Kladdkaka med cookie-täcke

 
Ni har väl inte missat att anmäla er eller tipsa någon ni känner i åldern 10-14 år att anmäla sig till Kladdkakeracet?
 
Sista anmälningsdag är på söndag 25/8.
 
 
 
 

Jag har skrivit om Kladdkakeracet här, och även på Arlas hemsida kan ni läsa om det (där kan ni även se lilla mig på en bild :)  )
 
 
 
Nu när jag är kladdkake-ambassadör är jag ju förstås väldigt sugen på att baka en massa olika kladdkakor hela tiden. Idèerna är många i mitt huvud om vilka olika sorter jag ska knåpa ihop i köket. Måste säga att det är väldigt härligt!
 
Förra årets vinnare av Kladdkakeracet blev en knäckig kladdkaka som verkligen är supergod.
Jag provbakade den redan förra året men nu ville jag göra en egen variant på den.
 
 
Resultatet blev en kladdig kladdkaka med ett frasigt men lite segt cookie-täcke.
Det blev SÅ GOTT.
Så här gjorde jag!
 
 
 
 
 
Kladdkaka med cookie-täcke
 
 
Kladdkaka:
 
100 g smör
125 g hackad mörk choklad
3 ägg
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
 
 
Cookie-täcke:
 
75 g smör
1,75 dl socker
1 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
2,2 dl mjöl
0,3 tsk bikarbonat
0,25 tsk salt
100 g hackad vit choklad
 
 
 
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att göra kladdkakan.
 
Smält smöret tillsammans med den hackade chokladen och ställ åt sidan.
 
 
 
 
Rör ihop ägg och socker med en sked och tillsätt resten av ingredienserna, sist av allt det smälta smöret och chokladen. Rör ihop så att allt är blandat.
 
 
 
 
Smörj en springform med avtagbar kant, ca 24-26 cm i diameter.
Jag "bröar" med 1 msk kakao och 1 msk mjöl.
 
 
 
 
Häll i smeten och grädda kakan i ca 12  min. Den ska få en liten skorpa/hinna men inte ha stelnat.
 
 
Under tiden som kakan är i ugnen gör du cookie-smeten.
 
Smält smöret.
Blanda i socker, sirap och vaniljsocker.
Tillsätt även ägget och rör/vispa ihop smeten. Det behöver inte vara länge.
Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt  i en separat skål och häll sedan ner blandningen i smörblandningen.
Rör ihop tills det är blandat, rör inte för länge.
Om smeten är för lös så att den fastnar på händerna och inte går att forma kan man tillsätta lite mer mjöl tills den känns mindre kladdig.
 
Hacka den vita chokladen (går bra med mörk choklad också, eller nötter, eller något annat gott. Eller strunta i det och kör på en vanlig kaksmet utan krusiduller) och vänd ner den i smeten.
 
 
 
 
Ta ut kladdkakan.
Jag formade bollar av cookie-smeten som jag plattade till med händerna och sedan lade jag på plattorna ovanpå kladdkakan. Det känns lite konstigt, eftersom kladdkakan fortfarande är en smet, men det funkade bra.
Upprepa proceduren tills cookie-smeten är slut och täcker hela kladdkakan. Det behöver inte bli perfekt och det är lugnt om kladdkakan kikar fram här och var under täcket.
 
 
 
 
Sätt in kakan i ugnen igen, ca 6-8 minuter.
Cookie-täcket ska ha fått en ljusbrun färg och ha stelnat.
 
 
 
 
Låt kladdkakan svalna, helst några timmar. Kladdkakan är ganska lös och smetig direkt efter gräddning och den var som bäst efter en natt i kylen.
 
 
 
 
Så här såg en bit ut ca 1 timme efter den kommit ut ur ugnen
 
 
 
 
 
Ha en härlig helg, det ska jag ha :)
 
KRAM!
 

Sega kolasnittar med Daim

 
Innan mina barn gick på sommarlov lämnade de en present till sina fröknar på förskolan.
Som vanligt hade jag bakat, gillar ju att göra egna presenter och det brukar bli uppskattat med hembakat :)
 
Jag fixade sex glasburkar med olika kakor och ett litet kort där barnen önskade Glad sommar.
I burkarna låg bland annat de här kakorna.
 
 
 
 
Härom dagen frågade en av fröknarna efter receptet, så de fick tydligen godkänt :)
 
Här kommer det!
 
 
 
Sega kolasnittar med Daim
 
 
ca 30-40 stycken


100 g rumsvarmt smör el margarin
1 dl socker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
 
1 dubbel-Daim
 
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Hacka ner smöret i sockret och tillsätt sedan alla ingredienser utom daimen.
Blanda samman dem till en smidig deg.
 
Hacka hela dubbel-daimen i små bitar.
 
 
 
 
Häll ner 3/4 av daimen i degen och blanda in den i degen med hjälp av händerna.
Om man vill kan man ha i alla Daim i degen direkt, annars sparar man 1/4 till att strössla ovanpå längderna.
 
Dela degen i 3 delar och rulla ut dem till tre längder.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något.
 
 
 
 
Strö över resten av daimen, tryck till lite lätt så den fastnar.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 12 minuter.
 
Tag ut och låt svalna på bakplåtspappret. Efter några minuter kan det vara bra att skära upp snittar av längderna. Väntar man för länge är det större risk att de knapriga kakorna går sönder.
 
 
 
 
Som ni ser flyter de ut ordentligt i ugnen men det gör inte så mycket, man skär ju upp dem i bitar och de är goda oavsett :)
 
Kakorna blir väldigt knäckiga och seeeega, lite som godis.
 
 
Ha det bra så hörs vi snart igen.
KRAM!
 

Så lyckas du med kladdkakan

 
 
Ett av mina absoluta favoritbakverk är utan tvekan kladdkakan.
 
 
 
 
 
Den är lätt att baka, går snabbt att baka, är alltid uppskattad av de som bjuds på den, den går att variera i oändlighet och den är chokladigt KLADDIG. :)
 
 
Om det nu skulle vara så att du som läser aldrig har smakat på en kladdkaka så ska jag försöka förklara för dig vad det är.
En kladdkaka är en ganska platt chokladkaka som är lite kladdig i mitten. Den serveras ofta tillsammans med vispad grädde och bär, eller glass.
Skillnaden på en kladdkaka och en vanlig sockerkaka/chokladkaka är att kladdkakan inte innehåller något bakpulver, vilket gör att den inte blir fluffig och reser sig i ugnen utan håller sig platt och kladdig.
 
 
 
Jag har gjort otaliga kladdkakor i mina dagar och jag har delat med mig av många olika varianter här på bloggen.
Jag tänkte nu skriva ner några tips för att lyckas med den perfekta kladdkakan!
 
 
 
 
 
 
-En kladdkaka ska inte vispas, den ska RÖRAS ihop.
Snabbt och lätt. Man vill undvika luftbubblor i smeten, luft gör att kakan blir fluffigare och det vill vi ju INTE.
 
 
-Gräddningstiden är avgörande.
Om det står 15-20 minuter i receptet föreslår jag att du känner på kakan (med en sticka) redan efter 15 minuter. Den ska fortfarande vara kladdig i mitten, det viktigaste är att ytan har fått en liten skorpa och att kakans kanter är fastare. Det ska inte se ut som smet i formen, för då är det förmodligen det, men tänk på att kakan stelnar när den svalnar.
Låter du den vara inne för länge så blir den inte kladdig utan torrare, särskilt i kanterna. Jag har oftast min kladdkaka i ugnen i 18 minuter, men då bakar jag oftast i samma form och har lärt känna min ugn.
 
 
-Tänk på att det också spelar roll hur stor form du använder.
Ibland står det i receptet hur stor form i diameter som använts, men oftast inte. Generellt är det bättre att använda en större form, ca 24-26 cm i diameter.
Hellre en plattare kaka än en hög. Ju högre kakan är, desto svårare är att veta om den stelnat tillräckligt eller bara är smet i mitten.
 
 
-Tryck ner några chokladbitar i smeten precis innan du ska grädda kakan. Chokladen ger en extra twist i kakan och överraskar med annan konsistens när kladdkakan äts.
 
 
-Smält din favoritchoklad, t ex Dumle eller Geisha och smaksätt smeten med det. Då får du en godis-kladdkaka.
 
 
-Smörj och bröa formen innan du häller i kladdkakesmeten, och variera det du bröar med.
Förr använde jag alltid ströbröd, och det funkar bra men blir lite trist i längden. Jag tar oftast lite kakao blandat med mjöl och bröar formen med, men man kan även ta kokos eller finhackade nötter. Det ger också en lite annorlunda twist på kakan.
 
 
-Servera något till kladdkakan som bryter av det chokladigt söta, t ex en lättvispad grädde och gärna färska bär. Jordgubbar och hallon är mina favoriter. Glass och minimaränger är också gott men tänk på att det kan bli mäktigt med söta tillbehör till en söt kladdkaka. Bär och frukt gör att det blir fräschare.
 
 
 
Det var några av de tips jag har för att lyckas med kladdkakan och jag hoppas ni får användning av dem när ni bakar. 
 
En bra grej med kladdkaka är ju även att det är så lätt att baka så att barnen kan hjälpa till utan att det blir några köks och kak-katastrofer. :)
Min dotter vill jämt hjälpa mig när jag bakar och det funkar inte lika bra när jag bakar macarons som när jag bakar kladdkaka...  
 
 
Vill ni prova ovanstående tips så kan jag rekommendera något av de här recepten:
 
 
 
 
Har ni fler tips på hur man får sin kladdkaka extra god får ni gärna skriva det i en kommentar :)
 
Nu blev jag sugen på kladdkaka, man kanske skulle ta och baka en till ikväll... ?
 
Kram på er!
Visa fler inlägg