Blueberry pie milkshake



Oj vad varmt det är idag, riktig sommarvärme!
Jag önskar att jag hade kunnat vara ute mer men jag var tvungen att sova på förmiddagen när min dotter sov, eftersom jag ska jobba i natt.
Men jag hoppas det är så här varmt imorgon också för då ska jag passa på att gå ut! :)

En varm dag som den här vill jag tipsa om en JÄTTEGOD milkshake!
Den är så god så att man när man dricker den funderar på om man skulle kunna överleva på att bara dricka såna, resten av livet.
Och det bästa av allt är att den är en återanvändning. Coolt va?!

Jag fick idén från den här fina bloggen härom dagen när jag satt och funderade på om jag skulle slänga resten av blåbärspajen jag hade kvar. Det är ju alltid skönt att inte behöva slänga tycker jag!

Så om ni gör blåbärspajen har ni nu ytterligare ett tips på vad man kan göra med den, och vips så har ni dubbelt så många anledningar till att faktiskt baka den där pajen :D


 

Blueberry pie milkshake


- 2 stora glas

 

2 normalstora bitar blåbärspaj

4 kulor vaniljglass

2-3 dl standardmjölk

 

 

Gör så här:

 


Lägg glassen och pajen i en mixer. Häll på mjölken och mixa tills allt är blandat.

 

 

Det är bättre att hälla i lite mindre mjölk från början så att man kan hälla på mer om det blir för tjockt.

Skulle det bli för löst kan man självklart tillsätta lite mer glass!

 

Servera i höga glas och lägg gärna några färska blåbär på toppen. Drick med sugrör och njut! :)

 

 

Det här blir mitt bidrag till månadens utmaning hos Söta saker.

Temat i maj är återvinning och det passar ju bra :)

 

Söta saker

 

 

Blåbärspaj med knaprigt täcke

Jag har gjort det igen.
Handlat på extrapris fast jag inte behöver det, men med tanken "man kan alltid baka något med det".
Händer det er också? :)

Den här gången hittade jag superbilliga färska blåbär och det kaaaan man ju bara inte låta bliiii!
Gick hem och funderade och tyckte det var dags för en blåbärspaj.
Har provat Leilas blåbärspaj förut och tyckte den var så god, så en sån fick det bli!

Jag är inte ett stort fan av smulpajer, jag tycker att det är så mycket godare om pajen har en riktig botten med en fyllning och kanske något smaskigt täcke. Den här pajen innehåller allt det :D
Och visst ska man DRÄNKA in pajen i vaniljsås, det gillar jag i alla fall!!
Skulle kunna dricka vaniljsås i glas bredvid... ha ha ha! :P


 

Farmors knapriga blåbärspaj


Mördeg:

150 g kallt smör

4 dl vetemjöl

½ dl florsocker

1 ägg

½ msk kallt vatten

 

Fyllning:

250 g färska blåbär (eller frysta)

2 dl blåbärssylt

1 msk balsamvinäger

2½ msk potatismjöl

 

Knaprig topping:

75 g smör

2½ dl havregryn

1½ dl strösocker

 

 

Gör så här:

Mördeg: Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.

Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.

Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

 

Pajen:

Sätt ugnen på 175 grader.

Klä ett pajskal med mördeg (nagga degen med en gaffel) och tryck fast kanten med aluminiumfolie så att den inte sjunker ned. Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

 

Blanda ihop blåbär, sylt och balsamvinäger.

Rör ner potatismjölet och fyll skalet.

 

Smält smöret och blanda ner havregryn och strösocker, låt svälla i cirka 2 minuter.

Strössla toppingen över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

 

Servera med vaniljsås eller glass!! Njuuuuut!!!!  :-D

 

(receptet hämtat från boken A piece of cake av Leila Lindholm.)

 

 

 

 

 

Jag gjorde egen vaniljsås men blev faktiskt inte så nöjd som jag hade hoppats, så därför lägger jag inte ut receptet här. Vill ju inte tipsa om något mindre gott liksom :) Ska prova ett annat recept och lovar att dela med mig om det är bra!

 

 

Robust challenge

Just nu pågår en tävling som heter Robust challenge som jag vill tipsa er om!

Det är Philips som anordnar den och tävlingen går ut på att man ska anta utmaningen att laga en rätt och föreslå en bra lösning på utmaningen. Den laddar man upp på sidan http://robustchallenge.se/

Så här står det på hemsidan om tävlingen:




Allt om Robust Challenge

En duktig hemmakock lagar fantastisk mat trots de tuffa förutsättningar man har i ett verkligt kök. Vi vet att de svenska köken är fulla av dolda talanger som förtjänar lite stjärnglans. Och det tänker vi ge dem. I vår kommer vi belöna de allra bästa hemmakockarna med maskiner ur vår exklusiva köksserie Robust.

Tävlingsöversikt

Tävlandet sker i totalt nio matutmaningar, uppdelat i tre omgångar med tre uppdrag per omgång. Vinnaren av varje uppdrag får en produkt ur Robustsortimentet.

Hur tävlar man?

Du antar en av Melkers utmaningar. Sedan skickar du in receptet på din lösning med tillhörande bild och en kort beskrivning.

Vem får tävla?

Alla får delta och anta så många uppdrag man vill. Man får dessutom gärna tävla flera gånger per uppdrag. Är du kreativ och duktig i köket kan det med andra ord bli flera exklusiva vinster.

Hur utses vinnarna?

Vinnarna tas fram av besökarna på robustchallenge.se. På startsidan röstar du på en av två slumpvis utvalda recept (alla recept visas lika många gånger). Du får rösta hur många gånger du vill. Efter tävlingsomgångens slut vinner de recept som fått flest röster.

 



Visst låter det kul?!
Man får tävla med desserter också så ta chansen att vinna fina och exklusiva priser i en kul tävling!
Vet inte om jag kommer hinna delta, tävlingen pågår fram till den 12/6, men jag hoppas det eftersom det är en rolig idé :)

Lycka till om ni deltar! :)





Visa fler inlägg