Laduree - en macarondröm



Idag när jag och Annelie var inne i stan slank vi förbi Laduree.
Det har nyligen öppnat och ända sedan jag hörde om att det skulle öppna har jag velat gå dit!
Laduree är nog det kändaste macaron-bageriet som finns och det sägs att macaronsen är galet goda.

Har aldrig varit på ett Laduree i Frankrike så man får ju passa på när det nu finns nära :)

Det är så himla fint och mysigt i butiken, skulle kunnat flytta in!


 

 

 

 

 

 

 

 

Jag köpte med mig fem stycken, de kostar 22:- styck så det är inte billigt... vi får se om det är värt det, ska prova imorgon!

 

Blev dock lite besviken på att man inte fick dem i en fin kartong, då måste man köpa minst 6 macarons och så kostar det typ 40:- extra bara för kartongen.. Nu fick jag dem i en påse och när jag kom hem hade den ena macaronen gått sönder :(

 

 

 

Känns ändå kul att jag varit där, ser fram emot provsmakningen imorgon :)

 

Laduree ligger på Grev Turegatan 15, precis vid Stureplan.

 

Mini-donuts



För ett tag sedan fick jag en bakform av min mans jobbarkompis Ola!
Så himla snällt av honom :)

Jag förstod så klart vinken, Ola vill ha donuts till kontoret :D
Har inte blivit av att jag hunnit göra det förrän härom dagen.


Igår fick i alla fall min man med sig två burkar donuts till jobbet, hoppas de blev nöjda med dem :)

Formen är av märket Wilton, vet inte var Ola har köpt den men den finns att beställa på nätet om inte annat.
Receptet är det som stod på pappret runt donutformen, så jag har översatt det till svenska. Därav de lite udda måtten..


Det blir ju inte friterade munkar men de godaste bakade munkar jag gjort! Och så blev de ju så söta!!



 

Mini-donuts

ca 40 stycken

 

2,5 dl mjöl

1,2 dl socker

1 1/4 tsk bakpulver

1/8 tsk malen muskotnöt (jag hade inte i det, valfritt)

3/4 tsk salt

1,2 dl mjölk med lite citron i

1 ägg, lättvispat

1 ½ msk smör, smält

 

 

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 218 grader.


Smörj formen med olja. Om du inte har en sån här form funkar det säkert bra med en vanlig muffinsform, smörj då den med lite olja. Jag använde rapsolja.

 

 

Sikta mjöl, socker, bakpulver, salt och ev. muskotnöt i en skål. Jag hade inte muskot hemma så jag uteslöt det.

Häll upp mjölken i en liten skål och häll på lite citron, ca en tesked. Rör om. Det ersätter buttermilk som det egentligen ska vara i receptet.

 

Tillsätt mjölken, ägget och det smälta smöret och ha ev i någon smak. 1-2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk essens funkar bra! Jag hade i gräddkolaessens :)

 

Rör ihop tills allt bara är blandat.

 

 

Fyll formen med smet, varje hål ska vara ungefär halvfyllt men första plåten hade jag i för mycket, som nedan.

Till andra plåten fyllde jag till hälften och det blev perfekt!

 

Om du har en vanlig muffinsplåt funkar det nog bra att lägga i lite smet längs kanterna eller bara klicka i en liten klick i mitten. Det kanske inte blir hål i munkarna men smaken blir densamma :)

 

 

 

 

Grädda i nedre delen av ugnen ca 4-6 minuter, när de är klara ska man kunna peta på dem och de ska åka tillbaka direkt (så det inte blir något märke i donuten från där man petat).

Så här blev första plåten, nästan inga hål alls från ovan (men på undersidan är det hål så klart).

 

 

Andra plåten som jag fyllde till hälften blev så här, mycket bättre :)

 

 

Låt de svalna några minuter innan man kan ta ut dem ur formen.

Sen gör man om proceduren med att smörja formen med olja och klicka i smet.

 

Gör sedan en glasyr.

 

 

Glasyr

 

1,2 dl florsocker

½ msk mjölk

ev. lite vaniljessens eller vaniljsocker

 

 

Rör ihop allt, ha ev i lite pastafärg om det önskas. Jag hade i lite rosa pastafärg efter att jag täckt hälften av donutsen med vit glasyr så att andra hälften blev rosa.

 

Jag doppade mina donuts och jämnade sedan ut glasyren med en sked. Ville inte ha för mycket glasyr då det redan är sött som det är, men det är ju en smaksak :)

 

 

 

 

 

 

Nu ska jag på ett lunchevent, ha det bra tills vi hörs igen! :)

 

KRAM!

 

 

 

 

 

 

Gräddkolamuffins



Det är många som har frågat hur jag gjorde gräddkolamuffins som var en av de sorter som låg i dagisfröknarnas sommarpresent!
Jag förstår att det låter jättegott och det var det också kan jag meddela :)

Min nya favoritessens är just gräddkola, den har jag köpt här.



 

Man kan även köpa den direkt i butik om man bor i Stockholm (finns säkert på fler ställen i andra städer men det här stället är det enda jag känner till) på Essensfabriken.



Allt jag har provat att hälla den i har varit gott, och därför tänkte jag att det kunde vara smarrigt att smaksätta muffinsen med den.

Jag gjorde "vanliga" muffins och tillsatte bara gräddkolaessens, det här receptet använde jag!



Gräddkolamuffins

3 ägg

2½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

100 g smör

1 dl mjölk

1 tsk gräddkolaessens

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

 

 

 

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg, vaniljsocker och socker poröst.

 

 

Smält smöret, häll i mjölken och gräddkolaessensen och blanda det med äggsmeten.

 

 

Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.

 

 

Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

Jag gjorde minimuffins men man kan självklart göra vanliga muffins. Skulle gissa att det blir 10-12 vanliga muffins och ca 25 minimuffins. Kommer dock inte ihåg hur många minimuffins jag fick.. skyller på åldern :)

 

Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 15 minuter för stora muffins och cirka 9-12 minuter för minimuffins.

Känn med en sticka, stickan ska vara torr när de är klara.

Ta ut och låt svalna helt.

Tänk på att ta ut muffinsen ur plåten och låt dem svalna på ett galler eller bänken. Annars fortsätter de gräddas i den varma plåten.

 

Tog inga bilder på själva muffinsen när de var klara, bara på burkarna... det är de små rosa man ser längst fram i burken :)

 

 

 


Idag har jag varit på ett jättemysigt event, mer om det imorgon för nu är det dags att sova :)

Kram!


Visa fler inlägg