Chokladwhoopies med marshmallowfyllning


Äntligen har jag provat att baka whoopies!!
De har ploppat upp lite överallt på bakbloggar och i tidningar på sistone och jag har varit sugen på att prova länge, men det har inte blivit av.
Nu har jag alltså provat och även jag har blivit frälst :)

En whoopie består av en mjuk kaka som fylls med en frosting eller liknande och sätts ihop med en annan mjuk kaka. Möjligheterna att variera dem är oändliga och det är väl det som gör det så kul!

Jag valde att börja med en traditionell whoopie, dvs chokladkaka med marshmallowfrosting.
Själva kakan är alltså lite som sockerkaka i konsistensen och frostingen blev himmelsk!
Den påminner väldigt mycket om fyllningen i en Oreo, och jag älskar ju oreos! :D

Supersmaskens kan man säga!
Vill prova en massa olika smaker nu, för det var inte bara gott utan väldigt enkelt att göra och det gick bra mycket snabbare än att göra macaroons som de påminner om till utseendet.

Ett helgprojekt kanske? :)


 

Chokladkakor (whoopies)

 

100 g smör

1 1/4 dl strösocker

1 ägg

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

½ dl kakao

1 tsk salt

1½ dl mjölk

 

 

Marshmallowfrosting:

226 gram smör
3,6 dl florsocker
1 1/2 tsk vaniljextrakt
1 burk Marshmallow fluff

 

 

Gör så här:

Kakorna:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget.

 

 

Blanda de torra ingredienserna.

 

 

Vänd ner de torra ingredienserna i smörblandningen, häll sist i mjölken.

 

 

Lägg bakplåtspapper på tre plåtar.

Klicka i smeten i en spritspåse och spritsa ut små klickar på plåtarna, gör cirka 10 kakor per plåt.

 

 

Grädda kakorna i ca 10 minuter. Under tiden som kakorna svalnar gör du fyllningen.

 

 

Jag använde mig av sån här marshmallow fluff.

 

 

Marshmallowfrosting:

Blanda alla ingredienserna i en skål.

 

 

Klicka ut lite frosting på en chokladkaka, bred försiktigt ut och sätt sedan ihop med en matchande chokladkaka. Tryck till lite lätt så att smeten fördelas jämt under locken.

Eller gör som jag och spritsa ut smeten, klicka i smeten i en spritspåse och spritsa på lite frosting innan du sätter ihop kakorna.

 

 

Det är bra om man sätter ihop kakorna två och två innan man fyller dem så att de blir matchande i storlek.

 

 

 

 

 

 

 

Receptet på chokladkakan är taget från tidningen Hembakat och marshmallowfrostingen hittade jag på Cupcakefluffans fina blogg :)

 

 

Nu ska jag åka till jobbet, jag jobbar dagpass idag och det betyder att jag hinner hem lagom till fredagsmyset!!

Jippie :)

 

Trevlig fredag på er!

 

 

 

Cupcake maker


Såg att det kommit en ny grej som heter Cupcake maker på marknaden.
Den ser ut som ett våffeljärn men man gör cupcakes i den!





Ha ha låter ganska häftigt ju, men frågan är om det verkligen behövs en sån?
Sååå jobbigt är det inte att grädda i ugnen ändå.

Någon som hört något om den här apparaten? Vad är det för fördelar att ha en sån mot en vanlig ugn?

Hur som helst så är det kul att det kommer nya bakgrejer :)




Vaniljbullar


När jag säger vaniljbullar menar jag de där runda bullarna med vaniljkräm i mitten som är så syndigt goda.
Min man rättar alltid mig eftersom han tycker att samma bullar heter vaniljmunkar.
Vem som har rätt vet jag inte, men de kallas även solskensbullar vad jag har förstått.
Kärt barn har många namn?.. :D

Jag har provat att göra dem enligt det här receptet för några år sedan och tyckte de blev goda, så jag tyckte det var dags för en ny omgång.

Det är faktiskt inte alls särskilt svårt att göra dem själv, vilket jag trodde innan jag provade första gången.
Dock kom jag ihåg när jag skulle fylla dem att jag inte var helt nöjd med att inte få i mer vaniljkräm än vad som gick, så nästa gång tänkte jag prova den andra varianten av samma bulle.
Då spritsar man i vaniljkrämen istället, förhoppningsvis kan man då klämma i lite mer av krämen än vad jag kunde nu.

Nu undrar ni varför jag inte kunde ha i mer kräm, det är väl bara att ha i, vi lever ju i ett fritt land? ;)
Men det är inte så enkelt, har man i för mycket vaniljkräm så är det jättesvårt att stänga igen bullen ordentligt utan att all kräm rinner ut. :/

Nu ska jag sluta babbla, ni vill väl se bullarna kan jag tänka mig :)


 

Vaniljbullar

-ca 20 bullar

 

2 dl mjölk
25 g jäst
75 g smör
3 msk socker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl


Fyllning:
ca 3 dl vaniljkräm




Gör så här:
Ljumma vätskan till 37 grader. Lös upp jästen i lite av den.
Rör matfettet och sockret smidigt i degbunken.
Tillsätt ägget, jästen och resten av degspadet.
Arbeta in mjöl till en smidig deg.
Låt jäsa under duk till nästan dubbel storlek.


Gör marsánkrämen och låt den vila i kylskåpet.
Kavla ut degen till en stor fyrkantig kaka.



Ta med mått ut runda kakor, ca 9cm i diameter.




Lägg på en klick fyllning och nyp ihop bullarna till små knyten.


 

 

 



Lägg dem med skarven nedåt på smorda plåtar eller bakplåtspapper.




Låt bullarna jäsa väl.
(Jag jäste mina i ca en timme).

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, 225 grader.
Pensla de nygräddade bullarna med smält smör och vänd dem genast i strösocker.





Oj oj så gott! :)


Jag har haft en riktigt bra dag idag, rent allmänt, och nu ska jag kolla på en ny tv-serie med min man och njuta av ledigheten!
Hoppas ni myser ordentligt i höstmörkret :)

 

 

 


Visa fler inlägg