Julklappar

Jag har bara tråkiga plastbunkar som jag bakar i.
Visst blir det lite roligare att baka om man får använda fina saker?

Därför önskade jag mig "riktiga" fina skålar a la Leila i julklapp.
Och tänk vad bra, jag fick massor! Min svärmor är allt bra snäll hon :)

Direkt när jag fick dem blev jag grymt sugen på att baka, ser sååå mycket fram emot att få använda dem!

Bakskålar från Ib Laursen

 

 

Söta skålar från Rice som jag också älskar! Stor vispskål, och små söta mått i "cup", "half a cup" och "1/4 cup".

Kavring

Kavring.
Jag tycker inte att det känns som ett särskilt kul bröd.
Eller, jag har inte tyckt det fram tills för bara någon månad sen.

Vad som hände då var att vi var bjudna på frukost på min sons dagis en morgon, så både min man och jag gick dit.
Det var jättemysigt att få lämna i lugn och ro och sitta där en stund medans barnen lekte, och samtidigt få tid att prata med fröknarna och andra föräldrar.

Hur som helst, en av fröknarna hade bakat kavring som det bjöds på.
När jag tog första tuggan av det här brödet gick det som ett härligt lyckorus genom munnen och kroppen!
Jag blev så glatt överraskad över hur gott det var, och då var jag ju bara tvungen att fråga efter receptet :)

Men inte nog med att det är gott, det är väldigt enkelt att baka också!
(Personligen tycker jag det är skönt att slippa jäsa och sen hålla på och knåda flera gånger...)
Bara man har lite tid, för det ska stå i ugnen i tre timmar!


Kavring -4 limpor


1,8 kg rågsikt

3 tsk bakpulver

6 tsk bikarbonat

1 flaska mörk sirap

1 ½ liter filmjölk

1 påse (18-20 gram) brödkryddor




Gör så här:

Blanda alltihop till en smet. Lägg i långpanna på bakplåtspapper.

Grädda i 1 timme i 100 grader.

Höj sedan till 150 grader och grädda ytterligare 1 timme.

Stäng därefter av ugnen och låt brödet stå i 1 timme till.



Jag bakade det här brödet på julafton och det var perfekt till all julmat!
Dock halverade jag receptet och klädde två brödformar i bakplåtspapper i stället, det funkade jättebra.
Jag lät det då vara inne i ca 50-60 minuter i 100 grader och sedan bara 40 minuter i 150 grader. Det fick stå på eftervärme i 1 timme, precis som i receptet.

Och när jag ändå tipsar om gott julbröd; jag gjorde supergod julsnaps också! Kolla in den här om du vill!

Pepparkakor på flera sätt

Innan jul gjorde vi pepparkakor efter det här receptet.
Tycker de blev jättegoda, lagom kryddiga och krispiga!
Tyvärr fick jag inte så mycket hjälp av min son som är 3 ½ år, trodde kanske att han hade börjat tycka det var roligt nu men icke. Däremot kom min kompis Mia över och hjälpte till lite, det var trevligt.
Inte lika kul att baka pepparkakor själv lixom :p

 

Jag tog fram lite hemmagjord sugarpaste så att vi fick prova att dekorera pepparkakorna, vad skoj det var!

Mia gick loss ordentligt på kakorna, de här gjorde hon och jag tycker de blev jättesnygga :)

 

 

Testade bokstavsformarna på pepparkaksdegen, det blev mina barns namn.

 

 

Och här är den nyaste lilla pepparkaksgumman i familjen; Leia 7 månader.

 

Visa fler inlägg