Det blir ju ofta veck och ojämnt och det blir ju inte så snyggt.
Det är faktiskt inte så svårt om man vet hur man ska göra!
Det första jag kan rekommendera är att inte köpa de färdigkavlade marsipanlocken i mataffären.
De är alldeles för små och då får man genast problem!
Det är samma princip med marsipan som med sugarpaste och marschmallowfondant.
Antingen köper man färdig eller gör själv, hur man gör egen sugarpaste kan du se här.
Börja med att lägga tårtbottnarna. Det kan med fördel göras någon dag i förväg.

Spackla sedan tårtan med smörkräm. Smörkrämen gör att marsipanen eller sugarpasten håller sig och inte svettas. Jag använder mig av Toves recept som är kanon!
Smörkräm
115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten
1 tsk vaniljessens
Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och vaniljessens under omvispning.

Kavla sedan ut din marsipan eller sugarpaste. Det ska vara bra mycket större än vad tårtan är, om man vill kan man mäta tårtan och sen lägga på en decimeter på båda sidorna.
Kavla inte för tunnt för då spricker det lättare.

Sedan är det dags att lägga på locket på tårtan. Lyft försiktigt det utkavlade locket och lägg det över armarna, alternativt rulla upp det på kaveln. Sedan är det bara att försöka måtta in var mitten är på tårtan och sugarpasten och lägga ner locket. Det viktigaste är att försöka få det ganska jämt ovanpå.

Här ser ni att det är mycket över på sidorna.
Nu är det dags att försöka platta till sugarpasten på sidorna. Börja på ena sidan och jobba dig runt, jag använder mig av en snurrplatta (finns billigt på IKEA) som underlättar jättemycket!
När det blir veck får man lyfta lite i sugarpasten och försöka jämna till det, och det är därför man måste ha mycket sugarpaste till godo för då är det lättare att jämna ut vecken.

När man kommit hela vägen runt ser det ut så här.
Om det blir luftbubblor i sugarpasten kan man ta en nål och sticka hål i dem och sen försiktigt försöka jämna till med handen.
Man kan här använda sig av en smoother men det går bra med händerna också.
Gå försiktigt längs med tårtan och jämna ut ev ojämnheter.

Skär sedan bort överflödet med en pizzaslicer. Tänk på att skära någon centimeter utanför för sugarpasten drar ihop sig lite.

Färdigt!

Vill man dölja kanten kan man sätta ett band eller en dekorationskant där. Kanten ser ju inte så rolig ut och det blir finare med en dekorationskant tycker jag!
Hoppas ni fick lite hjälp av min snabba beskrivning, har planer på att göra en bättre och mer utförlig snart!
Har jag varit otydlig med något är det bara att fråga :)
Lycka till med tårtmakandet!
Du e så grymt duktig =)
shit vad fint! hade aldrig gjort det så bra :o
Kul att du kom på besök, jag har aldrig varit inne på sida förr, jättefin! Har lagt till dig i min blogglista, hit kommer jag gärna igen!
Trevlig helg! Lisa
Underbar sida har du! Jättetack för det! Men en fråga bara...kan man har grädde på smörkrämen som man spacklar med eller funkar det bara att lägga marsipan eller Sp på?!?!
Hoppas på snabbt svar då jag ska försöka att göra en tårta till min dotter på hennes 1-årsdag!!
Kram
Fint beskrivet!
Så gör jag med. Och snurrplattan är superbra, hade haft svårt att klara mig utan den. :-)
Toppenbra förklaring tycker jag. Mycket pedagogisk och tydlig. Det där med att kapa kanten med en pizzasliser hade jag inte tänkt på innan. Smart!
Så fint det blir, tack för tipsen! Jag undrar hur länge jag förvara sp eller MMF i kylen?
Hej igen Pernilla! Så himlans duktig du har blivit på det här med bakandet, din grej helt enkelt :). Drar du igång en egen liten firma så vet du vem du ska ta kontakt med angående bokföringsprogram ;)... Tyvärr blir det nog tufft för oss att hinna ut och hälsa på er, vi kommer upp på fredag kväll & sen åker vi hem vid lunch på söndag. Lite tight med tid om vi ska hinna ha det lugnt och mysigt också. Men nästa gång vi kommer upp så ses jag gärna! Stor kram Jennie
Ida: man kan lägga sp:n på smörkrämen direkt!! Lycka till med tårtan nu, hoppas du hann se det här :)
Kan du göra en påsktårta snälla, jag vill göra en men har inga idéer.
Otroligt bra! Nu fattar man ju hur ni gör så snygga tårtor :P hihi kanske man kan prova själv :P
Riktigt proffsigt resultat! :)
Toppen! Måste göra en tårta snart och försöka få till den sådär snyggt! Jättebra beskrivning!
Anna: jag har gjort en påsktårta, den kommer förhoppningsvis på bloggen imorgon! :)
Hej, råkade komma in på din blogg av en slump och jag måste bara säga WOW! jag beundrar verkligen dina tårtor! De ser helt otroliga ut!
Måste fråga om du har gått någon konditorutbildning, eller kurs el dylikt?
Har du lärt dig laga sådär fina tårtor på egen hand måste jag säga att det är riktigt beundransvärt! :)
måste man ha vaniljessens i smörkrämen?? eller funkar de om man skipar den delen bara?? hoppas du kan svara snabbt :)
Åh tusen tack för kommentaren, det var precis en sånhär guide jag menade! Kram Therese
Hej igen ha ha! Tusen tack igen för svaret till min blogg! Hoppas du inte tycker dte är jobbigt att jag frågar så mkt men jag vill oxå kunna göra fina tårtor. Nu till min förhoppningsvis sista fråga ha ha, när man ska klä en tårta i marsipan så som du gör ovan, ska man kleta in den i smörkräm först då, och inte grädde? Jag personligen tycker inte om smörkräm men man kanske kan smaksätta det? Ska man inte ha grädde i tårtan alls då? Kram från Therese, igen ;) haha
Du har nget tips på hur du gör när du färgar marsipanen? Hur du får den så "len och att verka så mjuk" ... när jag har färgat marsipan blir det helt fläckigt och torrt.. då har jag använt karamellfärg!
Kan man använda smörkräm och sugarpaste på cupcakes , ska nämnligen baka cupcakes till min storasysters konfirmation.
Tacksam för svar fort :)
Tack för en toppenblogg!
En liten fråga bara: om man täcker en tårta håller den sig om man gör den dagen innan då?
Tack och lycka till i framtiden!
Toppen med sådana här steg-för-stegbeskrivningar. En fråga - hur fäster du bandet när du gör en sån här tårta? Ser väl snyggast ut om det inte slutar i en knut, kan jag tänka mig.
Superbra beskrivning! Är ny med tårtbakandet och haft precis det problemet; att kanten blir ojämn/veckig. Ska testa detta! Tack!
Tack för en fin och inspirerande blogg - med hjälp av den lyckades jag göra en fin tårta till min mammas 65-årskalas (och jag är helt hopplös i köket). Vit sugarpaste, vaniljmousse och persikomousse som fyllning, med förgätmigej på toppen. Min pojkvän fick dock sköta kavlandet och de detaljerade blommorna på toppen, jag hade inte nerverna/detaljsinnet ;-)
Hej! Mycket fina tårtor du gör. Jag gjorde en marsipan tårta till sonens student, jag vill ha grädde i stället för smörkräm, men problemet är ju att marsipanen börjar ju "svettas" (blir så blöt)Undrar om du har några tips hur man gör för att slippa det problemet :) Med vänlig hälsning!carina
Tack för tipset!! :)
Gäller också detta för en moussetårta??? Tänker baka det men är osäker om att täcka med marsipan.
Hej ^^
hur mycket sugarpaste går åt för att täcka en ''normal'' stor tårta ungefär? :)
Ser att det här är ett gammalt inlägg men jag hittade ingen mailadress så jag testar att lägga in min fråga här...
Alltså de där guldbrickorna i papp som jag ser att alla har under sina tårtor, vart kan jag köpa såna? Har letat överallt utan att hitta och ärligt talat vet jag inte ens riktigt vad de heter så mina googlingar kanske missar målet helt :-)
Vilka fantastiska tårtor du gör! Jag har suttit och bläddrat runt i din blog, wow!
Min mellanson fyller 3 år på nyårsdagen och jag tänkte ordna en Bilar-tårta, men det blir mitt första försök med sugarpaste.
Jag såg i receptet att du hade i mandelarom - hur blev det?! Är det så du gör nu för tiden? Eller vanilj?
Tänkte göra en testtårta, prinsesstårta, och då tänkte jag kanske prova med mandel?
Vad tycker du och hur gör du din sugarpaste nu?
Bor i Florida, så har inte tillgång till marsipan :)
Tack för svaren! Varför har du inte gjort egen på länge? Vad använder du istället?
Hej!
Imponeras väldigt mycket av alla dina bakverk!
Har en liten fråga, gjorde nyligen en tårta men förstod inte hur man skulle platta till den så fint som du har gjort, blev liksom veck :/ Kan du förklara lite närmare eller visa en tutorial (eller om du vet om det finns någon, har sökt men inte riktigt hittat någon)? Din är så himla fin, så vill jag också få min tårta! :D
Fint men du skrev inte hur mycket marsipan går åt.
Kan man använda bakmargarin istället för smör??
Hej!
Superbra beskrivning. Skall göra en pippitårta med marsipanöverdrag. Hur långt innan lägger du ihop din tårta? klär du den med smörkräm då eller när du skall klä med "överdrag"? Klär du den med "överdrag" samma dag som den skall serverad eller går det också att göra dagen innan? tacksam för svar och tack för en mycket trevlig blogg. MVH Josefine

35