Bloggevent: Pralintillverking på Chokladfabriken med finalisterna i Årets konditor!

 

Jag älskar choklad så ni kan ju tänka er hur glad jag blev när jag fick den här inbjudan:
 
 
 
 
 
Jag tog med min svägerska Jenny som är utbildad konditor och hon blev jätteglad för att hon fick följa med!
 
Det var lätt ett av de bästa eventen jag varit på, så lyxigt, roligt och lärorikt!
Bara söööög åt mig av alla duktiga konditorers tips :)
 
Här kommer bilder från dagen!
 
 
 
 
När vi kom bjöds vi på champagne och goda chokladpraliner. Min favorit blev lakritskolan täckt med choklad och havssaltflakes
 
 
 
Praliner i stora lass :)
 
 
 
Här är årets finalister i tävlingen Årets konditor!
 
 
 
När vi skulle in i köket fick vi ta på oss tjusiga hattar! Här är jag, jag känner knappt igen mig själv :)
 
 
 
 
Vi blev indelade i olika grupper och fick sammanlagt gå till fem stationer. Vid varje station stod en av årets finalister och visade olika moment vid tillverkning av praliner.
Här ovan testar jag att fylla praliner.
 
 
 
Här testar jag hur man gör när man tempererar choklad.
 
 
 
 
Vid den här stationen fick vi rulla färdigfyllda praliner i smält choklad och något socker.
 
 
 
Kladdigt, tur man fick handskar!
 
 
 
 
Roligaste stationen var att handdoppa praliner, det hade jag kunnat göra hela dagen :)
 
 
 
 
 
 
Fina blev de efter doppandet :)
Vi fick ta med oss allt vi gjorde själva hem!
 
 
 
Avslutningsvis bjöds vi på en härlig dessert som förra årets vinnare i Årets konditor gjort, Josefine Baummann.
Josefin dök upp i bild när jag fotade, hon är en härlig och jättetrevlig tjej!
 
 
 
 
Goodiebagen var underbar! Boken innehåller sååå många recept som jag vill prova, de kommer säkerligen dyka upp här på bloggen :)
Kul att man fick med sig förklädet hem så man kan känna sig som en Årets konditor :)
 
 
 
Blev överraskad när jag öppnade pralinasken, hade inte väntat mig text på pralinerna :)
Mmmmm så gott!
 
 
 
Jag posar i förklädet i mitt kök :)
 
 
Tack snälla ni som bjöd in mig till det här underbara eventet, hade en himmelsk eftermiddag!!!
 
 
 
 

Vaniljmuffins fyllda med vaniljkräm

 
 
För ett tag sedan fick jag hem en ny grej från Style & Fun Stuff för att prova.
 
Grejen heter Cupcake cropper och är till för att lätt kunna gröpa ur muffins så man kan fylla dem med något gott :)
 
 
 
 
 
Jag bestämde mig för att testa den på några vaniljmuffins.
 
 
 
 
 
 
Saftiga vaniljmuffins
 
3 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl Kesella (jättegott med Kesella vanilj)
3 tsk vaniljsocker
1-2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 dl olja (mat eller raps)
 
 
 
 
 
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa socker och ägg så att det blir vitt och pösigt.
 
I en annan skål blandas mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.
Vänd ner mjölblandningen i äggvispet.
 
Man är lyckligt lottad om man har en sån här söt bakhjälp i köket som rör i skålen :)
 
 
 
 
Rör till sist i Kesellan och oljan.
 
 
 
 
Sätt muffinsformar i en muffinplåt och fyll formarna till 3/4 med smet. Använd gärna en glasskopa så går det smidigare och blir jämnare med smet.
 
 
 
 
Grädda i mitten av ugnen ca 14-17 minuter.
 

Låt muffinsen svalna på ett galler eller på bänken.
 
 
Ta fram Cupcake croppern och sätt den i en muffin, i mitten.
 
 
 
 
Den röda hylsen reser sig, nästan till toppen (beror nog iofs på hur höga muffins man gjort) när man trycker ner croppern i muffinen. Lyft sedan försiktigt. Man kan behöva vinkla muffinen lite så att fyllningen lättare följer med.
 
 
 
 
Tryck sedan bara på den röda "knappen"/hylsan så trycks fyllningen ut.
 
 
 
 
 
 
Nu kan man fylla med vad man vill så klart. T ex sylt, Nutella, frosting, etc...
Jag valde att göra en vaniljkräm (med pulver, mjölk, vaniljsocker och vaniljpulver).
Sedan fyllde jag en spritspåse med vaniljkrämen.
 
 
 
 
Fyll varje muffin med lite vaniljkräm.
 
 
 
 
Lägg sedan på "locket", dvs fyllningen som vi nyss tagit ut.
 
 
 
 
 
 
Nu kan man även spritsa en god frosting ovanpå om man vill!
Jag valde att inte göra det, skulle skicka med min man dem till hans jobb och då är det enklare att forsla utan frosting ovanpå.
 
Vad gäller Cupcake croppern så var den ett bra hjälpmedel när man ska fylla muffins.
Det var enkelt att använda den och det gick snabbt och smidigt att få ut fyllningen.
Tidigare har jag använt en äppelkärnare men då fastnar fyllningen lätt och det blir pilligt att få ut den, det här var smidigare!
 
Kommer använda den fler gånger och tydligen ska man kunna använda den till att göra fruktspett och liknande, eller snittar. Då kan man bara sätta i en tandpettare eller ett spett när fyllningen är kvar i croppern och lätt trycka ut färdiga spett/snittar. :)
 
 
 
Nu ska jag packa in mig själv och barnen i bilen och åka söderut i några dagar!
 
Sköt om er så hörs vi :)
KRAM!
 
 
 
 
 
 
 

Kokbokstips: Bjud hem!

 
 
Jag har två nya kok/bakböcker som jag gillar och tänkte börja med att tipsa om den ena!
 
 
 
Den heter Bjud hem! och är gjord av Eleonora von Essen.
 
Eleonora bloggar på Pyttes matblogg och har nu gjort kokboksdebut.
Hon skickade ett mail till mig för ett tag sen och undrade om jag inte ville provläsa boken.
 
Tyckte det lät som en jättekul idé så jag beställde hem den direkt!
 
 
 
 
 
 
 
Gillade boken direkt när jag såg den, det känns som mina färger :)
Den känns enkel (på ett bra sätt) med tydliga recept som är lite annorlunda.
 
Boken är indelad i olika kapitel. "Bjud hem EN, TVÅ, TRE eller FYRA", eller "Bjud hem ett GÄNG".
Väldigt smart måste jag säga, det är ju inte alltid man orkar tänka själv inför en middagsbjudning, det slipper man alltså nu :)
Ska man ha middag för tjejkompisen så kollar man under kapitlet "Bjud hem EN" och "bästa kompisen".
 
 
 
 
 
Jag gjorde som jag brukar när jag kollar kokböcker; jag kollade på desserterna först.
Det var många som var lockande som jag vill prova, vad sägs till exempel om Mojitotårta?!
Låter otroligt häftigt :)
 
Nedan ser ni lite bilder jag har tagit på boken som jag alltså gillar jättemycket!
 
Kul med ett annorlunda upplägg och fräscha nya recept!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Boken finns att köpa här och här bland annat.
 
 
Nu ska jag åka på ett JÄTTEROLIGT event, mer om det en annan dag! :)
 
KRAM!
 
 
 
Visa fler inlägg