Pollykaka à la Madelene

Den här kakan bjöd en av tjejerna (Madelene, därav namnet) i min mammagrupp på för ett tag sen.
Jag har aldrig sett eller hört om en sån här kaka så jag blev glatt överraskad.
Jag som älskar Polly tycker den här kakan var supergod!
Pollyn smälter men det vita blir så där segt och gott :)

Den här kakan får bli mitt bidrag till Månadens sötsak där temat denna månad är efterrätt.
Det här är en enkel men mumsig efterrätt!

 




 

Pollykaka

175 g smör eller margarin

200 gram mörk blockchoklad

3 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 påse Polly

 

 

Gör så här:

Smält smöret och tag av plattan. Lägg i blockchokladen i bitar och låt smälta med smöret. Låt svalna lite.

 

Vispa ägg och socker pösigt och vänd ner mjölet. Häll i smör- och chokladsmeten och rör försiktigt så att det blandas.

 

Avsluta med att hälla i hela påsen med Polly och rör om lite.

 

Häll allt i en smord och bröad form med avtagbar kant och grädda längst ner i ugn på 175 grader i ca 35 minuter.


Servera med lättvispad grädde.


 

Det här är min andra bit, glömde fota första, därav kladdet på tallriken ;)

 

Kakan ska vara väldigt lös i mitten när man tar ut den, för annars blir den bränd.

Provade en bit nu efter att den stått i kylskåp ett tag och då var den underbar! Lite kladdig men på ett bra sätt, och seg och god :)

Som med många andra bakverk så är den här kakan alltså godast dagen efter :D

 

 

 

Indiskt Naanbröd

Min man har börjat intressera sig för indisk och asiatisk matlagning. Det tycker jag är jättetrevligt eftersom jag älskar maten därifrån :)
Häromdagen lagade han en indisk rätt med kyckling, recept och bild finns här.

Då provade jag ett nytt recept på det indiska brödet, Naan.
Vi har provat ett annat tidigare men var inte helt nöjda med det. Man måste väl prova sig fram för att hitta en favorit :)

Vad jag har förstått så betyder Naan bröd på indiska, rätta mig om jag har fel?
Då blir det ju lite roligt med alla som säger Naanbröd, det är som att säga brödbröd :)
Hur som helst, jag bakade Naanbröd och det blev jättegott! Dock är inte Micke helt nöjd än... får väl se om det blir ett tredje recept nästa gång.
Det här receptet var i alla fall jättelätt att baka!


 

Indiskt Naanbröd

8 stycken

 

1 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram

3 dl vatten, fingervarmt

8 dl vetemjöl

1 tsk salt

2 msk olja

2 tsk honung eller socker

1 ägg

Lite smör och vitlök till garnering

 

 

Gör så här:

Blanda torrjäst med fingervarmt vatten i en bunke. Rör om. Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken och rör ut i fingervarmt vatten.

 

Tillsätt nästan allt mjöl, salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg.

Tillsätt ev. lite extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.

 

Låt degen till naanbröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme.)

 

Stjälp upp degen till naanbröden på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.

 

Värm en stkepanna på max värme eller sätt på ugnen på 250 grader.

 

Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjcoka rundlar ca 15-20 cm i diameter.

Baka naanbröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpannan.

 

Gräddar du bröden i ugn så fördela dem på bakplåtspapper. Värm bakplåten innan och för över bröden med hjälp av bakplåtspappret och grädda bröden i 5-8 minuter i mitten av ugnen.

Alternativt kan man också grilla dem på grillgaller några minuter på varje sida.

 

Vid servering så kan du pensla bröden med smält smör samt strö över lite salt. Gott är att ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaanbröd.

 




Vi halverade receptet, tyckte att det räckte med 4 bröd...
Gräddade dem i ugn och penslade på smält smör med pressad vitlök i, mums! :)

Dammsugare i regnbågens färger

Igår var jag och fikade hos en av mina äldsta och bästa vänner Angelica.
Jag tog med mig några brownie cupcakes men kände att jag ville ha med något mer.
Och eftersom jag vet att hennes favoritkakor är dammsugare har jag tänkt ett tag att jag ville prova att göra det.
Så det fick det bli!

Jag kunde inte bestämma mig för vilken färg jag skulle göra dem i, så jag gjorde i grönt, blått, gult och rosa.
Regnbågsfärger :)

Receptet tog jag ur senaste numret av tidningen Hembakat.



Dammsugare
ca 20 stycken

100 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao
ca 3 dl småkaks- och sockerkakssmulor
4-5 tsk arrak- eller punschessens


Garnering

250-300 g mandelmassa eller marsipan
Hushållsfärg eller geléfärg
100 g mörk blockchoklad




Gör så här:
Rör matfett, florsocker, vaniljsocker och siktat kako poröst.
Tillsätt kaksmulorna och rör tills allt är väl blandat. Smaka av med arrak- eller punschessens. Ställ degen kallt en stund.
Rulla ut degen till långa korvar och skär 2-3 cm långa bitar.
Klä varje bit med tunt kavlad grönfärgad mandelmassa eller marsipan. Vill du göra det enkelt för dig köper du ett marsipanlock som man har till prinsesstårta. Skär sedan bara remsor med en kniv.
Smält chokladen i vattenbad. Doppa kakändarna i den smälta chokladen. Ställ dammsugarna kallt.


Jag använde marsipan till de gröna och gula dammsugarna, och mandelmassa till de blå och rosa. Mest för att jag ville prova om det var stor skillnad. Och skillnaden var väl att det var lättare att kavla ut marsipanen :)
Sen använde jag arraksarom som man kan köpa i bakhyllan i mataffären, istället för essens. Det blev jättebra, precis samma smak som köpe-dammsugare :)




Så här såg det ut på Angelicas fina kakfat :)

Visa fler inlägg