Chokladfondant med Nutella

 
 
 
 
 
Ok. Jag kunde inte låta bli. Jag har ju redan gjort en dessert till ikväll men igår fick jag för mig att jag skulle göra chokladfondant också.
 
Och jag gräddade en nu på morgonen för att "träna", för det är ju lite svårt det där med chokladfondant. Den ska vara gräddad runt om men rinnig inuti.
 
Jag såg ett tips någonstans, kommer inte ihåg var, att man ska sätta in den i frysen en stund innan man ska grädda den, så att innehållet lättare håller sig från att stelna. Så det provade jag.
Jag provade även att ha på en klick Nutella i mitten av formen. Nutella funkar alltid liksom.
 
Och oj. Det blev helt gudomligt gott, vi slogs om bitarna här hemma när vi delade på den!
 
Det HÄR är en dessert som ni kan förbereda på dagen, sätta in i kylen, och ta fram och grädda bara 15 minuter innan den ska ätas. Perfekt så här i sista minuten på nyårsafton!
 
 
 
 
 
Chokladfondant med Nutella
 
4 stycken portionsformar
 
 
100 g smör
150 g mörk choklad av bra kvalitet, 65-70%
2 ägg
2 äggulor
0,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
4 msk Nutella
 
 
Gör så här:
 

Smält smöret i en kastrull. Hacka under tiden chokladen i små bitar.
När smöret smält, ta av från plattan och häll i den hackade chokladen. Rör om tills chokladen smält.
 
Vispa ägg, äggulor och socker i en skål.
Vänd ner mjölet försiktigt, ev kan man sikta i mjölet så att det inte blir klumpar.
 
Vänd även ner choklad- och smörblandningen så att allt blandas till en blank och fin smet.
 
Smöra fyra ugnsfasta portionsformar, jag använde mina creme brulé-formar.
Strö ev. över lite strösocker för en fin yta på fondanten.
 
Klicka i smeten i formarna.
 
Om du ska grädda chokladfontanten direkt; ställ in dem i frysen i ca 10 minuter innan gräddning.
Annars ställer du in dem i kylen tills det är dags att grädda dem, och då kan du sätta in dem i frysen i ca 10 minuter precis innan de ska gräddas.
 
Grädda i 225 grader på den undre falsen i ugnen, i ca 8-12 minuter.
De ska hellre vara undergräddade än övergräddade, vi vill att innehållet ska rinna ut när man sätter gaffeln i dem.
Man får hålla lite koll på dem, och provsticka för att kolla hur de känns. De ska resa sig en aning ur formarna, då är de färdiga.
 
Ta ut ur ugnen, vänta 3-4 minuter och stjälp sedan upp fondanten på en tallrik.
 
Servera med vaniljglass eller vispad grädde och gärna några färska bär, t ex jordgubbar eller hallon.
 
 
Receptet kommer från boken Pernillas jul och jag har tillsatt Nutella :)
 
 
 
 
 
Än en gång, GOTT NYTT ÅR!
 
KRAM :)
 

Nyårsdesserter i sista minuten

 
Jag skulle lagt upp de här tipsen igår men bloggen låg nere hela kvällen så tyvärr blir det lite sista minuten nu. 
 
Det är kanske några av er som ännu inte bestämt vad ni ska göra för efterrätt ikväll? 
Här är några tips, än finns tid att fixa en smarrig dessert! :)
 
Klicka på namnen/länkarna för att komma till receptet. 
 
 
 
 
Hur ska ni fira nyår? 
Jag ska bara vara hemma och mysa med min man och mina barn och det ska bli jätteskönt. 
Vi ska käka 3-rätters, spela nyårsbingo (min sons önskemål) och kanske nya julklappsspelet Splendor som är jättekul, och skåla i lite bubbel vid tolvslaget. 
En väldigt lugn men skön nyårsafton :)
 
Hoppas att ni får en riktigt härlig kväll oavsett vad ni gör, och Gott Nytt År!!!
 
Tack för det här året, jag uppskattar att ni är så många som följer trots att jag inte varit den bästa på att uppdatera. 
 
Kram på er!!!

Nyårsdessert: Nutellasemifreddo med chokladganache och daim

 
 
 
 
Julen är över och snart är det ett nytt år.
Jag har haft en mysig julhelg hemma med familj och släkt och jag fick fantastiskt fina julklappar!
 
Jag kommer att fira nyår hemma med familjen, det blir lugnt och skönt och massor med god mat!
Har knappt bestämt vad vi ska äta till middag men efterrätten är redan fixad, kanske inte så konstigt när man gillar söta saker :)
 
Den här maffiga glasstårtan ramlade jag över på nätet när jag letade nyårsinspiration.
Det är en tårta helt i min smak och VEM kan motstå ett recept där det ingår Nutella?!?!
Inte jag.
 
Det här är en perfekt nyårsdessert då den kan göras flera dagar innan den ska ätas, vilket är perfekt så man slipper stressa med dessert på själva nyårsafton :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nutellasemifreddo
 
ca 10 bitar
 
 
2 marängbottnar: (går bra att köpa också)
6 äggvitor
3 dl socker
 
 
Nutellasemifreddo:
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
ca 400 g Nutella
 
 
Chokladganache:
100 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
 
 
1 Dubbeldaim
 
 
 
 
Gör så här:

Först väljer man om man vill köpa färdig marängbotten eller om man vill göra egen.
 
Jag gjorde egen:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vispa ner sockret lite i taget. Rita ut cirklar på ett bakplåtspapper, jag måttade efter springformen jag skulle använda till glasstårtan. Spritsa sedan ut marängen på bakplåtspappret.
Det viktigaste är att en cirkel får plats på pappret, den andra botten ska krossas så den smetade jag bara ut bredvid cirkeln på bakplåtspappret eftersom det inte fanns plats för två fina cirklar.
Grädda i ugn 100 grader i ca 1½-2 timmar. Känn på marängen, den ska ha torkat och gå att få loss från bakplåtspappret lätt.
 
Under tiden kan du göra semifreddon.
Separera vitorna från gulorna och lägg dem i två olika skålar.
Vispa äggvitan till ett hårt skum och tillsätt, lite i taget, 1 msk socker. Ställ åt sidan.
 
Vispa sedan äggulorna tillsammans med 1 msk socker tills det blir en fluffig smet. Ställ åt sidan.
 
Vispa grädden så att den blir fast.
 
 
 
Från vänster ovan: Maräng, vispad grädde och vispad äggula.
 
 
 
Lägg en marängbotten i botten av en springform, jag använde en springform som är 22 cm i diameter.
Krossa den andra botten.
 
Vänd ner äggule-vispet och äggvite-vispet i den vispade grädden.
Ringla ner nutellan försiktigt, man kan värma den i micron i 20-30 sekunder så blir den rinnigare.
Vänd ner den tillsammans med den krossade marängen.
 
 
 
 
Häll smeten i springformen, ända upp till kanten.
Frys in tårtan över natten, eller i alla fall minst 4-5 timmar.
 
När tårtan är fryst, gör chokladganachen:
 
Smält chokladen över vattenbad och tillsätt sedan grädden. Rör om så att allt blandas.
Låt svalna lite och ringla den sedan över glasstårtan så att det rinner ut lite på kanterna.
Hacka daimen och strö den över tårtan.
 
Ställ tårtan i frysen igen och ta fram 10-15 minuter innan den ska ätas så det går att skära i den.
 
 
 
 
NJUT!
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
Receptet hittade jag här, och jag lade själv till chokladganachen och den krossade daimen.
 
Den här måste ni prova, den smakar precis som Nogger med maräng i :)
 
 
Jag ska försöka slänga ihop en dessert till så att ni får ännu ett tips inför nyår. Kommer även komma ett tips här på bloggen om flera desserter som jag gjort tidigare till nyår.
 
 
 
KRAM på er!
 
 
 
Visa fler inlägg