Kladdkakans dag och knäckig kladdkaka!

 
Jag är fortfarande väldigt förkyld och har insett att jag måste ta det lite lugnare om jag ska bli frisk någon gång.
Har kört på i mitt vanliga tempo vilket inte alls kroppen verkar ha gillat och igår sa den ifrån på skarpen!
Fick gå hem ifrån jobbet då jag kände mig riktigt dålig så nu är det vila som gäller.
Men jag tar det ganska lugnt framför datorn så ett liiiitet blogginlägg ska jag nog orka... :)
 
 
Imorgon den 7/11 är det kladdkakans dag!
Jag gillar att få anledningar att fira och jag tycker morgondagen bjuder på ett ypperligt tillfälle att baka en kladdkaka :)
Det som är så himla bra med just kladdkakor är att de är sååå enkla att slänga ihop och blir klara snabbt.
 
För några veckor sedan korades vinnaren i tävlingen "Årets kladdkakerace" som gick av stapeln på Nordiska museet under Chokladfestivalen.
Vinnaren som blev Ola Gustafsson är bara 10 år och han gjorde en knäck-kladdkaka.
Den tyckte jag lät så himla god så den har jag provat att baka!
 
Blev lite full i skratt idag när jag fick ett bud hem till dörren:
 
 
 
Budet är från Arla och innehåller alla ingredienser för att baka sin egen knäck-kladdkaka :)
Och jag som redan gjort en! Ha ha nu kan jag göra fler :)
 
Blev jätteglad för budet, det var så fina burkar och flaska som jag kommer ha mycket användning för sen.
 
 
Men nu till kladdkakan!
Den här kladdkakan var inget undantag, den var lätt att slänga ihop.
Här kommer receptet som jag hittade på Arlas hemsida.
 
 
 
 
 
 
Knäckig kladdkaka
 
Chokladsmet:
50 g smör
1 ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
½ dl sirap

Knäcksmet:
100 g smör
1 dl strösocker
½ dl sirap
½ dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
 
 
 
Gör så här:
Sätt på ugnen på 175.
Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull.
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Jag "bröar" min med lite mjöl blandat med kakao istället för ströbröd.
 
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke, jag vispade med en handvisp, man behöver inte vispa så mycket. Blanda ner övriga ingredienserna till chokladsmeten.
Häll smeten i formen.

Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser.
Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen ca 28-30 min.
Låt svalna. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den här kladdkakan var verkligen supergod! Seg, chokladig, knäckig, mjuk och GOD!
Knäcktäcket gav kladdkakan en extra twist, på ett bra sätt :)
 
 
Ska ni fira kladdkakans dag imorgon??
 
 

 
#1 - - Sandra:

Gu va gott det ser ut! Den ska jag absolut prova att baka, kladdkakans dag måste ju firas :)

Svar: Eller hur, fira är roligt! :) Hoppas du gillar den :)
Pernie

#2 - - Food around my World:

ÅH jag har verkligen ingen koll på alla dessa bakdagar haha! Men det är så roligt med dem tycker jag! Kladdkakan du gjorde ser fantastiskt god ut :)

Svar: Tack, ja det var den :)
Pernie

#3 - - Kate Jernström Blomér:

Hej! Din kladdkaka ser jättefin ut. Jag misslyckades med min, platt & ogräddad i mitten. Ska prova igen för den ser så god! :)

Svar: Usch vad tråkigt att höra! Min blev också ganska platt, det är ganska lite smet i receptet, men den blev inte ogräddad i mitten. Däremot lite hård i kanterna men det kan man leva med ;) Hoppas att nästa blev bra om du provade igen! :)
Pernie

#4 - - Astrid - CupcakesHBG:

Det låter och ser verkligen jättegott ut. Den ska provas!

Svar: Det tycker jag! :)
Pernie

#5 - - HeFo:

Jag är så glad att Micke jobbar med mig. TACK för att vi får smaka på dina mästerverk! ;)

Svar: Ha ha tack snälla, jag blir bara glad när jag hör att det är uppskattat! Perfekt att bli av med bakverken som jag inte kan äta upp själv... :)
Pernie

#6 - - Emma Mattsson:

Hej....Låter ju sjukt gott med knäcksmet ovanpå men ska alltså inte kladdkakan förgräddas innan knäckssmeten läggs på? Går det bra att bre ut den på den ogräddade kladdkakan?

Svar: Nej man ska inte förgrädda kladdkakan. Tyckte också det lät lite konstigt att ha på en knäcksmet ovanpå en kladdkakesmet men det gick jättebra! Man får låta bli att "röra" i det bara, smeta försiktigt helt enkelt :)
Pernie

#7 - - Marja - Baka Sockerfritt:

Vad kul att få hem bud med bakingredienser! Kladdkaka kan man sällan få nog av :)

#8 - - Jennie:

Firade inte kladdkakans dag, men kanske ska ta och baka den där kladdisen i helgen! Verkar hur god som helst :) Kram på dig

Svar: Ja det tycker jag du ska göra! Kram :)
Pernie

#9 - - Emma Mattsson:

Oj,oj,oj.....Mums säger jag bara. Kommer nog aldrig gå tillbaka till att göra en "vanlig" kladdkaka.

Svar: Åh vad roligt att du gillade den :)
Pernie