Chokladfondant med Nutella

 
 
 
 
 
Ok. Jag kunde inte låta bli. Jag har ju redan gjort en dessert till ikväll men igår fick jag för mig att jag skulle göra chokladfondant också.
 
Och jag gräddade en nu på morgonen för att "träna", för det är ju lite svårt det där med chokladfondant. Den ska vara gräddad runt om men rinnig inuti.
 
Jag såg ett tips någonstans, kommer inte ihåg var, att man ska sätta in den i frysen en stund innan man ska grädda den, så att innehållet lättare håller sig från att stelna. Så det provade jag.
Jag provade även att ha på en klick Nutella i mitten av formen. Nutella funkar alltid liksom.
 
Och oj. Det blev helt gudomligt gott, vi slogs om bitarna här hemma när vi delade på den!
 
Det HÄR är en dessert som ni kan förbereda på dagen, sätta in i kylen, och ta fram och grädda bara 15 minuter innan den ska ätas. Perfekt så här i sista minuten på nyårsafton!
 
 
 
 
 
Chokladfondant med Nutella
 
4 stycken portionsformar
 
 
100 g smör
150 g mörk choklad av bra kvalitet, 65-70%
2 ägg
2 äggulor
0,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
4 msk Nutella
 
 
Gör så här:
 

Smält smöret i en kastrull. Hacka under tiden chokladen i små bitar.
När smöret smält, ta av från plattan och häll i den hackade chokladen. Rör om tills chokladen smält.
 
Vispa ägg, äggulor och socker i en skål.
Vänd ner mjölet försiktigt, ev kan man sikta i mjölet så att det inte blir klumpar.
 
Vänd även ner choklad- och smörblandningen så att allt blandas till en blank och fin smet.
 
Smöra fyra ugnsfasta portionsformar, jag använde mina creme brulé-formar.
Strö ev. över lite strösocker för en fin yta på fondanten.
 
Klicka i smeten i formarna.
 
Om du ska grädda chokladfontanten direkt; ställ in dem i frysen i ca 10 minuter innan gräddning.
Annars ställer du in dem i kylen tills det är dags att grädda dem, och då kan du sätta in dem i frysen i ca 10 minuter precis innan de ska gräddas.
 
Grädda i 225 grader på den undre falsen i ugnen, i ca 8-12 minuter.
De ska hellre vara undergräddade än övergräddade, vi vill att innehållet ska rinna ut när man sätter gaffeln i dem.
Man får hålla lite koll på dem, och provsticka för att kolla hur de känns. De ska resa sig en aning ur formarna, då är de färdiga.
 
Ta ut ur ugnen, vänta 3-4 minuter och stjälp sedan upp fondanten på en tallrik.
 
Servera med vaniljglass eller vispad grädde och gärna några färska bär, t ex jordgubbar eller hallon.
 
 
Receptet kommer från boken Pernillas jul och jag har tillsatt Nutella :)
 
 
 
 
 
Än en gång, GOTT NYTT ÅR!
 
KRAM :)
 
#1 - - felicia:

ser god ut!

#2 - - L. :

Kärlek vid första ögonkastet!

Svar: Åh, tack! :)
Pernilla Lyck

#3 - - Fröken.A:

Ser gryyymt gott ut!

Svar: Tack, det var supergott!! Du borde prova :)
Pernilla Lyck

#4 - - E:

Hej:) när la du i nutellan?

Svar: Oj, det har jag ju glömt att skriva!!! Tack för att du såg det och frågade så att jag upptäckte det :) Nutellan klickade jag i mitten smeten, efter att smeten hällts i portionsformarna. Och så tryckte jag ner den en aning i smeten :) hoppas du förstår vad jag menar!
Pernilla Lyck

#5 - - Helen :

Älskar ALLT med nutella:)) har oxå gjort dessa, o nutellapannacotta är en favorit!!

#6 - - Anonym:

Ska man ha 2 hela ägg plus 2st äggulor?!

Svar: Ja precis.
Pernilla Lyck