att höra att du fick hjälp av det här inlägget då :)
Pernie

#25 - - Linda:

Tack för en fin och inspirerande blogg - med hjälp av den lyckades jag göra en fin tårta till min mammas 65-årskalas (och jag är helt hopplös i köket). Vit sugarpaste, vaniljmousse och persikomousse som fyllning, med förgätmigej på toppen. Min pojkvän fick dock sköta kavlandet och de detaljerade blommorna på toppen, jag hade inte nerverna/detaljsinnet ;-)

Svar: Vad roligt att höra att jag kunnat hjälpa till! Det låter som en både god och fin tårta, hoppas din mamma blev nöjd :)
Pernie

#26 - - carina:

Hej! Mycket fina tårtor du gör. Jag gjorde en marsipan tårta till sonens student, jag vill ha grädde i stället för smörkräm, men problemet är ju att marsipanen börjar ju "svettas" (blir så blöt)Undrar om du har några tips hur man gör för att slippa det problemet :) Med vänlig hälsning!carina

Svar: Hej, och tack! :) Ja om man vill ha grädde istället kan man fodra locket innan man lägger på det. Det gör man genom att pensla smält svalt smör eller flytande margarin på insidan av locket så att smöret kommer mot grädden. Det funkar som ett skydd mot att marsipanen svettas :) Lycka till!
Pernie

#27 - - Paola:

Tack för tipset!! :)
Gäller också detta för en moussetårta??? Tänker baka det men är osäker om att täcka med marsipan.

Svar: Jag tror inte att det är så vanligt att täcka moussetårtor med marsipan. De brukar man väl ha som de är? Jag har inte gjort det själv så det kan jag tyvärr inte svara på :(
Pernie

#28 - - Emma :

Hej ^^
hur mycket sugarpaste går åt för att täcka en ''normal'' stor tårta ungefär? :)

Svar: Jag skulle gissa på ca 200-300 g, men jag använder alltid mycket mer när jag ska täcka tårta för att få mycket sp över på kanterna. Det skär jag sedan bort, och då blir det ju över :)
Pernie

#29 - - Jessica:

Ser att det här är ett gammalt inlägg men jag hittade ingen mailadress så jag testar att lägga in min fråga här...
Alltså de där guldbrickorna i papp som jag ser att alla har under sina tårtor, vart kan jag köpa såna? Har letat överallt utan att hitta och ärligt talat vet jag inte ens riktigt vad de heter så mina googlingar kanske missar målet helt :-)

Svar: Hej! Guldbrickorna finns att köpa lite överallt på baksidor på nätet, bland annat på strössel och annat. De finns under rubriken "tårtbrickor". Hoppas du hittar annars får du säga till! :)
Pernilla Lyck

#30 - - Mysmasken - Livet i Florida med tre små:

Vilka fantastiska tårtor du gör! Jag har suttit och bläddrat runt i din blog, wow!

Min mellanson fyller 3 år på nyårsdagen och jag tänkte ordna en Bilar-tårta, men det blir mitt första försök med sugarpaste.

Jag såg i receptet att du hade i mandelarom - hur blev det?! Är det så du gör nu för tiden? Eller vanilj?

Tänkte göra en testtårta, prinsesstårta, och då tänkte jag kanske prova med mandel?

Vad tycker du och hur gör du din sugarpaste nu?

Svar: Tack så jättemycket! Kul att du gillar mina tårtor :)Jag har inte gjort egen sugarpaste på väldigt länge faktiskt. Har för mig att mandelaromen i sp:n var ok, men inte alls som marsipansmak. Jag gillar marsipan bäst. Helt naturlig sp som man gör själv är ganska god, men så har du ju MMF också som är lite enklare. Den finns också recept på här på bloggen. Men om du vill göra just SP så kan du ju alltid prova dig fram, och kanske dela upp smeten i två-tre delar och smaksätta med olika saker. Så får du se vad du gillar bäst :) Lycka till och hör av dig om du har frågor!
Pernilla Lyck

#31 - - Mysmasken - Livet i Florida med tre små:

Bor i Florida, så har inte tillgång till marsipan :)

Tack för svaren! Varför har du inte gjort egen på länge? Vad använder du istället?

Svar: Aha, då förstår jag :)
Jag köper färdig sugarpaste när jag gör tårta nu för tiden. Har ont om tid och det går fortare :)
Pernilla Lyck

#32 - - Amanda:

Hej!
Imponeras väldigt mycket av alla dina bakverk!
Har en liten fråga, gjorde nyligen en tårta men förstod inte hur man skulle platta till den så fint som du har gjort, blev liksom veck :/ Kan du förklara lite närmare eller visa en tutorial (eller om du vet om det finns någon, har sökt men inte riktigt hittat någon)? Din är så himla fin, så vill jag också få min tårta! :D

Svar: Tack, vad kul att du gillar mina bakverk! :)Trist att du inte förstod hur man skulle göra. Det jag skrivit otydligt i beskrivningen är väl att man använder händerna mycket för att platta ut sugarpasten. Lägg på locket, och platta med händerna från toppen ner till kanten. Lyft upp sp:n lite om det blir veck, och platta lite till, så att vecken blir utanför tårtan. Vet inte om det finns någon annan beskrivning på nätet tyvärr, vi får se om jag kan få till någon mer beskrivning när jag gör nästa tårta!
Pernilla Lyck

#33 - - Anonym:

Fint men du skrev inte hur mycket marsipan går åt.

Svar: Det beror på hur stor tårta du ska täcka. Jag brukar ha ca 500 g till en tårta på 10-12 bitar, sen går inte all marsipan åt men det är bra att ha extra så att det blir lätt att täcka tårtan.
Pernilla Lyck

#34 - - Anonym:

Kan man använda bakmargarin istället för smör??

Svar: Om du menar i smörkrämen så är svaret nej. Det heter smörkräm av en anledning, och blir inte alls lika bra med margarin.
Pernilla Lyck

#35 - - Josefine :

Hej!
Superbra beskrivning. Skall göra en pippitårta med marsipanöverdrag. Hur långt innan lägger du ihop din tårta? klär du den med smörkräm då eller när du skall klä med "överdrag"? Klär du den med "överdrag" samma dag som den skall serverad eller går det också att göra dagen innan? tacksam för svar och tack för en mycket trevlig blogg. MVH Josefine

Svar: Kul att du gillar beskrivningen :) Jag brukar lägga ihop bottnarna två dagar innan den ska ätas, och det går utmärkt att täcka den med marsipan eller SP dagen innan! Jag spacklar med smörkräm precis innan jag täcker den med marsipan, smörkrämen måste fortfarande vara klibbig så att marsipanen fastnar. Väntar man för länge och ställer tårtan i kylen med smörkräm så torkar smörkrämen och då fastnar inte marsipanen.. Det går även bra att dekorera dagen innan, den håller sig fint i kylen över natten :) Jag brukar sätta tårtan så högt upp som möjligt i kylen, utan att täcka över den med något. Se bara till så att inget kan rinna ner på tårtan. Lycka till med Pippitårtan och berätta gärna hur det gick sen! :)
Pernilla Lyck