Tårtspecial -favoriter i repris!

 
 
När jag startade den här bloggen var jag mammaledig och gjorde tårtor på löpande band.
Det var så roligt!
Nu för tiden har jag tyvärr inte samma tid att göra så många tårtor.
 
Men det är väldigt roligt att titta tillbaka på de tårtor jag gjort, och därför tänkte jag lägga upp några tårtor från arkivet här på bloggen då och då. Idag passar väl bra då det är torsdag, TBT :)
 
Här kommer fem av mina favorittårtor av de jag själv gjort!
Allt på tårtorna är ätbart, figurerna är i sugarpaste. 
 
 
 
Mimmitårta till en liten 2-årig tjej
 
 
 
Regnbågstårta
 
 
 
Skärgårdstårta
 
 
 
Bondgårdstårta till Selma
 
 
 
Hollywoodtårta till en 40-årig filmälskare
 
 
 
 Har ni någon favorit av de ovan?

Kram!

 
 
 

Jappkladdkaka

 
 
 
Den här jappkladdkakan gjorde jag till mina barns kalas förra helgen.
Jag gjorde kakan större än vad jag brukar och använde en av mina största springformar. Ska du prova den här rekommenderar jag att du använder en form som är minst 24 cm i diameter.
 
Då kakan alltså blir högre än en "vanlig" kladdkaka kan man skära smalare bitar, och jag skulle tro att kakan räcker till 12-15 bitar/personer.
 

Jag är inte så förtjust i när kladdkakor blir kletiga, jag tycker bättre om när de blir som på bilden; mjuka och sega. Det där är ju en smaksak, vill man ha kletigare så tar man bara ut den lite tidigare ur ugnen :)
 
 
Jappkladdkaka
 
Stor  12-15 normalstora bitar
 
 
200 g smör
4 st dubbeljapp (240 g)
4 ägg
4 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 dl mjöl
1,2 dl kakao
4 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
 
 
 
Gör så här:
Smält smöret med Japp som du hackat (behöver inte vara jättesmå bitar) i en kastrull.
Rör ägg och båda sorterna socker. Jag rörde för hand med en vanlig sked.

Rör ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt.

Häll i Japp och smörblandningen.

Häll smeten i en smord och bröad rund form, minst 24 cm i diameter, med löstagbar kant.
Jag bröade min med smör och ströbröd.

Grädda i 175 grader i ca 25-30 min. Kakan ska ha fått en "skorpa" på ytan men är fortfarande lös när man tar ut den. Rekommenderar kortare tid om man gillar smetig kladdkaka, lite längre om man gillar fastare och segare.

Om kladdkakan blir för smetig kan man låta den svalna i kylen ordentligt, då brukar den sega till sig lite.
 
 
 
 
 
Ät och njut :)
KRAM!
 
 
 
 

Rosa citron och jordgubbstårta

 
 
 
 
Den andra tårtan jag gjorde till helgens kalas blev en ganska traditionell tårta.
Även den här tårtan spacklade och spritsade jag med marängsmörkräm med jordgubbssmak istället för att täcka den med sugarpaste eller marsipan som jag brukar. Väldigt mycket smidigare och snabbare och ändå ganska snyggt. Och gott!
 
 
 
 
 
Tårtbotten "lika delar" med citronsmak
Fylld med jordgubbsmousse och färskostcreme
Färska jordgubbar
Spacklad och spritsad med marängsmörkräm med jordgubbssmak
Blomma i sugarpaste och ätbara pärlor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den här tårtan gjorde jag under tiden som vi hade barnkalas... Spritsade därför bara stjärnor på toppen och satte dit blomman mitt i. Det är ingen underdrift när jag säger att jag improviserade under tiden som jag dekorerade, och jag brukar alltid ha en idé om hur mina tårtor ska se ut innan, så det var annorlunda :)
På ett bra sätt!
 
Önskar att jag hade mer tid att göra tårtor, det är ju så kul!
 
 
Kram på er!
 
Visa fler inlägg